unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Zuid-Holland, Vereniging Christiaan Huygens

21 april, G. Burggraaf: De bouw van een amateursterrenwacht, 10 jaar later?
(Thema-avond). Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard, Matenaweg 1, Papendrecht, 19:00 uur.

24
mei

triangulum.nl

Triangulum
prof. dr. Pieternel Levelt: TROPOMI-satelliet.
Aula Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, 19.30 uur.
triangulum.nl

 

24
mei

werkgroepleidsesterrewacht.nl

Werkgroep Leidse Sterrewacht
Lambert Swaans: Hoe neem je het heelal de maat?
Oude Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11, Leiden, 20.00 uur.
werkgroepleidsesterrewacht.nl

 

25
mei

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting Vesta
Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 20.00 uur. Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.
Kunnen we in de tijd reizen?

sterrenwachtvesta.nl

25
mei

verenigingchristiaanhuygens.nl

Lezing prof. dr. Edward van den Heuvel: Leven na de dood van sterren - neutronensterren, witte dwergen en zwarte gaten

Edward van den Heuvel is emeritus hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. 
Van den Heuvel vervulde onder meer bestuursfuncties bij de KNAW, de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland en de stichting ASTRON en bij Diergaarde Artis, waar hij een van de oprichters was van het planetarium. Hij werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van vorming en evolutie van compacte objecten (neutronensterren, zwarte gaten en witte dwergen) in dubbelsterren en op het gebied van de studie van gammaflitsen. Onlangs is de nieuwe editie van zijn boek ‘De Wonderbaarlijke Eenheid van het Heelal’ uitgekomen.

Sterren hebben een eindige levensduur, omdat ze hun eigen materiaal als brandstof gebruiken om hun licht mee op te wekken. Sterren zoals de zon leven heel lang, ca 10 miljard jaar. Zwaardere sterren leven veel korter. Een ster, die 8 maal zwaarder is dan de zon, leeft maar 20 miljoen jaar en een ster, 25 maal zo zwaar als de zon, slechts 5 miljoen jaar.
Na hun dood blijft er nog een object over dat nog veel activiteit kan vertonen. Lichte sterren, tot 8 maal de massa van de zon, overlijden rustig en laten een "witte dwerg" achter, een zwak lichtend object dat afkoelt en langzaam onzichtbaar wordt. Sterren zwaarder dan 8 maal de zon eindigen hun leven met een explosie, en laten een neutronenster of een zwart gat achter. Deze objecten zijn in alle opzichten extreem. Een neutronenster heeft 400 000 maal de massa van de Aarde maar is niet groter dan Amsterdam (20 km). Een neutronenster is in feite één grote atoomkern, bijeen gehouden door de zwaartekracht. Sterren zwaarder dan ongeveer 20 tot 25 maal de zon laten een zwart gat achter: sterren waaruit zelfs geen licht meer kan ontsnappen. We kennen thans duizenden neutronensterren en tientallen zwarte gaten in ons Melkwegstelsel, die nog veel activiteit vertonen, en ik vertel over hoe deze activiteit kan worden waargenomen.
Recentelijk zijn zwaartekrachtsgolven van met elkaar versmeltende dubbele zwarte gaten en neutronensterren waargenomen. Deze waarnemingen en hun belang zal worden besproken.

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

25
mei

volkssterrenwachtbussloo.nl

Volkssterrenwacht Bussloo
25 mei, prof.dr. John Heise: Het Multiversum, is ons universum er een uit vele?

Vele waarnemingen bevestigen dat ons heelal is ontstaan in een Oerknal: een uitdijing van de ruimte vanaf een beginpunt in de tijd. Maar er zijn nog veel vragen. Wat gebeurde er in het begin? Waarom is die uitdijing bijna perfect gelijkmatig en in alle richtingen hetzelfde? Hoe ontstaan de minieme afwijkingen van deze perfectie en worden er toch kleine klontjes gevormd waarin materie samenbalt tot sterren, sterrenstelsels en uiteindelijk de zon, planeten en de mens?

Er is een theorie, de zo genoemde inflatietheorie, die hier een verklaring voor geeft en uitlegt wat de oorzaak van de Oerknal is. Maar als ons heelal dan toch ergens in een klein puntje ontstaan is, dan is het toch denkbaar dat er in andere puntjes, vroeger of later een meerdere universums kunnen zijn ontstaan?

Het multiversum is een interessante hypothese en houdt de wetenschappers al jaren bezig. Wellicht is het begonnen met een vacuümbubbel, met daarin energie, wat het uitdijen zou kunnen verklaren. De bubbels zouden vervolgens met elkaar in botsing zijn gekomen waardoor er zeer waarschijnlijk meerdere universums zijn ontstaan. Elke bubbel met vacuüm is een universum. Maar hoe valt dit te bewijzen? En kan dat botsen tussen die bubbels wel? Door bijvoorbeeld computer simulaties probeert men te onderzoeken en te vergelijken met het universum zoals we dat nu kennen. Toch gedragen de bubbels zich niet zoals verwacht. Dan blijkt dat de theorie toch anders is dan de praktijk. Prof. dr. John Heise geeft een overzicht van actuele inzichten hierover.

De Volkssterrenwacht Bussloo is iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht. Bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze.

Meer informatie over de activiteiten van de Volkssterrenwacht Bussloo is te vinden op de website www.volkssterrenwachtbussloo.nl, op http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo of telefonisch via (0571) 262006. volkssterrenwachtbussloo.nl

25
mei

vwsnoorddrenthe.nl

Noord-Drenthe
Han Kleijn/Arie Bakx: Planetariumprogramma's, hemelmechanica en sterren in software.
Het Duurzaamheidscentrum, Bosrand 2, Assen, 20.00 uur.
vwsnoorddrenthe.nl

27
mei

sterrenwachthalley.nl

Oost-Brabant, Sterrenwacht Halley
Zondag 27 mei, 12 -17 uur: Veranderlijke-Sterrendag der Lage Landen.
Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel.
sterrenwachthalley.nl

 
28
mei

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

30
mei

knvws-west-brabant.nl

West-Brabant
Jac Brosens: Inleiding Elementaire Optica.
Gewoon in Galder, Ballemanseweg 8, Galder, 20.00 uur.
Kijkavonden op vrijdag vanaf 19.30 uur, deze maand: 11 en 25 mei.
knvws-west-brabant.nl

31
mei

Blaauw Sterrenwacht Groningen

Stephen Hawking: A Scientific Star?

Lecture by Daniel Baumann & Eric Bergshoeff

Stephen Hawking, the world-famous theoretical physicist who passed away this year, was an inspiring scientist. His fame among researchers was founded on his studies about general relativity, quantum gravity and black holes. On top of that, he was an inspiring public figure who published the bestseller A Brief History of Time, in which he mused that the discovery of an overarching theory of everything would allow us to "know the mind of God". Daniel Baumann and Eric Bergshoef analyse how important Stephen Hawking was for the world of science.

Daniel Baumann is Professor of Theoretical Cosmology at the University of Amsterdam. One of the main goals of his research is to uncover the fundamental origin of the structure of the universe. He is an expert on the theory of cosmological inflation. From 2011-2015, Baumann was a professor at Cambridge University, working as a colleague of Stephen Hawking in the Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics. He will explain Stephen Hawking’s main scientific achievements: the realization that black holes aren’t black, the insight that the universe must have started in a big bang, and the proposal that time and space were indistinguishable at the beginning.

Eric Bergshoeff is the de Sitter Professor of Theoretical Physics at the Van Swinderen Institute of Particle Physics and Gravity of the University of Groningen. He occupied postdoc positions in Boston (USA), the ICTP in Trieste and at the CERN particle accelerator in Geneva before he came in 1991 to Groningen. He was a frequent visitor of the Cambridge Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics, the working place of Stephen Hawking. His main research interests concern different aspects of gravity, both classical, non-relativistic and quantum. He will talk about Stephen Hawking as an inspirer and a symbol of perseverance.

van 20:00 tot 21:30 | Academy Building Broerstraat 5, Groningen | Kaarten 

 

01
juni

volkssterrenwachtbussloo.nl

Kometen in de 17e eeuw – Alex Scholten
In de 17e eeuw werden een aantal heldere kometen waargenomen. Mede hierdoor begonnen astronomen te begrijpen hoe deze ‘staartsterren’ door het zonnestelsel bewogen. De man in de straat bleef echter vooral onder de indruk van het hemelverschijnsel en in de kranten en pamfletten uit die tijd lezen we dan ook veel over mogelijke rampspoeden. Alex Scholten neemt de bezoeker mee naar het wereldbeeld van de 17e eeuw.

Bussloselaan 4, Bussloo. Wekelijks lezingen om 20.00 uur:
volkssterrenwachtbussloo.nl

01
juni

volkssterrenwachtbussloo.nl

Kometen in de 17e eeuw – Alex Scholten
In de 17e eeuw werden een aantal heldere kometen waargenomen. Mede hierdoor begonnen astronomen te begrijpen hoe deze ‘staartsterren’ door het zonnestelsel bewogen. De man in de straat bleef echter vooral onder de indruk van het hemelverschijnsel en in de kranten en pamfletten uit die tijd lezen we dan ook veel over mogelijke rampspoeden. Alex Scholten neemt de bezoeker mee naar het wereldbeeld van de 17e eeuw.

Bussloselaan 4, Bussloo. Wekelijks lezingen om 20.00 uur:
volkssterrenwachtbussloo.nl

02
juni

nationaalruimtevaartmuseum.nl

Schuldwoestijn: De eerste ontwikkelingen van Europese ruimtevaart in Australië?

Door: Anneke van den Berg

In het boek “Schuldwoestijn” vertelt Anneke van den Berg hoe het stenen tijdperk en het atoomtijdperk langs elkaar schampten in het Australië van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Aboriginals, die in de voetsporen van hun voorouders door de woestijn trokken, kregen te maken met de atoombommen en de raketten van Europeanen. In de geschiedenis van de mensheid hoort dit ogenschijnlijke anachronisme misschien wel tot de meest spraakmakende confrontaties ooit.

In het hart van de woestijn wordt in die tijd gewerkt aan ELDO, het Ruimtevaartprogramma waarmee Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, België en Nederland hun aandeel nemen in de Space Race.

 Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

02
juni

sonnenborgh.nl

Meteorieten Weekend

2 en 3 juni
In Nederland zijn tot nu toe 6 meteorieten ingeslagen. Eén daarvan – de grootste – kwam in 1843 in Utrecht neer. Op 2 juni a.s. is dat 175 jaar geleden en dat viert Sonnenborgh i.s.m. de Werkgroep Meteoren! Met een feestelijke inslaglustrum-avond op 2 juni en een Zondag met meteorieten op 3 juni.

Vier hét moment van inslaan op Sonnenborgh: 

 • 19.30 uur: deuren open
 • 20.00 uur: inslagmoment & bubbels
 • 20.30 uur: lezing “Meteorietonderzoek en het vroege Zonnestelsel: de ‘Utrecht’ en andere Nederlandse meteorieten” door Leo Kriegsman (geoloog aan de Universiteit Utrecht en bij Naturalis)
 • 21.15 uur: lezing “Speuren naar vuurbollen: de vlammende aankondiging van nieuwe meteorieten” door Felix Bettonvil (projectmanager Sterrewacht Leiden)

Natuurlijk is het ‘Loevenhoutje’ voor deze gelegenheid naar Sonnenborgh gehaald en met eigen ogen te bekijken. Het grootste fragment van de ‘Utrecht’ is permanent tentoongesteld in het Hongaars Natuurhistorisch Museum in Boedapest.

Voor meer info   

sonnenborgh

 

02
juni

sterrenwachtalmere.nl

College 3

Sterevolutie; introductie spectroscopie    10:00 t/m 13:00 

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

03
juni

sonnenborgh.nl

Meteorieten Weekend

2 en 3 juni
In Nederland zijn tot nu toe 6 meteorieten ingeslagen. Eén daarvan – de grootste – kwam in 1843 in Utrecht neer. Op 2 juni a.s. is dat 175 jaar geleden en dat viert Sonnenborgh i.s.m. de Werkgroep Meteoren! Met een feestelijke inslaglustrum-avond op 2 juni en een Zondag met meteorieten op 3 juni.

Vier hét moment van inslaan op Sonnenborgh: 

 • 19.30 uur: deuren open
 • 20.00 uur: inslagmoment & bubbels
 • 20.30 uur: lezing “Meteorietonderzoek en het vroege Zonnestelsel: de ‘Utrecht’ en andere Nederlandse meteorieten” door Leo Kriegsman (geoloog aan de Universiteit Utrecht en bij Naturalis)
 • 21.15 uur: lezing “Speuren naar vuurbollen: de vlammende aankondiging van nieuwe meteorieten” door Felix Bettonvil (projectmanager Sterrewacht Leiden)

Natuurlijk is het ‘Loevenhoutje’ voor deze gelegenheid naar Sonnenborgh gehaald en met eigen ogen te bekijken. Het grootste fragment van de ‘Utrecht’ is permanent tentoongesteld in het Hongaars Natuurhistorisch Museum in Boedapest.

Voor meer info   

sonnenborgh

 

04
juni

volkssterrenwachtorion.nl

Oostelijk West-Friesland, Orion
Ben Lassing: De fascinatie van het noorderlicht.
Volkssterrenwacht Orion, Veilingweg 21-B, Bovenkarspel, 20.00 uur.
Verzoek om van te voren aan te melden! Dit kan via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 06-48850445.
Toegangsprijs voor leden € 2,- p.p. en niet leden € 4,- p.p.
volkssterrenwachtorion.nl

06
juni

kijkeensomhoog.nl

prof. dr. Läslo Evers,
hoofd R&D Seismology and Acoustics KNMI.
Onderwerp: De actuele stand van zaken van het seismologisch onderzoek in Nederland.
kijkeensomhoog.nl

06
juni

kijkeensomhoog.nl

prof. dr. Läslo Evers,
hoofd R&D Seismology and Acoustics KNMI.
Onderwerp: De actuele stand van zaken van het seismologisch onderzoek in Nederland.
kijkeensomhoog.nl

06
juni

kijkeensomhoog.nl

prof. dr. Läslo Evers,
hoofd R&D Seismology and Acoustics KNMI.
Onderwerp: De actuele stand van zaken van het seismologisch onderzoek in Nederland.
kijkeensomhoog.nl

06
juni

kijkeensomhoog.nl

prof. dr. Läslo Evers,
hoofd R&D Seismology and Acoustics KNMI.
Onderwerp: De actuele stand van zaken van het seismologisch onderzoek in Nederland.
kijkeensomhoog.nl

08
juni

volkssterrenwachtbussloo.nl

Cassini en Saturnus  – Jaap van’t Leven
8 Juni is de geboortedag van Jean-Dominique Cassini, een 18e eeuws Italiaans/Frans sterrenkundige die veel onderzoek heeft gedaan aan de planeet Saturnus. Ruim drie eeuwen later heeft een naar hem vernoemde ruimtesonde een ongekend inzicht gegeven in het Saturnus-systeem. Reis met Jaap van’t Leven mee naar de planeet, zijn ringen en zijn talloze manen.

Bussloselaan 4, Bussloo. Wekelijks lezingen om 20.00 uur:
volkssterrenwachtbussloo.nl

09
juni

sterrenwachtalmere.nl

College 4

Cosmologie: voortgezette spectroscopie    10:00 t/m 13:00 

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

15
juni

volkssterrenwachtbussloo.nl

Morgenrood en Hemelblauw – gastspreker Peter-Paul Hattinga Verschure
Maak kennis met de verschijnselen van licht en kleur in de dagelijkse omgeving: thuis, in het landschap en aan de hemel. Iedereen kent de regenboog. Maar waarom is hij rond? En wat zijn iriserende wolken, luchtspiegelingen en bijzonnen? Aan de hand van prachtige kleurenbeelden wijst Peter-Paul Hattinga Verschure (uit Deventer) het publiek de weg om deze mooie natuurverschijnselen ook zelf te kunnen zien. 

Bussloselaan 4, Bussloo. Wekelijks lezingen om 20.00 uur:
volkssterrenwachtbussloo.nl

16
juni

sterrenwachtalmere.nl

College 5

Exoplaneten    10:00 t/m 13:00 

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

19
juni

lwsk.nl

Spreker: Jaap van ‘t Leven

Jaap van ‘t Leven kwam als vrijwilliger van Volkssterrenwacht Bussloo in de jaren 80 in aanraking met het visueel en fotografisch waarnemen van kometen en meteoren. Sindsdien heeft hij deelgenomen aan talloze expedities en waarnemingsacties over de hele wereld al dan niet in samenwerking met organisaties als NASA en de KNAW.

Onderwerp: Amateurs en komeetwaarnemingen en de Nederlandse Kometenvereniging
In de 21e eeuw lijkt de rol van de amateur op het gebied van komeetwaarnemingen uitgespeeld.
Ontdekkingen vinden bijna alleen nog plaats met geautomatiseerde zoeksystemen en helderheidsbepalingen worden vooral met grote instrumenten uitgevoerd. Jaap van ‘t Leven, voorzitter van de Nederlandse Kometenvereniging, laat zien dat amateurs nog steeds kunnen bijdragen aan het onderzoek naar kometen.

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

lwsk.nl

 

19
juni

sterrenwachthalley.nl

Oost-Brabant, Sterrenwacht Halley
19 en 25 juni, 20.00 uur, Niels Nelson: Cursus (twee lessen) over poollicht.
Cursusgeld: € 20,-- (Halleyleden: € 10,-- ). Aanmelden bij Wim Waegemakers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel.
Sterrenwachthalley.nl

20
juni

galaxis-sterrenkunde.nl

Den Bosch, Galaxis
drs. Boris Boom: Kosmologie plus update van zwaartekrachtgolven.
De Biechten, Vincent van Goghlaan 1, Hintham, 20.00 uur.
Niet-leden betalen € 7,50 voor het bijwonen van de lezingen en de jeugd € 3,-.
galaxis-sterrenkunde.nl

21
juni

werkgroepleidsesterrewacht.nl

Werkgroep Leidse Sterrewacht
Sander v.d. Wal: De sterrenhemel op vakantie.
Oude Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11, Leiden, 20.00 uur.
werkgroepleidsesterrewacht.nl

22
juni

volkssterrenwachtbussloo.nl

Max Planck en de kwantummechanica – Hendrik Beijeman
Honderd jaar geleden kreeg de Duitse natuurkundige Max Planck de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn ontwikkeling van de kwantumtheorie. Dit wordt gezien als het begin van de moderne natuurkunde. Welke impact dit heeft gehad voor de ontwikkeling van de moderne sterrenkunde wordt uitgelegd door Hendrik Beijeman.

Bussloselaan 4, Bussloo. Wekelijks lezingen om 20.00 uur:
volkssterrenwachtbussloo.nl

22
juni

wegaastro.nl

Tilburg, Wega
Bijeenkomst jongerenwerkgroep.
Sterrenwacht de Tiendesprong, Gen. de Wetstraat 31, Tilburg, 19.30 uur.
wegaastro.nl

24
juni

sterrenwachthalley.nl

Oost-Brabant, Sterrenwacht Halley
14 – 16 uur: Zonnemiddag met het waarnemen van de zon met een speciale zonnekijker en publiekslezing. Entree: € 5,- (tot 12 jaar: € 3,-). Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel.
sterrenwachthalley.nl

25
juni

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

25
juni

Bovenkarspel, Volkssterrenwacht Orion

 25 juni, Zonnekijkmiddag, 13 t/m 17 uur. Veilingweg 21, 1611 BN Bovenkarspel www.volkssterrenwachtorion.nl

26
juni

sterrenwachtalmere.nl

Lezingen

Sterrenkunde met de verrekijker

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

27
juni

knvws-west-brabant.nl

West-Brabant
Team #PA75STAR: Radio en sterrenkunde.
Gewoon in Galder, Ballemanseweg 8, Galder, 20.00 uur.
Kijkavonden op vrijdag vanaf 19.30 uur, deze maand: 8 en 22 juni.
knvws-west-brabant.nl

28
juni

verenigingchristiaanhuygens.nl

Thema-avond door Paul Bakker: ’Astrofotografie zonder poespas’. Oftewel astrofotografie zonder stacken, darks, flats, volgcorrecties en ander moeilijk gedoe.

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

29
juni

volkssterrenwachtbussloo.nl

De Aarde: een unieke woonplaats? – Wim den Heijer
De Aarde is één van de planeten in ons zonnestelsel. Een planeet als geen ander met drijvende continenten, grote oceanen, aardbevingen en vulkanen. Maar ook met een heel bijzondere atmosfeer en een magneetveld die ons beschermen tegen gevaren van buiten. Inmiddels kennen we ook planeten bij andere sterren. Wim den Heijer gaat in op de vraag: hoe uniek is onze aarde?

Bussloselaan 4, Bussloo. Wekelijks lezingen om 20.00 uur:
volkssterrenwachtbussloo.nl

30
juli

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

17
aug

starnights.be

Het blijft een jaarlijkse traditie, StarNights komt er weer aan in augustus 2018!
Een niet te missen evenement dat zoals steeds plaatsvind rondom volkssterrenwacht Astrolab Iris.
Meer info in de loop van 2018 op www.starnights.be maar noteer alvast de data in jullie agenda en hopelijk tot StarNights!

17 augustus om 18:00 tot 19 augustus om 12:00

Verbrandemolenstraat 5, 8902 Ieper, België

starnights.be

18
aug

starnights.be

Het blijft een jaarlijkse traditie, StarNights komt er weer aan in augustus 2018!
Een niet te missen evenement dat zoals steeds plaatsvind rondom volkssterrenwacht Astrolab Iris.
Meer info in de loop van 2018 op www.starnights.be maar noteer alvast de data in jullie agenda en hopelijk tot StarNights!

17 augustus om 18:00 tot 19 augustus om 12:00

Verbrandemolenstraat 5, 8902 Ieper, België

starnights.be

19
aug

starnights.be

Het blijft een jaarlijkse traditie, StarNights komt er weer aan in augustus 2018!
Een niet te missen evenement dat zoals steeds plaatsvind rondom volkssterrenwacht Astrolab Iris.
Meer info in de loop van 2018 op www.starnights.be maar noteer alvast de data in jullie agenda en hopelijk tot StarNights!

17 augustus om 18:00 tot 19 augustus om 12:00

Verbrandemolenstraat 5, 8902 Ieper, België

starnights.be

27
aug

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

01
sept

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Bouw je eigen Powerbox1

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

08
sept

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Sketchup1

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

15
sept

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Sketchup2

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

22
sept

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Bouw je eigen Powerbox2

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

24
sept

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

28
sept

metius.nl

Lezing "Waterbeheer, klimatologische ontwikkelingen" - Michiel Schreijer
Wijkcentrum "Thuis in Overdie".
Van Maerlantstraat 10 | Alkmaar |
20:00 uur, voor niet leden €5,-
metius.nl

 

29
sept

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Bouw je eigen Kunstster

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

03
okt

kijkeensomhoog.nl

Presentatie door Govert Schilling, freelance wetenschapsjournalist en publicist
kijkeensomhoog.nl

06
okt

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Mechanische constructies

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

13
okt

sterrenwachtalmere.nl

Cursus 

Spiegelslijpcursus (zaterdagen van 11:30 t/m 16:00) ook 29 december 

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

20
okt

Vereniging Werkgroep Astrofotografie

De Vereniging Werkgroep Astrofotografie organiseert ieder voor- en najaar een bijeenkomst vol presentaties van leden en (internationale) gastsprekers. Daarnaast is er volop gelegenheid kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen

Niet-leden kunnen de bijeenkomsten bijwonen tegen betaling van €12,50 en ontvangen dan tevens de laatste uitgave van het verenigingsmagazine AstroBulletin.
Een lidmaatschap kost €25,-- per kalenderjaar.
Niet-leden dienen zich vooraf aan te melden bij Maurice Toet: mftoetATgmail.com. De betaling dient bij binnenkomst contant te worden voldaan

Meer info volgt nog!!!!

Oss (‘t Oude Theater)
Spoorlaan 58, 5348 KC Oss

Vereniging Werkgroep Astrofotografie

26
okt

sterrenwachtalmere.nl

Lezingen

Zwaartekracht

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

29
okt

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

02
nov

desterrenjutters.be

Claude Doom:  Het verleden van het heelal kennen we vrij goed, maar wat met de toekomst? Blijft het heelal uitdijen, of zal de uitdijing ooit ophouden en misschien zelfs omkeren? En wat met sterren en sterrenstelsels? Ze hebben niet het eeuwige leven, dus ooit moeten ze verdwijnen. In deze lezing onderzoeken we aan de hand van onze huidige kennis van de natuurkunde hoe de verre toekomst van het heelal er zou kunnen uit zien, lang nadat onze Zon een witte dwerg is geworden. Welke objecten kunnen overleven en welke moeten onherroepelijk verdwijnen? Hoe lang zal dit allemaal duren? Wat is de toekomst van de mens in het heelal, of van andere levensvormen? Het wordt een reis doorheen de toekomst, maar ook langs de uithoeken en de grenzen van de moderne natuurkunde.

Aanvang: 19u30
Locatie: Duinenhuis Koksijde
Inkom 5 euro. Leden: 4 euro
desterrenjutters.be

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.+32 (0) 475 72 20 49

07
nov

kijkeensomhoog.nl

Poolreizen-Arctisch klimaat
Presentatie door Prof dr R Bintanja, honorair hoogleraar klimaat en milieuveranderingen

kijkeensomhoog.nl

10
nov

VVS Deep-Sky

De volgende VVS Deepsky dag zal in Volksterrenwacht Mira plaatsvinden op 10 november 2018, vanaf 10u. Laten wij een inspirerende dag van maken met veel goede lezingen ! Op het programma zullen alvast deze drie punten staan:  

 • Introductie van de nieuw 50cm telescoop van Mira. Actuele info kan je hier terugvinden: http://www.mira.be/nl/50cm-telescoop
 • Een lezing van Jan van Gastel over over theoretische achtergronden van visueel waarnemen
 •  Uitreiking van Messier en Herschel certificaten

 Bij deze zoek ik nog andere kandidaten voor korte lezingen van 20-30 minuten met passende thema's. 

Janos Barabas
Werkgroepleider VVS Deep-Sky 

20
nov

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Sterrenkunde met verrekijker

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

24
nov

Vierde Spectroscopiedag

Op Zaterdag 24 november 2018 gaat op STERRENWACHT TIVOLI IN OUDENBOSCH de vierde Spectroscopiedag door.
Van 10 tot 17 uur. Dit keer gaat deze dag door in samenwerking met Stichting Sterrenwacht Almere.

Programma is uiteraard op dit moment (eind maart) nog niet compleet, maar een indicatie is er toch al. Zo zou het kunnen worden:

 • Ralph Snel (via SSA):spectroscopie van de aardatmosfeer, in dit geval specifiek vanuit de ruimte, met satellieten.
 • Rien Dykstra (via SSA) : infraroodspectroscopie van circumstellair stof rondom oude sterren en mijn waarnemingen met de Star Analyser 100 in Pradines afgelopen najaar.
 • Erik Bryssinck (kijkerbouw VSRUG): 'hoe en waarom ik gestart ben met spectroscopie. Het kan op een eenvoudige manier, en je kan mee groeien'
 • Prof. Em. Walter Van Rensbergen (Vrje Universiteit Brussel); onderwerp nog te bepalen, maar zal over onderzoek gaan dit keer.
 • Dr. Alex Lobel (Koninklijke Sterrenwacht België) omtrent het lopende wetenschappelijk onderzoek te KSB
 • Ernst Pollmann:  Een geactualiseerd Spectroscopisch Portret van Gamma Cassiopeia
 • Marc Trypsteen: Nieuwe trends in  Astronomische Spectroscopie
 • Ook BIRA werd aangesproken. Belgisch Intsituut voor RuimteAeronomie) Bekeken wordt (interni op Bira) wat ze eventueel kunnen brengen. eventuele mogelijkheden zijn: spectroscopie van de Marsatmosfeer . Hoe het NOMAD-instrument in elkaar zit en hoe de metingen gebeuren.
  Of hoe we aan de hand van spectroscopie meer trachten te weten te komen over de verspreiding van bepaalde gassen in de atmosfeer.
  Maar nogmaals; voor BIRA hangt het ervan af wie beschikbaar is op die datum. Wordt nog overlegd.
 • Uiteraard kan ook Paul Gerlach zijn ding doen over zijn zelfbouw spectroscopen.

Er is overleg aan de gang met ZENIT om ook dit keer in November een special te brengen; 'spectroscopisch ruimteonderzoek'.
Verdere invulling volgt de komende maanden! (20 april 2018)

Accomodatie: de Bruno Ernst bibliotheek van Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch, Markt 1, 
INSCHRIJVING : ENKEL via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Deelname 15 euro. Maar hierrvoor heb je zoals de vorige keren onthaal met koffie of thee ein Brasserie Tivoli en een lichte lunch op de middag. Inschrijving is pas definitief na overshrijving van 15 euro op rekeningnummer. BE70 7370 2514 0625 van VSRUG.BIC: KREDBEBB op naam VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van je naam (namen) en 'spectroscopiedag 2018'
OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt tot MAXIMAAL 50 personen.

Kijk ook op onze website. http://www.kijkerbouw.be/

24
nov

wegaastro.nl

Tilburg, Wega
bijeenkomst jongerenwerkgroep.
Sterrenwacht de Tiendesprong, Gen. de Wetstraat 31, Tilburg, 19.30 uur.

wegaastro.nl

26
nov

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

07
dec

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Astrofotografie1

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

12
dec

kijkeensomhoog.nl

Kosmische rampen
Presentatie door drs Niek de Kort, astronoom en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

kijkeensomhoog.nl

14
dec

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Astrofotografie2

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

14
dec

sterrenwachtalmere.nl

Lezingen

Orientatie amateurastronomie

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

29
dec

sterrenwachtalmere.nl

Cursus 

Spiegelslijpcursus (zaterdagen van 11:30 t/m 16:00)  

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

09
mrt

DERDE OPTICADAG

DERDE OPTICADAG DER LAGE LANDEN

Op Zaterdag 9 MAART 2019 gaat op TNO TU Delft de derde opticadag der lage landen door.
Van 10 tot 17 uur. Deze dag door in samenwerking Kijkerbouw VSRUG met Stichting Sterrenwacht Almere.
de derde Opticadag gaat dit keer door in een heiligdom; de locatie is nu met zekerheid TNO TU Delft. Door de grote deur dus! Met dank aan Ralph Snel (TNO en Stichting Sterrenwacht Almere).
De mensen van Optical Manufacturing (de optische werkplaats dus) zijn bereid om demonstraties te geven van de apparatuur. Op onze vraag hiervoor werd enthousiast gereageerd.
Dit wordt een TOP event op een TOPlocatie. Er wordt eveneens onthaal voorzien met koffie en een lunch.
Deelnameprijs wordt (vermoedelijk) 25 euro, Op basis van 80 deelnemers. onthaal met koffie en lunch inbegrepen. Ook kosten voor permanentie, bewaking en schoonmaak zijn inbegrepen in die prijs.
Programma is bijna rond. BlackGEM wordt hoofdmoot met de optisch ontwerpers van het Systeem (Rutten en ter Horst) en Steven Bloemen, projectleider. Twee jaar geleden was dit ontwerp pas gelanceerd, maar nu werd het intussen 'volwassen'. Wereldproject...
De link naar BlackGEM: https://astro.ru.nl/blackgem/

 

 • - Jan van Gastel en Arjan te Marvelde over paraboliseren met behulp van de Bath interferrometer,
 • - Harrie Rutten over de optiek achter BlackGem project.
 • - Steven Bloemen vult uitgebreid aan over BlackGem. Dit is intussen een wereldproject geworden met telescopen op La Silla....
 • - Jan van Daalen (house of outdoor) over verrekijkers
 • - Rik Ter horst;(over zijn ADC project met geslumpte spiegels)

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie