pilarsofcreation
Wist je dat veel sterrenwachten in Nederland vrijwilligers zoeken?


Je bent geïnteresseerd in astronomie en wil graag actief met je hobby bezig zijn. Lijkt het je wat om als vrijwilliger bij een sterrenwacht mee te draaien? Je komt makkelijker in contact met andere geïnteresseerden en als er iets gebeurt aan de sterrenhemel zit jij goed! De verschillende sterrenwachten in Nederland hebben genoeg vacatures. Bekijk welke functie je bij de sterrenwacht in de buurt uit kunt oefenen. En neem gerust contact met de sterrenwacht op als je vragen hebt.

Sterrenwachten

Almere

Stichting Sterrenwacht Almere (SSA) houdt zich bezig met wetenschap en techniek en met astronomie en ATM (Amateur telescope making) in het bijzonder. SSA geeft door het gehele jaar heen diverse workshops zoals: hoe gebruik ik mijn telescoop, spiegelslijpen, afstellen(colllimeren) van Newton telescopen en astrofotografie voor beginners.

Asten

De Jan Paagman Sterrenwacht in Asten verzorgt publieksrondleidingen op de sterrenwacht.
Deze zijn zeer divers: van publieksavonden tot excursies door schoolklassen, scouting, familiedagen en kinderverjaardagfeestjes.
De excursies bestaan meestal uit een filmzaallezing, planetariumvoorstelling en een blik door de telescoop.

Bovenkarspel

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel is een enthousiaste, actieve vrijwilligersorganisatie en een sterrenwacht in Noord Holland met de focus op educatie. Orion ontvangt het hele jaar door zowel overdag als ’s avonds veel groepen leerlingen vanuit het basis-, speciaal-, voortgezet-, en hoger onderwijs en groepen voor familie-, vrienden-, en bedrijfsuitjes voor rondleidingen en voor planetarium filmvoorstellingen.

Burgum

Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum is een stichting met twee interessegebieden onder 1 dak; het streekmuseum en de volkssterrenwacht, een unieke combinatie. Wij geven rondleidingen, presentaties maar ook uitleg bij de telescopen of we draaien een astronomische film. Hiervoor hebben we onze vrijwilligers hard nodig.

Bussloo

Volkssterrenwacht Bussloo (VSB) is al 40 jaar lang bezig de sterrenkunde bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, en tegelijkertijd amateursterrenkundigen de mogelijkheid te bieden hun hobby uit te oefenen. De sterrenwacht is gevestigd in een monumentale boerderij en kent dankzij zijn landelijke ligging een nog fraaie donkere sterrenhemel.

De Zilk (Z-H)


Sterrenwacht Foucault is de particuliere sterrenwacht van Henny en IJsbrand van Straalen. De sterrenwacht is gelegen tegenover de bollenvelden in De Zilk (Gemeente Noordwijkerhout) op 300 meter afstand van het natuurgebied de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Ondanks de uitgebreide verlichting in de randstad is de Melkweg hier nog altijd zichtbaar. 

De avonden dat wij geopend zijn, besteden wij speciale aandacht aan de lichtvervuiling met een extra presentatie.

Dordrecht

Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht is een expositie- en informatiecentrum voor ruimtevaart, weer- en sterrenkunde. De vrijwilligers van Mercurius zijn een bont gezelschap die hun passie voor sterrenkunde, weer en ruimtevaart graag delen met het bezoekende publiek.
Omdat Mercurius een educatieve volkssterrenwacht is, is alles zo ingericht en wordt alles zo uitgelegd dat een leek het ook begrijpt.

Dwingeloo

Camras beheert de Dwingeloo Radiotelescoop (rijksmonument) en heeft tot doel de telescoop te onderhouden en te gebruiken voor amateurastronomen en radioamateurs, educatieve activiteiten en culturele evenementen.

Eindhoven

Sterrenwacht Eindhoven Sinds 1938 verwelkomen wij jong en oud op de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht om samen naar de sterren te kijken en gefascineerd te raken door het heelal. Onder de koepel van de sterrenwacht staat daarvoor een enorme telescoop waarmee bezoekers diep het heelal in kunt kijken. Zo laten we bezoekers met eigen ogen melkwegstelsels en gasnevels zien. Minstens zo leuk om te laten zien zijn de ringen van Saturnus, de manen rond Jupiter, of de kraters op onze eigen Maan. 


Onze vrijwilligers proberen volwassen én kinderen mee te nemen op een interessante reis door het heelal. Daarbij vertellen we over sterrenkunde en ruimtevaart maar ook over de geschiedenis van het Dr. A.F. Philips Observatorium zoals de sterrenwacht eigenlijk heet. Naast sterrenkijkavonden en groepsrondleidingen organiseren wij lezingen over sterrenkunde en ruimtevaart. In de agenda op onze website vind je al onze activiteiten.

Gooi en Vechtstreek in 's Graveland

KNVWS Gooi en Vechtstreek in ‘s-Graveland is al decennia actief met een scala van activiteiten voor leden en publiek: lezingen, openbare kijkavonden en cursussen en presentaties voor kinderen en volwassenen. Door een samenwerking met Natuurmonumenten Gooi en Vechtstreek en met hulp van o.a. omliggende gemeenten, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Rabobank Gooi en Vechtstreek heeft de vereniging sinds ongeveer een jaar een mooie sterrenwacht op het terrein van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten Gooi en Vechtstreek in ’s-Graveland: Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek.

Heerlen

Sterrenwacht Limburg werd in januari 2012 opgericht door drie amateur-sterrenkundigen (Norbert Schmidt, Kai Gerards en Christian Mass) om in Limburg een publiekssterrenwacht te vestigen. Dit initiatief kwam tot leven toen het toenmalige eXplorion Science Center te Heerlen ermee stopte waardoor een uniek 'sterrenwacht-gebouw' leeg kwam te staan.

Hellendoorn

Sterrenwacht Hellendoorn heeft momenteel ca. 40 vrijwilligers - mannen en vrouwen - en zou er graag nog een aantal bij willen hebben. De belangstelling van het publiek en vanuit het onderwijs is groot en met hoe meer vrijwilligers we zijn, hoe beter de werkzaamheden kunnen worden verdeeld onder de vrijwilligers.

Lattrop

Sterrenwacht Cosmos in Lattrop ligt in het typische Twentse landschap aan het riviertje de Dinkel. Met een planetarium, filmzaal voor multimedia presentaties over sterren en planeten, een expositie en diverse telescopen is dit één van de grootste sterrenwachten van Nederland.

Lochem

Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem bestaat 40 jaar in 2016. We hebben dit heuglijke feit gevierd met een vijftal evenementen met gezins- en kindermiddagen.

Middelburg

Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg is opgericht in 1967 en dit jaar vieren we ons  vijftigjarig jubileum. Daarmee zijn we de oudste volkssterrenwacht van Nederland die doorlopend actief is geweest én die voor de volle 100% op vrijwillige basis werkt. Onze vrijwilligers geven lezingen, bedienen telescopen,

Oostzaan

Sterrenwacht Vesta in Oostzaan staat voor een duidelijke,didactisch verantwoorde overdracht van universele informatie betreffende astronomie, geografie en kosmologie en als gevolg daarvan de filosofische aspecten.

Oudenbosch

Sterrenwacht Tivoli is gevestigd in het voormalige Jezuietenklooster tegenover de Basiliek van Oudenbosch. De Sterrenwacht kent een aantal actieve vrijwilligers die helpen bij het geven van lezingen en rondleidingen. Wij verzorgen ook educatieve programma's voor scholen en groepen.

Rijswijk

Stichting Sterrenwacht Rijswijk is gelegen op 45 meter boven zeeniveau, boven op de Jupiterflat met een prachtig uitzicht over heel Zuid Holland.
De sterrenwacht is door de bouwer van de flatgebouwen geschonken aan het woningbeheer en aan de bevolking van Rijswijk in het jaar 1970.

Uden

Sterrenwacht Orion Uden is een kleine maar gezellige publiekssterrenwacht gelegen in een woonwijk in Uden.
Toch is deze niet zo heel lang geleden opgericht... Eigenaar Victor Thenu begon op zijn 12de met deze mooie hobby, wat in de loop der jaren gestaag uitgroeide met een behoorlijk instrumentarium. In 2013 besloot Armando Thenu er een echte website voor te maken. We kregen veel publiciteit!

Ulrum

Sterrenwacht Ulrum is een privé-sterrenwacht in de tuin van oud-kapitein Aries van Calcar, de voorzitter van de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Ulrum is gelegen aan de rand van Dark Sky Park Lauwersmeer. Deze donkere omgeving biedt optimale kijkomstandigheden. De telescoop is een Meade 12 inch, 30 cm, F=8.
Het equaroriaal volgsysteem is een Skywatcher EQ 8.

Utrecht

Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht is een organisatie die voornamelijk draait op vrijwilligers. Naast een kleine, vaste staf van 4 personen hebben we 60 à 70 vrijwilligers (de verschillende bestuursleden meegerekend).

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl