2014

zenitdecember-606xDeze maand wordt in Zenit veel aandacht besteedt aan een bekend fenomeen: de opwarming van de aarde. Zo zou dit wel eens het warmste jaar op de aarde kunnen worden sinds we zijn begonnen met meteorologische metingen. Wetenschappers en beleidsmakers uit 115 landen hebben het Synthesisrapport opgemaakt over de klimaatveranderingen van 2014, welke gepresenteerd werd tijdens de klimaatpanel van de VN. Het vijfde Assessment Report van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is hiermee compleet. Rob van Dorland, van de Nederlandse delegatie van de IPCC, doet verslag van dit rapport. Jacob Kuiper, luchtvaartmeteoroloog bij de KNMI, zette 15 jaar lang bomen uit zijn omgeving op de gevoelige plaat, om op deze wijze de klimaatveranderingen in beeld te brengen. Voor het eerst worden de resultaten hiervan gepubliceerd, een primeur dus voor Zenit. Dan is er een artikel van Kees de Jager en Dirk Callebaut die zich storten op de maan met betrekking tot de theorie van Theia: is het echt zo dat de aarde hiermee een dubbelplaneet vormde, waaruit vervolgens de maan is ontstaan? Ook wordt er een portret geschetst van de Zwiters-Amerikaanse astronoom Fritz Dicky, die begrippen als supernova en donkere materie introduceerde. En uiteraard is er nog veel meer te lezen in het decembernummer van Zenit.

 

Bestel
zenit-november2014Mars staat deze maand volop in de belangstelling. De sondes MAVEN (Amerika) en MOM (India) kwamen onlangs aan bij de rode planeet. Waar MOM meer een prestigeproject was, bedoeld om te laten zien dat India in staat is een sonde naar Mars te sturen, is MAVEN echt bedoeld om onderzoek te doen aan de Marsatmosfeer. Naar aanleiding hiervan besteden we in een drietal thema-artikelen aandacht aan Mars. Claude Doom bijt de spits af met een introductie tot de missies MAVEN en MOM. Wat zijn de doelstellingen en waarom willen we Mars onderzoeken? Astrobiologe Inge Loes ten Kate vertelt vervolgens in een interview over het belang van het Marsonderzoek en haar betrokkenheid bij een ander bekend Marsmissie: die van Curiosity, de NASA-rover die in augustus 2012 op de rode planeet landde en sindsdien onderzoekt of er ooit leven mogelijk was op Mars. Tenslotte belichten onderzoekers van de Universiteit Utrecht hun onderzoek naar het Marsklimaat, in het bijzonder de rol van water. Het springt misschien minder in het oog dat de spectaculaire reizen naar Mars van Curiosity, MAVEN en MOM, maar is net zo goed zeer belangrijk. Dit en nog veel meer in het novembernummer van Zenit!
Bestel
zenit oktober 2014In het oktobernummer onder meer aandacht voor de meteoriet van Serooskerke, die onlangs werd gestolen uit museum en sterrenwacht de Sonnenborgh en weer teruggevonden. Professor Kees de Jager schrijft over herkomst van de meteoriet.
Bestel
zenitseptember2014Wat weten we over de Ringnevel?

Het septembernummer bevat onder meer een artikel van professor Kees de Jager, in samenwerking van enkele anderen, over het getijdenwerking in het planetenstelsel. Onderlinge aantrekking van hemellichamen leidt tot verschijnselen als de aardse getijden, maar kan onder omstandigheden zo sterk zijn dat ze vervorming op grotere schaal kan teweegbrengen. Het is een boeiend onderwerp. Verder is er aandacht voor een zeldzame kosmische gebeurtenis. In oktober zal een komeet rakelings langs Mars scheren. George Beekman beschrijft onder andere in zijn artikel dat deze extreem zeldzame gebeurtenis een unieke kans biedt om de invloed van de atmosfeer (coma) van een komeet op die van een planeet te bestuderen. Wat weten we van de Ringnevel? Mat Drummen heeft een artikel geschreven over dit bijzondere hemelverschijnsel: een rookkringetje tussen de sterren. We gaan de aankomende tijd werken aan de vernieuwing van Zenit en proberen daarbij zoveel mogelijk aan uw wensen tegemoet te komen. Uiteraard geldt hierbij: het blijft uw vertrouwde Zenit! Wij willen u alleen nog beter bedienen als het gaat om nieuws, achtergronden en opinie over sterrenkunde, weerkunde en ruimteonderzoek.


Bestel
Juli aug 2014 424x600Klimaatscenario's
Het Juli Augustus nummer Zenit is verschenen!

In het nieuwe nummer van Zenit veel aandacht voor: Klimaatsscenario's en nog veel meer.


Bestel

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl