unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

J.P.de Bont: Onderzoek naar elementaire deeltjes bij CERN.
Leiden
21 februari, J.P.de Bont: Onderzoek
naar elementaire deeltjes bij CERN.
Oude Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11,
Leiden, 20.00 uur.
20
feb

kringminnaert.nl

Utrecht, Kring Minnaert
dr. ir. Wieger Wamelink: Moestuintjes op Mars.
Sonnenborgh, Zonnenburg 2, Utrecht, 20.00 uur.
kringminnaert.nl

20
feb

nvws-delft.nl

dr. Sebastiaan de Vet: De geologie van het zonnestelsel.
Gebouw voor Lucht- en Ruimtevaart, Kluyverweg 1, Delft, 19.30 uur.
nvws-delft.nl

20
feb

volkssterrenwachtamsterdam.nl

Jubileum AWSK

Op dinsdagavond 20 februari 2018, van 20:00 tot 23:00 viert de Amsterdamse Weer- en Sterrenkundige Kring haar 100-jarig jubileum in het Zeiss-planetarium in Amsterdam. Hierbij zal kort worden teruggeblikt op de geschiedenis van onze vereniging. Als hoofdspreker zal Prof. dr. E. van den Heuvel ingaan op enkele sterrenkundige ontdekkingen die in onze stad gedaan zijn. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de originele Zeiss-projector van het planetarium. De avond wordt afgesloten met een receptie.

Wij nodigen een ieder uit hierbij aanwezig te zijn. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom dient u zich aan te melden op het mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
volkssterrenwachtamsterdam.nl

21
feb

galaxis-sterrenkunde.nl

drs. Gerard Cornet: Ruimteonderzoek in Nederland.
De Biechten, Vincent van Goghlaan 1, Hintham, 20.00 uur.
Niet-leden betalen € 7,50 voor het bijwonen van de lezingen en de jeugd € 3,-.
galaxis-sterrenkunde.nl

22
feb

Publiekssterrenwacht Vesta

Zaanstreek
Prof. dr. John Heise: Het Multiversum, is ons Universum er een uit vele?
Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 19.45 uur.
Publiekssterrenwacht Vesta

22
feb

sterrenwachthalley.nl

Lezing Zwarte gaten (Marcel Vonk)

Entree bedraagt voor Halleyleden € 5,– (voor niet-leden € 10,–).

Theorie en experiment gaan in de natuurwetenschappen normaal gesproken hand in hand. Zwarte gaten lijken een uitzondering op die regel te vormen. Dat zwarte gaten in theorie kunnen bestaan, is al een eeuw bekend, maar het waarnemen van deze mysterieuze objecten, die immers zwart zijn, valt niet mee.

Wat dat betreft leven we in een interessante tijd, waarin het waarnemen van zwarte gaten eindelijk binnen de technische mogelijkheden begint te komen. Denk aan de recente waarnemingen van zwaartekrachtgolven van twee samensmeltende zwarte gaten. Toch loopt de theorie nog altijd ver voor op de waarnemingen, zeker als we ook de quantummechanica in het verhaal meenemen. We komen dan in de wondere wereld van de Hawkingstraling, het al dan niet vernietigen van informatie door zwarte gaten, de vraag of zwarte gaten omgeven worden door “muren van vuur”, en nog vele andere interessante open vragen. Uiteindelijk werpen zwarte gaten zo nieuw licht op een van de grootste vragen uit de moderne natuurkunde: hoe verenigen we Einsteins relativiteitstheorie met de quantumfysica?

In de lezing Marcel Vonk bespreekt de laatste ontwikkelingen in de theorie van zwarte gaten, en vragen we ons af of en hoe huidige en toekomstige experimenten en waarnemingen de vele open vragen kunnen beantwoorden.

SterrenwachtHalley Halleyweg 1
5383 KT Vinkel Noord-Brabant
sterrenwachthalley.nl  

22
feb

vws-thales.nl

Zwolle, Thales
dr. M. van de Broeke: Antarctica, Groenland, klimaat van de poolgebieden.
Stichting Milieuraad Zwolle, Campherbeeklaan 82A, Zwolle - Berkum, 19.30 uur.
vws-thales.nl

22
feb

werkgroepleidsesterrewacht.nl

Werkgroep Leidse Sterrewacht
drs. Marjan Benninck: Sterren en planeten.
Oude Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11, Leiden, 20.00 uur.
werkgroepleidsesterrewacht.nl

23
feb

cosmossterrenwacht.nl

Voorjaarsvakantie: Cosmos Sterrenwacht Kids Lab

De Cosmos sterrenwacht in Lattrop is ook in de voorjaarsvakantie geopend. Er zijn spannende rondleidingen en het Cosmos Kids Lab gaat open voor allerlei spannende knutsel en doe activiteiten.

Elke middag zijn er verschillende voorstellingen voor jong en oud. In het Astro Theater kun je voorstellingen bijwonen over het zonnestelsel, onze eigen Zon en het verre heelal. In het planetarium kijk je naar links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld!

In het observatorium staat de grote telescoop. Hier leer je o.a. hoe een telescoop werkt. Met een speciale zonnetelescoop kun je, als het heler is, naar de zon kijken. Misschien zie je wel zonnevlekken! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bespieden. Op zaterdagavond 24 februari is er een extra kindersterrenkijkavond. Zaterdagavond 3 maart is er een normale sterrenkijkavond.

Overzicht per dag
Zaterdag 24 februari – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 24 februari – Kindersterrenkijkavond
Zondag 25 februari – Workshop raketwagen bouwenDinsdag 27 februari – Workshop Saturnus
Woensdag 28 februari – Workshop Zon
Donderdag 1 maart – Workshop sterrenbeelden
Zaterdag 3 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 3 maart – Sterrenkijkavond
Zondag 4 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren

cosmossterrenwacht.nl | voorjaarsvakantie | sterrenwacht-kids-lab

23
feb

metius.nl

Alkmaar, AWSV Metius
prof. dr. Jo van den Brand: Waargenomen gravitatiegolven.
Op 17 augustus werd de botsing van twee neutronensterren gedetecteerd. Doordat de locatie van de botsing nauwkeurig kon worden vastgesteld, bleek het in de dagen na de botsing mogelijk, dat de veroorzaakte straling door 70 observatoria werd waargenomen. De waargenomen straling omvatte het gehele elektromagnetische spectrum. Hiermee is er sprake van: “multi-messenger atronomy” . De resultaten van deze waarnemingen en de betekenis daarvan zullen door prof. van den Brand besproken worden. prof van den Brand is natuurkundige en sinds 1996 hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast is hij werkzaam bij het NIKHEF.

 

Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’, Van Maerlantstraat 10, Alkmaar, 20.00 uur.
Niet-leden € 5,-.

metius.nl

23
feb

sonnenborgh.nl

Landelijke Sterrenkijkdagen op Sonnenborgh
Extra lange Sterrenkijkavonden op 23 en 24 februari
Speur de hemel af naar planeten en satellieten en leer sterrenbeelden herkennen tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op 23 en 24 februari. Op Sonnenborgh zijn er dan extra lange Sterrenkijkavonden voor een gereduceerde prijs van €6,-. Reserveren is niet nodig, kom gewoon langs!

Sterren kijken
Bij helder weer werp je zelf een blik in de ruimte door de grote telescopen van Sonnenborgh. Tuur naar bergen, kraters en ravijnen op de maan en ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld. Ook als het bewolkt is kun je sterren kijken: in het planetarium van Sonnenborgh vlieg je zo naar de maan, Saturnus of Mars. Er zijn meerdere korte voorstellingen per avond.

Lezingen

Bezoek daarnaast de lezingen in de oude collegezaal:

19.30 uur: kinderlezing over de maan of de sterren (afhankelijk van wat er die avond te zien is aan de hemel). Voor kinderen vanaf 6 jaar.
20.30 uur: Sterrenstelsels: over de oerknal en de ontwikkeling van het heelal sindsdien. Voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.
21.30 uur: De zoektocht naar exoplaneten: wat zijn dit eigenlijk precies en zou er leven mogelijk zijn op deze exoplaneten..? Voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.

data: vrijdag 23 en zaterdag 24 februari 2018

tijden: 19.00 – 23.00 uur

leeftijd: voor 6 jaar en ouder

prijs: tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen gelden aangepaste toegangsprijzen: kinderen en volwassen kunnen voor €6,- naar binnen. Vooraf aanmelden hoeft niet, kom gewoon langs tussen 19.00 en 23.00 uur!

Sonnenborgh-museum & sterrenwacht, Zonnenburg 2, Utrecht
T: (030) 820 1420image007.jpg
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
sonnenborgh.nl

23
feb

sterrenwachthalley.nl

In het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen vrijdag 23 februari en ook op zaterdag 24 februari een publieksavond, en ’s middag van 14 tot 16 uur een jeugdmiddag ( 7 t/m 12 jaar).
Entree: € 5,- (tot 12 jaar: € 3,-). Van 20 – 22 uur.
Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel, 20.00 uur.
sterrenwachthalley.nl

23
feb

sterrenwachthellendoorn.nl

Sterrenkijken: (Presentatie, planetarium, telescopen)

Presentatie van Gerard Nijen Twilhaar over 

Toekomst van Bemande Ruimtevaart.

Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

sterrenwachthellendoorn.nl

23
feb

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting

Sterrenkijkdagen 23 & 24 febrauari

Doorbraak bij de decodering van ons brein
Algemeen Sterrenkundige rondleiding

VestaPubliekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197
Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.

sterrenwachtvesta.nl

23
feb

urania.be

Op vrijdagavond 23 en zaterdagavond 24 februari zet de Sterrenwacht de deuren open in het kader van de Sterrenkijkdagen.

Er is die avonden veel te zien aan de hemel (bij helder weer uiteraard). Kom naar Urania en werp een blik in het heelal op o.a. de maan, de Andromeda- en Orionnevel!
Eén van de opvallendste sterrenbeelden aan de winterhemel is zonder twijfel Orion, "de jager". In het midden van het sterrenbeeld zie je drie sterren op een rij, de zogenaamde "gordel" van Orion. Daaronder zie je een zwak vlekje: de Orionnevel.

Urania is geopend op vrijdag en zaterdag van 19 tot 23 uur. In de observatietoren staat de grote 40 cm telescoop ter beschikking van het publiek. Ook op de parking zullen verschillende sterrenkijkers staan.

In het auditorium van de sterrenwacht geven de medewerkers uitleg bij hetgeen er buiten te zien is. Ook de Astroshop is open, je vindt er vast een mooi souvenir, een interessant boek of een leuk astronomisch gadget. Word je dorstig van al het fraais dat je te zien kreeg? Of misschien een beetje verkleumd als het frisjes is.... Geen nood: in de Astrobar is het gezellig warm en de drankjes staan koud (of warm, zoals jij het wil....). Ook een klein hongertje kan verholpen worden: diverse snacks verkrijgbaar.

Extra: planetariumvoorstellingen tijdens de Sterrenkijkdagen!

Bezoek het Urania Zeiss-planetarium tijdens de Sterrenkijkdagen!  Om de 45 min is er een voorstelling (start om 19u30). De toegang bedraagt 5 euro. Uranialeden bezoeken het planetarium gratis en hoeven dus geen ticket aan te kopen.

De toegang is gratis. In geval van bewolking is er een vervang­programma voorzien. En in het Uraniaplanetarium bewonder je gegarandeerd een heldere hemel!

urania.be | sterrenkijkdagen | op-vrijdag-23-en-zaterdag-24-februari-2018

Jozef Mattheessensstraat 60 |  2540 Hove | België

23
feb

volkssterrenwachtbussloo.nl

Op vrijdagavond 23 en zaterdagavond 24 februari is Volkssterrenwacht Bussloo speciaal geopend voor het evenement de “Sterrenkijkdagen” wat dit jaar landelijk voor de 42e keer gevierd zal worden. Het publiek kan beide avonden vanaf 19.30 uur de sterrenwacht bezoeken met diverse korte presentaties over de actuele sterrenhemel en bij helder weer gelegenheid om met de grote telescopen naar de sterrenhemel te kijken.

Volkssterrenwacht Bussloo opent dit weekend ook haar deuren. Het publiek is welkom om door de telescopen te komen kijken. De telescopen in het observatorium van Volkssterrenwacht Bussloo staan klaar om bijvoorbeeld de maansikkel met zijn kraters te bewonderen. Tevens staat ook het sterrenbeeld Orion goed zichtbaar aan de hemel.

Vanaf 19.30 uur is de sterrenwacht geopend en zijn er diverse korte voordrachten over verschillende onderwerpen. Hierbij zullen met name de maan, de planeten en de actuele sterrenhemel centraal staan. Een mooie gelegenheid om bijvoorbeeld te horen wat er nog meer te zien is aan de hemel en te leren hoe je de planeten en sterrenbeelden kunt vinden. De toegang is gratis.

Naast deze speciale weekend openstelling is de sterrenwacht ook iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht. Bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze. Bezoekers kunnen gratis parkeren voor de sterrenwacht gevestigd in de monumentale boerderij “de Wijnbergenshof”. Vóór de slagboom linksaf, tot na de bocht, daar vindt u de parkeerplaats van Volkssterrenwacht Bussloo.

Meer informatie over de activiteiten van de Volkssterrenwacht Bussloo is te vinden op de

website www.volkssterrenwachtbussloo.nl, op http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo of telefonisch via (0571) 262006.

volkssterrenwachtbussloo.nl

24
feb

cosmossterrenwacht.nl

Voorjaarsvakantie: Cosmos Sterrenwacht Kids Lab

De Cosmos sterrenwacht in Lattrop is ook in de voorjaarsvakantie geopend. Er zijn spannende rondleidingen en het Cosmos Kids Lab gaat open voor allerlei spannende knutsel en doe activiteiten.

Elke middag zijn er verschillende voorstellingen voor jong en oud. In het Astro Theater kun je voorstellingen bijwonen over het zonnestelsel, onze eigen Zon en het verre heelal. In het planetarium kijk je naar links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld!

In het observatorium staat de grote telescoop. Hier leer je o.a. hoe een telescoop werkt. Met een speciale zonnetelescoop kun je, als het heler is, naar de zon kijken. Misschien zie je wel zonnevlekken! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bespieden. Op zaterdagavond 24 februari is er een extra kindersterrenkijkavond. Zaterdagavond 3 maart is er een normale sterrenkijkavond.

Overzicht per dag
Zaterdag 24 februari – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 24 februari – Kindersterrenkijkavond
Zondag 25 februari – Workshop raketwagen bouwenDinsdag 27 februari – Workshop Saturnus
Woensdag 28 februari – Workshop Zon
Donderdag 1 maart – Workshop sterrenbeelden
Zaterdag 3 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 3 maart – Sterrenkijkavond
Zondag 4 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren

cosmossterrenwacht.nl | voorjaarsvakantie | sterrenwacht-kids-lab

24
feb

kijkerbouw.be

Kutterdag op Volkssterrenwacht MIRA

Voorlopig programma: (wordt nog aangepast)
KIJKERBOUW VSRUG: restauratiewerken telescopen Anton Kutter: stand van zaken.

IDO OOSTERVELD wil het graag hierover hebben:' iets vertellen over de diverse ontwerpen die in Amerika zijn gemaakt.
Onder leiding van Richard Buchroeder werden in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw diverse ontwerpen gerealiseerd van de "klassieke" Kutter " telescopen maar ook van trischiefsieglers en diverse andere ontwerpen. Zie foto van een 30cm tri-schiefspiegler op een trailer.' zie bijlage

PHILIP DOUTRELIGNE: er werd door Ralph Ottow en Philip simultaan waargenomen met de Kutter van Philip en de zelfbouw SCT van Ralph; een verslag.

PHILIP DOUTRELIGNE: een uitgebreide vergelijking maken tussen een 20 cm Kutter en een 20 cm achromaat...optische prestaties, kleurafwijking, beeldveldafwijkingen, seeing gevoeligheid...

KIJKERBOUW VSRUG: bezoeken aan de familie Kutter en uiteraard vooruitblik op ' BIBERACH 2018 in juni 2018

MIRA: Over hun relatie tot Anton Kutter

kijkerbouw.be

Volkssterrenwacht Mira
Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen

 

24
feb

sonnenborgh.nl

Landelijke Sterrenkijkdagen op Sonnenborgh
Extra lange Sterrenkijkavonden op 23 en 24 februari
Speur de hemel af naar planeten en satellieten en leer sterrenbeelden herkennen tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op 23 en 24 februari. Op Sonnenborgh zijn er dan extra lange Sterrenkijkavonden voor een gereduceerde prijs van €6,-. Reserveren is niet nodig, kom gewoon langs!

Sterren kijken
Bij helder weer werp je zelf een blik in de ruimte door de grote telescopen van Sonnenborgh. Tuur naar bergen, kraters en ravijnen op de maan en ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld. Ook als het bewolkt is kun je sterren kijken: in het planetarium van Sonnenborgh vlieg je zo naar de maan, Saturnus of Mars. Er zijn meerdere korte voorstellingen per avond.

Lezingen

Bezoek daarnaast de lezingen in de oude collegezaal:

19.30 uur: kinderlezing over de maan of de sterren (afhankelijk van wat er die avond te zien is aan de hemel). Voor kinderen vanaf 6 jaar.
20.30 uur: Sterrenstelsels: over de oerknal en de ontwikkeling van het heelal sindsdien. Voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.
21.30 uur: De zoektocht naar exoplaneten: wat zijn dit eigenlijk precies en zou er leven mogelijk zijn op deze exoplaneten..? Voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.

data: vrijdag 23 en zaterdag 24 februari 2018

tijden: 19.00 – 23.00 uur

leeftijd: voor 6 jaar en ouder

prijs: tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen gelden aangepaste toegangsprijzen: kinderen en volwassen kunnen voor €6,- naar binnen. Vooraf aanmelden hoeft niet, kom gewoon langs tussen 19.00 en 23.00 uur!

Sonnenborgh-museum & sterrenwacht, Zonnenburg 2, Utrecht
T: (030) 820 1420image007.jpg
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
sonnenborgh.nl

24
feb

sterrenkunde.nl/knvws-friesland

Friesland, Gemma Frisius
voorprogramma: algemene ledenvergadering.
Hoofdlezing, Richard Strom: Gamma-stralers, geschiedenis en de stand van zaken.

Eden Oranje Hotel, Stationsweg 4, Leeuwarden, 13.30 uur.
sterrenkunde.nl/knvws-friesland

24
feb

sterrenwachtalmere.nl

10.00 - 17.00 uur.

Deepskydag

Organisatie: J. v. Gastel, Sprekers: Diverse sprekers , Locatie : Sterrenwacht Almere

Sterrenwacht Almere, Gebouw Corrosia, Markt 29, Almere Have
24
feb

sterrenwachthalley.nl

In het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen vrijdag 23 februari en ook op zaterdag 24 februari een publieksavond, en ’s middag van 14 tot 16 uur een jeugdmiddag ( 7 t/m 12 jaar).
Entree: € 5,- (tot 12 jaar: € 3,-). Van 20 – 22 uur.
Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel, 20.00 uur.
sterrenwachthalley.nl

24
feb

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting

Sterrenkijkdagen 23 & 24 febrauari

Doorbraak bij de decodering van ons brein
Algemeen Sterrenkundige rondleiding

VestaPubliekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197
Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.

sterrenwachtvesta.nl

24
feb

urania.be

Op vrijdagavond 23 en zaterdagavond 24 februari zet de Sterrenwacht de deuren open in het kader van de Sterrenkijkdagen.

Er is die avonden veel te zien aan de hemel (bij helder weer uiteraard). Kom naar Urania en werp een blik in het heelal op o.a. de maan, de Andromeda- en Orionnevel!
Eén van de opvallendste sterrenbeelden aan de winterhemel is zonder twijfel Orion, "de jager". In het midden van het sterrenbeeld zie je drie sterren op een rij, de zogenaamde "gordel" van Orion. Daaronder zie je een zwak vlekje: de Orionnevel.

Urania is geopend op vrijdag en zaterdag van 19 tot 23 uur. In de observatietoren staat de grote 40 cm telescoop ter beschikking van het publiek. Ook op de parking zullen verschillende sterrenkijkers staan.

In het auditorium van de sterrenwacht geven de medewerkers uitleg bij hetgeen er buiten te zien is. Ook de Astroshop is open, je vindt er vast een mooi souvenir, een interessant boek of een leuk astronomisch gadget. Word je dorstig van al het fraais dat je te zien kreeg? Of misschien een beetje verkleumd als het frisjes is.... Geen nood: in de Astrobar is het gezellig warm en de drankjes staan koud (of warm, zoals jij het wil....). Ook een klein hongertje kan verholpen worden: diverse snacks verkrijgbaar.

Extra: planetariumvoorstellingen tijdens de Sterrenkijkdagen!

Bezoek het Urania Zeiss-planetarium tijdens de Sterrenkijkdagen!  Om de 45 min is er een voorstelling (start om 19u30). De toegang bedraagt 5 euro. Uranialeden bezoeken het planetarium gratis en hoeven dus geen ticket aan te kopen.

De toegang is gratis. In geval van bewolking is er een vervang­programma voorzien. En in het Uraniaplanetarium bewonder je gegarandeerd een heldere hemel!

urania.be | sterrenkijkdagen | op-vrijdag-23-en-zaterdag-24-februari-2018

Jozef Mattheessensstraat 60 |  2540 Hove | België

25
feb

cosmossterrenwacht.nl

Voorjaarsvakantie: Cosmos Sterrenwacht Kids Lab

De Cosmos sterrenwacht in Lattrop is ook in de voorjaarsvakantie geopend. Er zijn spannende rondleidingen en het Cosmos Kids Lab gaat open voor allerlei spannende knutsel en doe activiteiten.

Elke middag zijn er verschillende voorstellingen voor jong en oud. In het Astro Theater kun je voorstellingen bijwonen over het zonnestelsel, onze eigen Zon en het verre heelal. In het planetarium kijk je naar links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld!

In het observatorium staat de grote telescoop. Hier leer je o.a. hoe een telescoop werkt. Met een speciale zonnetelescoop kun je, als het heler is, naar de zon kijken. Misschien zie je wel zonnevlekken! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bespieden. Op zaterdagavond 24 februari is er een extra kindersterrenkijkavond. Zaterdagavond 3 maart is er een normale sterrenkijkavond.

Overzicht per dag
Zaterdag 24 februari – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 24 februari – Kindersterrenkijkavond
Zondag 25 februari – Workshop raketwagen bouwenDinsdag 27 februari – Workshop Saturnus
Woensdag 28 februari – Workshop Zon
Donderdag 1 maart – Workshop sterrenbeelden
Zaterdag 3 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 3 maart – Sterrenkijkavond
Zondag 4 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren

cosmossterrenwacht.nl | voorjaarsvakantie | sterrenwacht-kids-lab

26
feb

astraalteria.nl

Gelderse Vallei, Astra Alteria
Kees Veth: De 'lopende band' van de oceaancirculatie.
Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, Putten, 20.00 uur.
astraalteria.nl

26
feb

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

26
feb

cosmossterrenwacht.nl

Voorjaarsvakantie: Cosmos Sterrenwacht Kids Lab

De Cosmos sterrenwacht in Lattrop is ook in de voorjaarsvakantie geopend. Er zijn spannende rondleidingen en het Cosmos Kids Lab gaat open voor allerlei spannende knutsel en doe activiteiten.

Elke middag zijn er verschillende voorstellingen voor jong en oud. In het Astro Theater kun je voorstellingen bijwonen over het zonnestelsel, onze eigen Zon en het verre heelal. In het planetarium kijk je naar links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld!

In het observatorium staat de grote telescoop. Hier leer je o.a. hoe een telescoop werkt. Met een speciale zonnetelescoop kun je, als het heler is, naar de zon kijken. Misschien zie je wel zonnevlekken! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bespieden. Op zaterdagavond 24 februari is er een extra kindersterrenkijkavond. Zaterdagavond 3 maart is er een normale sterrenkijkavond.

Overzicht per dag
Zaterdag 24 februari – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 24 februari – Kindersterrenkijkavond
Zondag 25 februari – Workshop raketwagen bouwenDinsdag 27 februari – Workshop Saturnus
Woensdag 28 februari – Workshop Zon
Donderdag 1 maart – Workshop sterrenbeelden
Zaterdag 3 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 3 maart – Sterrenkijkavond
Zondag 4 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren

cosmossterrenwacht.nl | voorjaarsvakantie | sterrenwacht-kids-lab

27
feb

cosmossterrenwacht.nl

Voorjaarsvakantie: Cosmos Sterrenwacht Kids Lab

De Cosmos sterrenwacht in Lattrop is ook in de voorjaarsvakantie geopend. Er zijn spannende rondleidingen en het Cosmos Kids Lab gaat open voor allerlei spannende knutsel en doe activiteiten.

Elke middag zijn er verschillende voorstellingen voor jong en oud. In het Astro Theater kun je voorstellingen bijwonen over het zonnestelsel, onze eigen Zon en het verre heelal. In het planetarium kijk je naar links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld!

In het observatorium staat de grote telescoop. Hier leer je o.a. hoe een telescoop werkt. Met een speciale zonnetelescoop kun je, als het heler is, naar de zon kijken. Misschien zie je wel zonnevlekken! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bespieden. Op zaterdagavond 24 februari is er een extra kindersterrenkijkavond. Zaterdagavond 3 maart is er een normale sterrenkijkavond.

Overzicht per dag
Zaterdag 24 februari – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 24 februari – Kindersterrenkijkavond
Zondag 25 februari – Workshop raketwagen bouwenDinsdag 27 februari – Workshop Saturnus
Woensdag 28 februari – Workshop Zon
Donderdag 1 maart – Workshop sterrenbeelden
Zaterdag 3 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 3 maart – Sterrenkijkavond
Zondag 4 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren

cosmossterrenwacht.nl | voorjaarsvakantie | sterrenwacht-kids-lab

27
feb

lwsk.nl

Spreker: Prof. Dr. Ronald Kleiss

Ronald Kleiss is hoogleraar theoretische elementairedeeltjesfysica op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn aandachtsgebied is het voorspellen van resultaten aan grote bestaande en toekomstige versnellers, zoals de LHC, Large Hadron Collider bij CERN in Genève. Hierin speelt onder andere de Monte Carlotechniek een belangrijke rol. Het optimaliseren hiervan is een van zijn speciale interesses. Kleiss wordt veel gevraagd voor publieksoptredens vanwege zijn vermogen zijn abstracte vakgebied eenvoudig en aansprekend uit te leggen.

Onderwerp: Het conflict tussen de Algemene Relativiteitstheorie en de Quantummechanica (ART vs QED)
De Relativiteitstheorie en de Kwantummechanica zijn het op een aantal wezenlijke punten niet met elkaar eens! Voorbeelden: de fluctuaties op kleine schaal vanwege het onzekerheidsprincipe passen niet binnen de “gladde” eigenschappen van de ruimte in Einsteins Algemene relativiteitstheorie en de kwantumverstrengeling spot blijkbaar/schijnbaar met de lichtsnelheid als limiet. Professor Kleiss zal in deze lezing nader ingaan op deze saillante tegenstrijdigheden en aangeven in welke richtingen oplossingen gezocht en mogelijk gevonden kunnen worden.

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

lwsk.nl 

28
feb

cosmossterrenwacht.nl

Voorjaarsvakantie: Cosmos Sterrenwacht Kids Lab

De Cosmos sterrenwacht in Lattrop is ook in de voorjaarsvakantie geopend. Er zijn spannende rondleidingen en het Cosmos Kids Lab gaat open voor allerlei spannende knutsel en doe activiteiten.

Elke middag zijn er verschillende voorstellingen voor jong en oud. In het Astro Theater kun je voorstellingen bijwonen over het zonnestelsel, onze eigen Zon en het verre heelal. In het planetarium kijk je naar links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld!

In het observatorium staat de grote telescoop. Hier leer je o.a. hoe een telescoop werkt. Met een speciale zonnetelescoop kun je, als het heler is, naar de zon kijken. Misschien zie je wel zonnevlekken! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bespieden. Op zaterdagavond 24 februari is er een extra kindersterrenkijkavond. Zaterdagavond 3 maart is er een normale sterrenkijkavond.

Overzicht per dag
Zaterdag 24 februari – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 24 februari – Kindersterrenkijkavond
Zondag 25 februari – Workshop raketwagen bouwenDinsdag 27 februari – Workshop Saturnus
Woensdag 28 februari – Workshop Zon
Donderdag 1 maart – Workshop sterrenbeelden
Zaterdag 3 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 3 maart – Sterrenkijkavond
Zondag 4 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren

cosmossterrenwacht.nl | voorjaarsvakantie | sterrenwacht-kids-lab

01
mrt

cosmossterrenwacht.nl

Voorjaarsvakantie: Cosmos Sterrenwacht Kids Lab

De Cosmos sterrenwacht in Lattrop is ook in de voorjaarsvakantie geopend. Er zijn spannende rondleidingen en het Cosmos Kids Lab gaat open voor allerlei spannende knutsel en doe activiteiten.

Elke middag zijn er verschillende voorstellingen voor jong en oud. In het Astro Theater kun je voorstellingen bijwonen over het zonnestelsel, onze eigen Zon en het verre heelal. In het planetarium kijk je naar links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld!

In het observatorium staat de grote telescoop. Hier leer je o.a. hoe een telescoop werkt. Met een speciale zonnetelescoop kun je, als het heler is, naar de zon kijken. Misschien zie je wel zonnevlekken! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bespieden. Op zaterdagavond 24 februari is er een extra kindersterrenkijkavond. Zaterdagavond 3 maart is er een normale sterrenkijkavond.

Overzicht per dag
Zaterdag 24 februari – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 24 februari – Kindersterrenkijkavond
Zondag 25 februari – Workshop raketwagen bouwenDinsdag 27 februari – Workshop Saturnus
Woensdag 28 februari – Workshop Zon
Donderdag 1 maart – Workshop sterrenbeelden
Zaterdag 3 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 3 maart – Sterrenkijkavond
Zondag 4 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren

cosmossterrenwacht.nl | voorjaarsvakantie | sterrenwacht-kids-lab

01
mrt

sterrenwachttivoli.nl

Einstein sessies bij Sterrenwacht Tivoli

Een digitale reis door ons universum*

De spreker, Carlo Jenniskens, zal de toehoorders meenemen op een digitale reis door ons universum. Met de huidige informatietechnologie is er een groot aantal zeer uitgebreide simulatie- en planetariumprogramma’s beschikbaar voor de computer.

Elke lezing krijgt 1 of meerdere sterren, hoe meer sterren, hoe moeilijker. 1* ster staat voor makkelijk te volgen voor iedereen, 2** sterren staat voor basis kennis van wis- en natuurkunde benodigd en 3*** sterren staat voor minimaal HBO niveau Wis- en natuurkunde. De entree bedraagt 10 Euro, inclusief consumptie bij Brasserie Tivoli. Voor leden van de KNVWS West Brabant en de vrijwilligers van Sterrenwacht Tivoli bedraagt de entree 5 Euro. Er is plaats voor maximaal 40 personen per sessie.

Voor meer info of inschrijven.
sterrenwachttivoli.nl | digitale reis door ons universum
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

01
mrt

vvscapella.be
Lezing "Instrumenten bouwen voor grote telescopen" 
door Bart Vandenbussche (KU Leuven Belgie) 
Start om 20u 
toegang vrij 
 "Astronomen blijven alsmaar grotere telescopen bouwen, zowel op de grond als in de Ruimte.  In deze lezing bekijken we hoe we deze telescopen scherp kunnen laten zien en hoe we de instrumenten bouwen die het verzamelde licht analyseren.  We hebben het over adaptieve optiek, interferometrie, camera's, spectrometers, en coronografen.  We kijken niet alleen naar telescopen die bij zichtbaar licht werken: met de juiste telescoop of antenne, en aangepaste detectoren kunnen we het Heelal waarnemen bij andere golflengten, van het ultra-violet tot radiogolven.
JH 't Paenhuys, Stoopkensstraat 80 3320 Hoegaarden, Belgie. 
02
mrt

cosmossterrenwacht.nl

Voorjaarsvakantie: Cosmos Sterrenwacht Kids Lab

De Cosmos sterrenwacht in Lattrop is ook in de voorjaarsvakantie geopend. Er zijn spannende rondleidingen en het Cosmos Kids Lab gaat open voor allerlei spannende knutsel en doe activiteiten.

Elke middag zijn er verschillende voorstellingen voor jong en oud. In het Astro Theater kun je voorstellingen bijwonen over het zonnestelsel, onze eigen Zon en het verre heelal. In het planetarium kijk je naar links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld!

In het observatorium staat de grote telescoop. Hier leer je o.a. hoe een telescoop werkt. Met een speciale zonnetelescoop kun je, als het heler is, naar de zon kijken. Misschien zie je wel zonnevlekken! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bespieden. Op zaterdagavond 24 februari is er een extra kindersterrenkijkavond. Zaterdagavond 3 maart is er een normale sterrenkijkavond.

Overzicht per dag
Zaterdag 24 februari – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 24 februari – Kindersterrenkijkavond
Zondag 25 februari – Workshop raketwagen bouwenDinsdag 27 februari – Workshop Saturnus
Woensdag 28 februari – Workshop Zon
Donderdag 1 maart – Workshop sterrenbeelden
Zaterdag 3 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 3 maart – Sterrenkijkavond
Zondag 4 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren

cosmossterrenwacht.nl | voorjaarsvakantie | sterrenwacht-kids-lab

02
mrt

desterrenjutters.be

Karolien Lefever is communicatieverantwoordelijke van het BIRA en doctor in de sterrenkunde. Zij komt met veel plezier over de ExoMars missie praten.
ExoMars is een missie in het Aurora-verkenningsprogramma van de ESA. Zij beoogt het verder karakteriseren van de biologische omgeving op Mars in voorbereiding van een gerobotiseerde missie en uiteindelijk een menselijk verkenning. De missie zal informatie opleveren voor verdere studies in exobiologie (ruimtebiologie), de zoektocht naar leven op andere planeten.

Aanvang: 19u30
Locatie: Duinenhuis Koksijde
Inkom 5 euro. Leden: 4 euro
desterrenjutters.be

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.+32 (0) 475 72 20 49

02
mrt

sterrenwacht-mercurius.nl

Deep Space communicatie door vrijwilliger Arjan Kievits.
Hierin komt onder ander aan bod hoe New Horizons zijn foto’s naar Aarde heeft kunnen sturen. Maar ook hoe we nog steeds wat van de Voyagers horen.
Hoe kan dat nu? Om dat te begrijpen worden de basisbegrippen van radio-communicatie kort toegelicht, samen met een stukje digitale communicatie.
Om het leuk te houden wordt het niet heel diep technisch, maar een beetje rekenen gaan we wel. 
Geen zorgen, meer dan wat optellen of delen wordt het niet hoor. En met een beetje geluk kunnen we nog ‘live’ meekijken.
Hopelijk tot dan! Reserveren voor deze thema avond kan via de website. Van 20:15 tot 23:15

Sterrenwacht Mercurius
Baanhoekweg 75
3313 LP Dordrecht
sterrenwacht-mercurius.nl

02
mrt

sterrenwacht-mn.nl

Lezing "Snaren en sterren" door Marcel Vonk

De twee belangrijkste peilers van de moderne natuurkunde - de quantummechanica en de relativiteitstheorie - blijken in extreme situaties niet goed samen te gaan. Zodra we proberen met deze modellen zwarte gaten of de oerknal te beschrijven, stuiten we op allerlei vreemde tegenspraken. Ten minste één van beide theorieën - en mogelijk allebei - is in dergelijke extreme omstandigheden dus niet exact geldig. De snaartheorie is een succesvolle poging om beide ideeën in één breder, consistent raamwerk te vatten.

In deze lezing bespreekt Marcel Vonk wat de snaartheorie inhoudt, en waarom die de bestaande problemen oplost. Tegelijkertijd zul je zien dat dit nieuwe model ook allerlei nieuwe problemen met zich meebrengt, en bespreekt Marcel hoe natuurkundigen proberen ook deze problemen op te lossen. Uiteindelijk komen we terug bij de sterrenkunde: wat leert de snaartheorie ons nu over het heelal, de oerknal en zwarte gaten? Is het mogelijk het model te testen met astronomische waarnemingen? Ook de ideeën van de Nederlandse fysicus Erik Verlinde, recent uitgebreid in het nieuws, komen hierbij ter sprake.

Marcel Vonk is mathematisch fysicus, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek behelst onder meer de snaartheorie, een theorie die allerlei toepassingen vindt in de kosmologie en de studie van zwarte gaten. Naast onderzoeker is hij ook enthousiast popularisator. In 2011 publiceerde hij het populairwetenschappelijke boek "Snaartheorie" en in november 2017 verscheen zijn nieuwe boek "Zwarte gaten - Gevangen in ruimte en tijd". Ook op de populairwetenschappelijke website www.quantumuniverse.nl zijn veel bijdragen van zijn hand te lezen.

De entreeprijs (€7,50) is inclusief een kop koffie of thee. Voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland is de toegang gratis via de kortingscode.

20:00 – 22:00
Het Groene Huis | 21 Schothorsterlaan | 3822 NA Amersfoort
Meer info
sterrenwacht-mn.nl

02
mrt

sterrenwachthalley.nl

Oost-Brabant, Sterrenwacht Halley
Publieksavond met het waarnemen van de sterrenhemel door de telescopen, publiekslezing en planetariumvoorstelling over uiteenlopende (actuele) sterrenkundige onderwerpen.
Entree: € 5,- (tot 12 jaar: € 3,-). Van 20 – 22 uur.
Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel.
sterrenwachthalley.nl

02
mrt

sterrenwachthellendoorn.nl

Sterrenkijken: (Presentatie, planetarium, telescopen)

Presentatie van Cor Kolthof over

Ruimtetelescopen.

Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

sterrenwachthellendoorn.nl

02
mrt

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting Vesta
2 maart, Nogmaals zwarte gaten.Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.
sterrenwachtvesta.nl

02
mrt

vaszuiddrenthe.nl

Zuid-Drenthe, VAS
Charles Timmermans: Radio voor de massa.

De Weideblik, de Ploeger 10, Hoogeveen, 19.45 uur.
vaszuiddrenthe.nl

02
mrt

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing Reis door het zonnestelsel

Astrid Eeuwes neemt de bezoeker mee op een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel.
Schitterende opnamen van talrijke ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.
Bij helder weer kan met de telescopen naar de Maan worden gekeken.

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

03
mrt

Oudesterrewacht.nl

Prof. dr. Malcolm Fridlund (Leiden University,Onsala Space Observatory

Launching into the night — a brief history of space exploration  

Space research did not begin with the launch of Sputnik 1 on the 4th of October 1957. Its history goes back more than one thousand years. Using early military rockets, a Chinese man named Wan-Hu — according to the legend — strapped himself to a chair to which 47 rockets were fastened. This was fine in order to “study the heavens”. After ignition Wan-Hu has never been seen again.

It was in the early parts of the 20th century that space research was starting of – first theoretically and then with the efforts of Goddard in the USA and von Braun in Germany in the 1930ties. After WWII, using captured military V2 rockets The Americans began the first scientific launches into space, studying the UV light from the Sun.

In this talk I will outline what happened next, the formation of NASA and ESA, and talk about the high points of space research like the Hubble telescope. I will also talk briefly about where it may lead us in the next few decades.

N.b.: Deze lezing is in het Engels / This lecture will be in English.

Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden
Oudesterrewacht.nl

03
mrt

cosmossterrenwacht.nl

Voorjaarsvakantie: Cosmos Sterrenwacht Kids Lab

De Cosmos sterrenwacht in Lattrop is ook in de voorjaarsvakantie geopend. Er zijn spannende rondleidingen en het Cosmos Kids Lab gaat open voor allerlei spannende knutsel en doe activiteiten.

Elke middag zijn er verschillende voorstellingen voor jong en oud. In het Astro Theater kun je voorstellingen bijwonen over het zonnestelsel, onze eigen Zon en het verre heelal. In het planetarium kijk je naar links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld!

In het observatorium staat de grote telescoop. Hier leer je o.a. hoe een telescoop werkt. Met een speciale zonnetelescoop kun je, als het heler is, naar de zon kijken. Misschien zie je wel zonnevlekken! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bespieden. Op zaterdagavond 24 februari is er een extra kindersterrenkijkavond. Zaterdagavond 3 maart is er een normale sterrenkijkavond.

Overzicht per dag
Zaterdag 24 februari – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 24 februari – Kindersterrenkijkavond
Zondag 25 februari – Workshop raketwagen bouwenDinsdag 27 februari – Workshop Saturnus
Woensdag 28 februari – Workshop Zon
Donderdag 1 maart – Workshop sterrenbeelden
Zaterdag 3 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 3 maart – Sterrenkijkavond
Zondag 4 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren

cosmossterrenwacht.nl | voorjaarsvakantie | sterrenwacht-kids-lab

03
mrt

nationaalruimtevaartmuseum.nl

De oerknal en het uitdijend heelal: op zoek naar de oorsprong

Door: Prof. Henny J.G.L.M. Lamers (Universiteit van Amsterdam) 

Iedereen heeft wel eens gehoord over het “Uitdijend Heelal” en de “Oerknal”. Maar wat is die uitdijing nou eigenlijk? Worden de sterren steeds groter? Of neemt de afstand van de sterren onderling steeds toe? Komt daardoor ook de aarde steeds verder van de zon af? En dan die Oerknal: Wat knalde er nou eigenlijk uit elkaar? Waarom, waar en wanneer? Wat was er dan voor de oerknal? Minstens even zo interessant is de vraag: Hoe weten astronomen dat? Wie heeft dat ontdekt? Hoe kun je dat meten?
In deze lezing maken we met grote telescopen een zoektocht door het heelal.
We beginnen met aarde en kijken dan steeds verder. We komen de zon en sterren tegen, melkwegstelsels (dat zijn verzamelingen van miljarden sterren) en groepen van melkwegstelsels. Naarmate we verder weg kijken, kijken we ook steeds verder terug in de tijd omdat het licht er steeds langer over heeft gedaan om ons te bereiken. Zo kunnen we vele miljarden jaren in het verleden kijken. Tot we uiteindelijk aankomen bij de oerknal waarmee het allemaal begon.

De spreker zal op een eenvoudige manier met veel mooie opnamen laten zien en uitleggen wat er gebeurt in het heelal en hoe we daarachter zijn gekomen. Er blijken veel vragen en misverstanden over de oerknal te zijn. Hij zal die bespreken en proberen die op te lossen.

Zoals Einstein ooit zei: “Het meest onbegrijpelijke van het heelal is dat we het kunnen begrijpen!”.

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

03
mrt

volksuniversiteit-breda.nl

Kwantummechanica: het bizarre gedrag van atomen | Volksuniversiteit Breda

Om het heelal te doorgronden moeten we de wereld van het kleine begrijpen: het bizarre gedrag van materie- en energiedeeltjes, kleiner dan atomen.
Er wordt vooral gebruik gemaakt van beelden en video's zodat deze ingewikkelde materie voor iedereen leuk en begrijpelijk wordt, o.a. van de Large Hadron Collider in Zwitserland.

Zaterdag 10:00 - 13:00
Dorpshuis 't Klooster
Jack van Gilsplein 1
4854 CB BavelLokaal: Lokaal 0.5
Docent: Dhr. T.P.M. (Theo) van Es
Prijs: €29,-

volksuniversiteit-breda.nl

04
mrt

cosmossterrenwacht.nl

Voorjaarsvakantie: Cosmos Sterrenwacht Kids Lab

De Cosmos sterrenwacht in Lattrop is ook in de voorjaarsvakantie geopend. Er zijn spannende rondleidingen en het Cosmos Kids Lab gaat open voor allerlei spannende knutsel en doe activiteiten.

Elke middag zijn er verschillende voorstellingen voor jong en oud. In het Astro Theater kun je voorstellingen bijwonen over het zonnestelsel, onze eigen Zon en het verre heelal. In het planetarium kijk je naar links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld!

In het observatorium staat de grote telescoop. Hier leer je o.a. hoe een telescoop werkt. Met een speciale zonnetelescoop kun je, als het heler is, naar de zon kijken. Misschien zie je wel zonnevlekken! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bespieden. Op zaterdagavond 24 februari is er een extra kindersterrenkijkavond. Zaterdagavond 3 maart is er een normale sterrenkijkavond.

Overzicht per dag
Zaterdag 24 februari – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 24 februari – Kindersterrenkijkavond
Zondag 25 februari – Workshop raketwagen bouwenDinsdag 27 februari – Workshop Saturnus
Woensdag 28 februari – Workshop Zon
Donderdag 1 maart – Workshop sterrenbeelden
Zaterdag 3 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren
Zaterdagavond 3 maart – Sterrenkijkavond
Zondag 4 maart – Workshop waterraket bouwen en lanceren

cosmossterrenwacht.nl | voorjaarsvakantie | sterrenwacht-kids-lab

04
mrt

sonnenborgh.nl

Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
Sonnenborgh's Super Sunday Solar Science Show
Elke eerste zondag van de maand: Super Sunday Solar Science Show op Sonnenborgh! In deze zonneshow kom je alles te weten over onze eigen ster: de zon. Experimenten, proefjes en foto's laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Entreeprijs zit bij de museumtoegang in.
Vanaf 6 maart is er elke eerste dinsdag van de maand van 14 tot 17 uur iemand van de bibliotheekcommissie aanwezig voor uitleg.
Elke vrijdag- (van 20.00 tot 21.30 uur voor volwassenen en 12+) en zaterdagavond (van 19.30 tot 21.00 uur voor 6 tot 12 jaar en
zaterdagavond (van 19.30 tot 21.00 uur voor 6 tot 12 jaar en ouders/begeleiders) is er een sterrenkijkavond. Entree: €11,50.
sonnenborgh.nl

07
mrt

kijkeensomhoog.nl

Eemsmond
drs. C. (Cees) Veth: De ‘lopende band’ van de oceaancirculatie.
Restaurant Nefertari, Wijkstraat 68, Appingedam, 19.30 uur.
kijkeensomhoog.nl

07
mrt

volkssterrenwachtorion.nl

Pem Kalshoven lezing: Exoplaneten en de speurtocht naar buitenaards leven
Samenvatting:
Exoplaneten zijn planeten rondom andere sterren dan de Zon. In 1995 vond men de eerste exoplaneet bij een 'normale' ster 51 Peg, en in de jaren daarna werden nog enkele tientallen exoplaneten ontdekt. Dat waren allemaal grote planeten, van het formaat Jupiter, die ook nog eens dicht om hun ster heen draaiden. Met verbeterde technieken en de lancering van speciale satellieten zoals Kepler en Corot kwam het aantal ontdekkingen in een stroomversnelling, en er werden steeds kleinere exoplaneten ontdekt. Velen daarvan bleken in de leefbare zone te zitten, waardoor ook de speurtocht naar buitenaards leven werd aangewakkerd.

In deze lezing wordt uitgelegd welke technieken worden gebruikt bij de zoektocht naar exoplaneten, hoeveel er inmiddels gevonden zijn, waarom de Kepler-satelliet zo succesvol was, en wat we nog kunnen verwachten in de nabije toekomst. Ook Tabby's ster komt aan bod, één van de vreemdste objecten aan de hemel die de laatste jaren gevonden zijn.
Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf 19.30 uur).
Van te voren aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 06-48850445 .
Toegangsprijs voor leden € 3,-- p.p. en niet leden € 6,--. p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).
volkssterrenwachtorion.nl

08
mrt

staatsbosbeheer.nl

Cursus Sterrenkunde Schoorlse Duinen
Altijd al meer willen weten van sterren, spectra, lichtjaren, neutronensterren, supernovae, zwarte gaten, de Hubble constante en het uitdijend heelal? Grijp dan nu je kans! In een interessante cursus van 9 avonden, ga je van alles leren over sterrenstelsels, planeten en de Oerknal. Deze begrippen kom je vaak tegen in kranten en tijdschriften. Wanneer je deze cursus volgt kun je de discussies in de artikelen begrijpen. Maar deze cursus kan ook de start zijn van een fijne hobby. Het docententeam van AWSV Metius, de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging is verantwoordelijk voor deze cursus in Buitencentrum Schoorlse Duinen. En voorkennis is niet nodig

Start donderdag 8 maart 9:30 uurtot:22:00 uur Voor meer informatie: 072-5093352

  • de prijs van € 130,- voor 9 avonden is incl. koffie en thee
  • de activiteit is geschikt voor mindervaliden
  • aanmelden kan uitsluitend via deze site, meld je aan vóór 26 februari!
  • minimaal aantal deelnemers 9 (indien er niet voldoende deelnemers zijn, wordt de cursus geannuleerd en volgt restitutie van het cursusgeld)

Voor meer info en inschrijven staatsbosbeheer.nl | cursus-sterrenkunde | schoorlse-duinen

08
mrt

sterrenwacht-gv.nl

Black Hole Hunters (Voortgang van het in 2015 gepresenteerde “Blackhole Cam” project)

drs. Thomas Bronzwaer (PhD kandidaat, RU)

KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert ieder jaar een aantal lezingen en andere activiteiten op het gebied van weer- en sterrenkunde.  De lezingen vinden plaats op donderdag avonden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland.  

Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang €3.

sterrenwacht-gv.nl

08
mrt

triangulum.nl

Triangulum Organische en hybride zonnecellen  Prof. dr. René Janssen
Multifunctioneel centrum Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, 19.30 uur.

triangulum.nl

09
mrt

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting Vesta  Nogmaals zwarte gaten.
Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.
sterrenwachtvesta.nl

09
mrt

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing onze Melkweg

Onze Zon is één van de meer dan 100 miljard sterren van onze Melkweg.
Wat is die Melkweg en hoe kunnen we een beeld hiervan krijgen terwijl we er zelf binnenin zitten?
Hendrik Beijeman geeft antwoord op deze en andere vragen over ons eigen sterreneiland.

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

10
mrt

Oudesterrewacht.nl

Ontmoetingen met een Komeet  

Dr. Fred Jansen (ESA/ESTEC)

Na een 10 jaar durende reis kwam de Rosetta missie in 2014 aan bij de komeet 67P – Churyumov-Gerasimenko. Een volslagen onbekend hemellichaam dat in zeer korte tijd in alle opzichten gekarakteriseerd diende te worden om het veilig te kunnen escorteren, de Philae lander er op neer te zetten, en vanaf zeer geringe afstand de eigenschappen en samenstelling van zo’n primitief hemellichaam in kaart te brengen.

In deze lezing beschrijf ik hoe de technische uitdagingen van dit project (meestal) overwonnen werden, wat de voornaamste wetenschappelijke resultaten tot nu toe zijn, en hoe deze het inzicht in de onstaansgeschiedenis van ons zonnestelsel en onze aarde veranderd hebben.

Sterrenwachtlaan 11 2311 GW Leiden 

Oudesterrewacht.nl

10
mrt

Sterrenkundeclub Radboud

De raadselachtige antimaterie en het Higgsdeeltje.

Op 10 maart is Prof. Dr. Marcel Merk de gastdocent van het 6e Jongerencollege Sterrkunde. Hij werkt voor het Nederlands Instituut voor subatomaire fysica (Nikhef). Hier doet men onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, de onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd. Het onderzoek van Marcel richt zich op de vraag waarom er bijna geen antimaterie aanwezig is in ons universum. Daarnaast is hij professor aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn college worden deze drie onderdelen behandeld: 1. Massa, bosonen en het Higgsdeeltje of Higgsboson - wat zijn dat voor dingen? 2. Materie en antimaterie, elk deeltje heeft een deeltje met tegenovergestelde lading - hoe zit dat precies? 3. Zijn werk met de deeltjesversneller bij het CERN in Genève, met 27 km lengte de grootste machine ter wereld.

Marcel Merk studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (ja, die heet pas sinds 2004 Radboud Universiteit) en zijn specialisatie was de deeltjesfysica. Na zijn promotie werkte hij bij het CERN in Zwitserland. Sinds 1995 is hij als onderzoeker betrokken bij het antimaterieonderzoek en op dit moment is hij programmaleider LHCb bij het Nikhef-instituut Ook dit college past in de lijn waarbij er verklaring worden gezocht naar fenomenen uit het universum. Na zwarte gaten, relativiteitstheorie, kwantummechanica, donkere materie en donkere energie en exoplaneten leren jullie weer meer over nieuwe deeltjes.

Heyendaalseweg 135, 6525 AJ Nijmegen, Nederland
Sterrenkundeclub Radboud

10
mrt

staatsbosbeheer.nl | workshop-nightscape-fotografie

Workshop nightscape-fotografie Drents-Friese Wold  €80,-

Leer de basistechnieken van landschapsfotografie bij nacht op één van Nederlands donkerste plekken op het vaste land: het Aekingerzand bij Appelscha. Fotograaf Rutger Bus laat je in deze workshop, gebaseerd op astrofotografie, de donkerste uren na zonsondergang beleven. Een kraakheldere hemel en de afwezigheid van de maan zijn een vereiste. Rutger neemt je mee op ontdekkingsreis langs de nachtelijke hemel en vertelt je over de hemelobjecten die op dat moment te zien zijn. Intussen heb je voor het maken van de nightscapes uitgebreid de mogelijkheid om de korte theoretische inleiding in de praktijk te brengen.

Let op: uitwijkdata
Omdat een heldere hemel van belang is bij het maken van geslaagde nightscapes, is de boswachter in staat om de workshop te verzetten. Houd daarmee rekening bij je reservering, de boswachter neemt tijdig contact met je op.
19:00 uurtot:22:00 uu

Meer informatie: tijdens kantooruren via Staatsbosbeheer 0516-464020 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

staatsbosbeheer.nl | workshop-nightscape-fotografie

10
mrt

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop collimeren Newton

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

13
mrt

sterrenwachthalley.nl

Lezing van Niels Nelson over Mercurius, een wereld van warm en koud.

De entree bedraagt voor Halleyleden € 5,– (niet-leden: € 10,–).

Bij helder weer wordt aan het begin van de lezing Mercurius waargenomen; die staat nog tot 20.30 uur boven de kim. Mercurius is door zijn nabije ligging bij de zon altijd maar korte tijd zichtbaar. Midden maart 2018 vinden we hem meteen na zonsondergang aan de westelijke avondhemel. Mercurius wordt al sinds de oudheid geobserveerd, maar hij is altijd moeilijk te zien. In leesstof over de planeten wordt hij meestal op slechts een halve bladzijde besproken. Het is dit jaar echter 75 jaar geleden dat de Frans-Griekse astronoom Antoniadi stierf. Hij was de eerste die een boek schreef dat alleen aan Mercurius was gewijd.
In 2018 is het 45 jaar geleden dat Mariner-10 werd gelanceerd. Deze ruimtesonde vloog in 1974 en 1975 drie maal vlak langs Mercurius.
In oktober 2018 vertrekt de Europese sonde BepiColombo naar Mercurius. Zo kan men opnieuw deze wereld met zijn zeer warme dagkant en een koude nachtkant bestuderen

SterrenwachtHalley Halleyweg 1
5383 KT Vinkel Noord-Brabant
sterrenwachthalley.nl  

13
mrt

sterrenwachthalley.nl

Oost-Brabant, Sterrenwacht Halley
Niels Nelson: Mercurius, een wereld van warm en koud.

Entree: € 10,- (Halleyleden: € 5,-). Aanvang 19.30 uur.
Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel.
sterrenwachthalley.nl

13
mrt

wegaastro.nl

Tilburg, Wega
Wim Holwerda: Saturnus.
Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg, 20.00 uur.
wegaastro.nl

14
mrt

sterrenwacht-mn.nl

Basiscursus Sterrenkunde voor beginners – maart 2018

Vraagt u zich wel eens af welke sterren u nu eigenlijk ziet als u op een heldere avond naar boven kijkt? Of wellicht heeft u diepere vragen als: hoe is het heelal ontstaan en wat is de plek van onze aarde daarin?

Tal van hemelverschijnselen als zons- en maansverduisteringen, planeten in ons zonnestelsel, sterrenbeelden en de melkweg zijn met de juiste basiskennis van de astronomie eenvoudig te herkennen en te verklaren.

Sterrenwacht Midden-Nederland in Amersfoort biedt die basiskennis en brengt de sterrenhemel een stuk dichterbij door u in een zestal cursusavonden wegwijs te maken op het gebied van astronomie en het aanpalende gebied van ruimtevaart. We gaan in op de sterrenkunde als wetenschap, de geschiedenis van sterrenkunde, de sterrenhemel, de zon, aarde en maan, ons zonnestelsel, het melkwegstelsel en het heelal.

Deze basiscursus wordt gehouden op zes woensdagavonden, te weten 14, 21 en 28 maart en 4, 11 en 18 april 2018 in onze sterrenwacht. De lessen duren van 20:00 tot 22:00 uur. De kosten voor deelname bedragen 60 euro exclusief het Handboek Sterrenkunde van Govert Schilling die als leidraad dient voor de cursus en die u zelf dient aan te schaffen.

Nadere informatie:
Duncan Broekhuizen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
sterrenwacht-mn.nl/basiscursus-sterrenkunde-voor-beginners-maart-2018

15
mrt

sterrenwachtcopernicus.nl

Volkssterrenwacht Copernicus
dr. Paul Wesselius: 70 jaar 21 cm-lijn vanuit Nederland.
Bezoekerscentrum de Kennemerduinen, Zeeweg 12, Overveen. Aanvang lezing 20.00 uur. Toegang is gratis.
sterrenwachtcopernicus.nl

16
mrt

eurosterrdam

Rotterdam, Euroster
Jacob Kuiper: Zoektocht naar meteorieten.
Nenijto, Bentincklaan 40, Rotterdam, 20.00 uur.
eurosterrdam

16
mrt

sterrenwachthalley.nl

Oost-Brabant, Sterrenwacht Halley
Publieksavond met het waarnemen van de sterrenhemel door de telescopen, publiekslezing en planetariumvoorstelling over uiteenlopende (actuele) sterrenkundige onderwerpen.
Entree: € 5,- (tot 12 jaar: € 3,-). Van 20 – 22 uur.
Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel.
sterrenwachthalley.nl

16
mrt

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting Vesta , Hoe de aarde beweegt.
Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.
sterrenwachtvesta.nl

16
mrt

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing De Mens in de Ruimte - gastspreker prof. dr. Eric Groen

Wat is ruimteziekte? Waar hebben astronauten allemaal mee te maken als ze langere tijd in de ruimte zijn?
Eric Groen is medisch onderzoeker bij het TNO en heeft – samen met ruimtevaarders als Wubbo Ockels en André Kuipers – geprobeerd om meer inzicht te krijgen in de effecten van gewichtsloosheid op het menselijke lichaam dankzij diverse experimenten aan boord van bijvoorbeeld Spacelab en het International Space Station

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

17
mrt

centaurus-a.nl

Nijmegen, Centaurus A
Emil Kraaykamp: Planeetfotografie op Pic du Midi.
Collegezaal HG00.308 van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI), Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 135, Nijmegen, 19.30 uur.
centaurus-a.nl

17
mrt

cozmix.be

Inleiding over Goden en sterrenkunde bij de Maya's via presentatie, gevolgd door de planetariumvoorstelling 'Mayan Archeoastronomy' - Observers of the Universe. Hierbij verkennen we 6 tempels; San Gervasio, Chichen Itzá, Uxmal, Edzná, Palenque en Bonampak om er de oriëntatie en relatie met de bewegingen van zon, maan en Venus te onderzoeken.

Na de voorstelling mogelijkheid tot waarnemen, netwerking en drink.
20:00 tot 22:30
Volkssterrenwacht Beisbroek vzw
Zeeweg 96, 8200 Brugge Belgie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
cozmix.be

 

17
mrt

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Telescoop kopen/gebr. 1

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

17
mrt

volksuniversiteitleiderdorp.nl

Alles over het Heelal in 1 dag

U krijgt in een wervelende show een beeld van wat wij op dit moment over het heelal weten. Met fascinerende beelden en video’s. Voorkennis is niet nodig, wel het vermogen om “out of the box” te denken.
We beginnen met een reis door het heelal. Wat voor bizarre objecten komen we daar allemaal tegen? Planeten, melkwegstelsels, zwarte gaten… Het komt allemaal langs. Daarna ontdekken we wat Albert Einstein bedoelde toen hij ons leerde dat de tijd niet voor iedereen even snel loopt en dat zwaartekracht eigenlijk een menselijke illusie is.
Ook de vraag of er leven is buiten onze aard komt aan de orde. Hoe groot is dan de kans dat het bestaat? Tot slot staan we stil bij die eeuwige vraag: Hoe is ons heelal ontstaan? Is het wel ontstaan, of is het er altijd geweest? En komt het ooit tot een einde?
Deze dag wordt een combinatie van wetenschap en entertainment. U komt verbaasd thuis, met nieuwe inzichten. 

Zaterdag 17 maart 2018
1 lezing van 6 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 65,00
Docent: Dhr. RI Th.P.M. (Theo) van Es
10:00 - 16:00
Locatie: 'De Sterrentuin.
De Sterrentuin'
Van Diepeningenlaan 110
2352KA Leiderdorp
20
mrt

kringminnaert.nl

Utrecht, Kring Minnaert
Christiaan Schriks: Vrouwen in de Astronomie.
Sonnenborgh, Zonnenburg 2, Utrecht, 20.00 uur.
kringminnaert.nl

20
mrt

nvws-delft.nl

prof. John Heise: Of toch geen donkere materie?
Gebouw voor Lucht- en Ruimtevaart, Kluyverweg 1, Delft, 19.30 uur.
nvws-delft.nl

20
mrt

sterrenwachtalmere.nl

Lezingen

Spectroscopie

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

20
mrt

sterrenwachthalley.nl

Maart en april 2018 – Cursus ‘Sterrenkunde voor iedereen’ (20, 27 maart, 10,17,en 24 april) 

De eerstvolgende Cursus ‘Sterrenkunde voor Iedereen’ omvat zes lessen op de volgende dinsdagavonden, telkens van 20.00-22.30 uur: 20 en 27 maart, 2, 10, 17 en 24 april 2018.
Het cursusgeld bedraagt € 60,– (voor Halleyleden € 55,—).
Bij de prijs is inbegrepen een mooi beginnersboek over het waarnemen van de sterrenhemel, geschreven door onder meer de bekende Belgische weerman Frank Deboosere.
Voor meer informatie en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of tel. (0412) 453737.
De cursus wordt verzorgd door Niels Nelson, Wim Waegemakers, Bareld Muurling en enkele andere Halleyleden. Belangstelling voor sterrenkunde is voldoende om aan deze cursus mee te doen; speciale kennis is niet vereist.
In de cursus Sterrenkunde voor Iedereen wordt onder andere aandacht besteed aan het waarnemen van de sterrenhemel, de planeten, de maan, meteoren, meteorieten, planetoïden en kometen, de zon en de sterren, melkwegen en het heelal. Bij helder weer wordt waargenomen met de C14-telescoop in de grote koepel, en de werking van draaibare sterrenkaarten wordt gedemonstreerd. Ook wordt natuurlijk gebruikgemaakt van het digitale planetarium.

Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel, 20.00 uur.
sterrenwachthalley.nl 

20
mrt

volkssterrenwachtamsterdam.nl

Patrick Decowski: Donkere materie.
Weth. Verheijhal, Polderweg 300, Amsterdam, 20.00 uur.

volkssterrenwachtamsterdam.nl

22
mrt

Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek

Zaanstreek
prof. dr. Erwin de Blok: Donkere materie in melkwegstelsels.
Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 19.45 uur.
Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek

22
mrt

sterrenwachttivoli.nl

Einstein sessies bij Sterrenwacht Tivoli

Sterrenstof van goud*
De spreker, Edward Poptie, gaat u meenemen bij uw eerste stappen achter een telescoop. Hoe begin je nou? Wat is een goede eerste Telescoop? Waar moet je mee beginnen? Hoe vindt je de verschillende sterren? Hoe bereid je je voor? Hoe werkt een sterrenkaart? Na deze lezing kent u de basisprincipes die voor iedereen die een telescoop aan heeft geschaft, van grote waarde zullen zijn.

Elke lezing krijgt 1 of meerdere sterren, hoe meer sterren, hoe moeilijker. 1* ster staat voor makkelijk te volgen voor iedereen, 2** sterren staat voor basis kennis van wis- en natuurkunde benodigd en 3*** sterren staat voor minimaal HBO niveau Wis- en natuurkunde. De entree bedraagt 10 Euro, inclusief consumptie bij Brasserie Tivoli. Voor leden van de KNVWS West Brabant en de vrijwilligers van Sterrenwacht Tivoli bedraagt de entree 5 Euro. Er is plaats voor maximaal 40 personen per sessie.

Voor meer info of inschrijven.
sterrenwachttivoli.nl | Sterrenstof van goud
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

22
mrt

triangulum.nl

Triangulum De ontginning van het Noorderkwartier ca. 1000-1650 Dr. Bastiaan Kwast
Locatie Het Hart  19.30 uur.

triangulum.nl

22
mrt

werkgroepleidsesterrewacht.nl

Werkgroep Leidse Sterrewacht
Lex Scheers: De maan – godin van de nacht.

Oude Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11, Leiden, 20.00 uur.
werkgroepleidsesterrewacht.nl

23
mrt

astrovenlo.nl

Venlo, Jean Delsing
drs. E.K. Wubbema: Het waarnemen van veranderlijke sterren.

Het Nieuwe Baken, Grote Kerkstraat 17, Venlo, 19.30 uur.
astrovenlo.nl

23
mrt

metius.nl

Alkmaar, AWSV Metius
prof. dr. Henny Lamers: Hubble ruimtetelescoop, de mooiste resultaten. 

Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’, Van Maerlantstraat 10, Alkmaar, 20.00 uur.
Niet-leden € 5,-.

metius.nl

23
mrt

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting Vesta , Door het wormgat I.
Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.
sterrenwachtvesta.nl 

23
mrt

verenigingchristiaanhuygens.nl

 Lezing Carlo Jenniskens: World Wide Telescope

Carlo Jenniskens (1958 ) studeerde Optometrie aan de Faculteit gezondheidszorg te Utrecht en pedagogiek aan de Hogeschool van Breda. Werkt als paramedisch optometrist in diverse oogartspraktijken in West-Brabant en Zeeland. Is tevens jarenlang Voorzitter van de NVWS afdeling West-Brabant (Breda ) geweest en verbonden als vrijwilliger en rondleider van volkssterrenwacht Tivoli te Oudenbosch en een gedreven Amateur.

Carlo Jenniskens zal de toehoorders meenemen op een digitale reis door ons universum. Met de huidige informatietechnologie is er een groot aantal zeer uitgebreide simulatie- en planetariumprogramma’s beschikbaar voor de computer. De spreker zal een aantal van deze programma’s zoals World Wide Telescope, Stellarium, Celestia en Space Engine etc. demonstreren in een multimediapresentatie. Aan de sterrenhemel kennen we prachtige nevels zoals: Reflectienevels en Gasnevels. Reflectienevels zien we bij pasgeboren sterren. De Plejaden is een voorbeeld. Gasnevels, dat zijn de mooie waterstofnevels, de H-Alpha gebieden. We gaan in deze presentatie kijken waar bevinden die zich aan de hemel. Wat zijn hun namen en in welk sterrenbeelden staan zij en wat kunnen we ervan vertellen. Verder ga ik ook een uitstapje maken buiten ons eigen melkwegstelsel. We kijken naar de spiraalstelsels, de groepen Galaxy’s. Waar bevinden zij zich, in welke sterrenbeelden staan de meeste clusters. We gebruiken bij deze presentatie verschillende programma’s, zoals Stellarium, WWT, Celestia en Space Engine en nog meer. Tevens maken we kennis met bijzondere digitale planetariumprogramma’s. We gaan een reis maken rond de gasnevels en sterrenstelsels. We maken een interstellaire en een intergalaxyreis door de kosmos. Dus we verlaten eventjes met een hyperlichtsnelheid ons eigen zonnestelsel. Reizen naar de Hyaden en verder naar de Plejaden. Daarna reizen we naar enkele exoplaneten in hun zonnestelsel. En we reizen door naar de grens van ons eigen melkwegstelsel. Daarna stomen we met een nog grotere snelheid de kosmos in. We reizen naar de Virgo cluster en bezoeken de Laniakea. Om daarna weer terug te keren naar onze eigen vertrouwde aardse planeet..

 

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

23
mrt

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing De sterrenhemel in het voorjaar

De dagen worden al weer langer, maar aan het einde van de avond schitteren sterrenbeelden als Leeuw, Maagd, Boötes en de Grote Beer hoog aan de hemel.
Sterrenbeelden met vele interessante objecten voor verrekijker of telescoop.
Ook de planeten Venus en Jupiter zijn ‘s avonds fraai zichtbaar. Jaap van’t Leven laat het publiek – eventueel onder een heldere hemel - kennis maken met de voorjaarsheme

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

24
mrt

sterrenkunde.nl/knvws-friesland

Friesland, Gemma Frisius
voorprogramma, Wicher van der Heide: Een bezoek aan Hven, het eiland van Tycho Brahe.
Hoofdlezing, Marlies van de Weijgaert: New Horizons bezoekt Pluto, verkenner aan de horizon van ons zonnestelsel.
Eden Oranje Hotel, Stationsweg 4, Leeuwarden, 14.00 uur.
sterrenkunde.nl/knvws-friesland

24
mrt

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Telescoop kopen/gebr. 2

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

24
mrt

ststerrenwacht-mercurius.nl

Basiscursus weerkunde

Het weer. Elke dag hebben we ermee te maken. Een onderwerp dat vaak oppervlakkig en vluchtig ter sprake komt. Maar wat weet je nou écht over het weer? Deze cursus is bedoeld voor iedereen die iets meer over het weer wil weten. Tijdens deze cursus behandelen we voornamelijk de basis van weerkunde. Deze cursus geeft een algemeen overzicht van de weerkunde. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

Natuurkundige achtergronden
Zoninstraling, wind, rol van water, draaiing aarde, luchtdruk

Lucht
Opbouw, functie, samenstelling
De atmosfeer
de zon als motor, de seizoenen

Water
Eigenschappen water, damp en ijs
Luchtdruk en wind
Het krachtenspel, wervels, snelheid en energie

Zicht, dauw, mist en rijp
Dagelijkse gang
Zon, temperatuur, wind, bewolking

Soorten bewolking
Buien
Motregen, regen, ijzel, hagel, sneeuw
Onweer, orkanen, tornado’s

Weersystemen
Weerkaarten, depressies en fronten
Optische verschijnselen
Hemelsblauw, avondrond, regenboog, fata morgana

De cursus wordt verzorgd door Dhr. Hans Prinse, en kost € 65,00 voor 4 zaterdagochtenden van 10:30 tot 13:00 uur. Dit is inclusief het cursusboek (t.w.v. € 16,50) De cursus gaat door bij minimaal 15 deelnemers. Aanmelden kan via de website.

Start cursus vanaf 24 maart. 10:30 t/m 13:00 
De cursus wordt verzorgd door Dhr. Hans Prinse, en kost € 65,00 voor 4 zaterdagochtenden van 10:30 tot 13:00 uur.
Dit is inclusief het cursusboek (t.w.v. € 16,50) De cursus gaat door bij minimaal 15 deelnemers. Aanmelden kan via de website. 
 
26
mrt

astraalteria.nl

26 maart 2018 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Radio astronomie op lage waarneem frequenties'.
De lezing wordt verzorgd door de heer prof.dr.ir. M.J. (Mark) Bentum.
De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

Voor de radio-astronomie is het gebied beneden de 30 MHz één van de laatste onbekende frequentiebanden. Wetenschappelijk gezien is dat een bijzonder interessant frequentiegebied. Daarbij kunnen we denken aan het bestuderen van rood verschoven radiogolven afkomstig van waterstof uit het vroegste Heelal, het ontdekken van planeten en zon uitbarstingen in andere zonnestelsels en het bestuderen van ruimteweer. 

De heer Mark Bentum is hoogleraar Radio Science aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij werkzaam bij ASTRON in Dwingeloo. Hij werkt aan nieuwe technieken en nieuwe radio telescopen op lage waarneem frequenties.

Hof van Putten
Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten (gemeente
astraalteria.nl

 
26
mrt

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

29
mrt

JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde (JWG)

De JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde (JWG) organiseert zoals elk jaar tijdens Pasen een leuk kamp voor kinderen van 8 t/m 13 jaar. Paaskamp zal dit jaar plaatsvinden van donderdagavond 29 maart t/m maandagochtend 2 April 2018.

Het thema van dit jaar is nog een verrassing, dus daar kunnen we nog niets over vertellen.

Wat we je al wel kunnen vertellen is dat we zoals altijd spetterende spelletjes gaan doen, coole knutsels zullen fabriceren, superspannende speurtochten gaan lopen en overheerlijk zullen ontbijten, lunchen en dineren! Daarnaast organiseren we ook praatjes, een soort lesjes over allerlei sterrenkundige onderwerpen; en cursusjes, waarbij je in een klein groepje lekker diep in gaat op een ingewikkeld onderwerp, of gewoon lekker gaat leren waarnemen. Kortom: als je er achter wilt komen wat we gaan doen, geef je dan op; vroeg(er) is beter dan te laat!

Meld je nu aan, of maak eerst kennis met de leiding!

Als je nog vragen hebt kun je mailen of bellen naar: 
Ilva Noa Stellingwerf
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
06-13407283 

Tot op Paaskamp!
JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde (JWG)

 

29
mrt

sterrenkunde.nl/jwg/paka

Sterrenkunde-paaskamp
De JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde (JWG) organiseert zoals elk jaar tijdens Pasen een leuk kamp voor kinderen van 8 t/m 13 jaar.
Paaskamp zal dit jaar plaatsvinden van donderdagavond 29 maart tot en met maandagochtend 2 April 2018.
Tijdens dit kamp zitten we in groepsaccommodatie de Roerdomp in Westelbeers in verblijf Op 't Erf.
Voor verdere informatie, zie sterrenkunde.nl/jwg/paka of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

JWG-logo-web-zwart_400x400.png

30
mrt

sterrenwacht-mn.nl

Einstein en de Relativiteitstheorie door Eric Bergshoeff

Het is al meer dan honderd jaar geleden dat Einstein de laatste hand legde aan zijn beroemde Algemene Relativiteitstheorie van de zwaartekracht. Tien jaar eerder had hij zijn Speciale Relativiteitstheorie met de veelbesproken formule E=mc kwadraat geformuleerd. Deze Speciale Relativiteitstheorie kan nog niet gebruikt worden om de zwaartekracht te beschrijven. Einstein had tien jaar nodig om de zwaartekracht onder controle te krijgen en tot de Algemene Relativiteitstheorie te komen.

In deze lezing wordt ingegaan op de moeilijke omstandigheden waarmee Einstein te maken had toen hij aan zijn theorie werkte. Ook wordt nagegaan hoe de theorieën van Einstein er na meer dan honderd jaar voorstaan: zijn de eerste barsten gevonden of kunnen we in de komende jaren nog steeds met Einstein uit de voeten?

Eric Bergshoeff (1955) bekleedt de Willem de Sitter Leerstoel in de Theoretische Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is één van de ontdekkers van de `supermembraan’, een uitbreiding van de snaartheorie die de pretentie heeft het probleem van de kwantumzwaartekracht op te lossen. Hij heeft postdoc posities bekleed in Boston (USA), Trieste (Italie) en CERN (Zwitserland) en werkt sinds 1991 aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 werd Bergshoeff door de KNAW benoemd tot `Akademiehoogleraar’.

De entreeprijs (€7,50) is inclusief een kop koffie of thee. Voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland is de toegang gratis via de kortingscode.

20:00 – 22:00
Het Groene Huis | 21 Schothorsterlaan | 3822 NA Amersfoort
Meer info
sterrenwacht-mn.nl

30
mrt

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting Vesta , Door het wormgat II. 
Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.
sterrenwachtvesta.nl 

30
mrt

volkssterrenwachtbussloo.nl
Lezing Tijdrekening vroeger en nu

In ons dagelijks leven zijn we geheel gewend geraakt aan het gebruik van termen als uur, dag, maand en jaar.
Maar waar komen deze definities vandaan?
Alex Scholten geeft een historisch overzicht van onze tijdrekening en kalender.
Waarom is het eigenlijk op 1 april Pasen?

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

31
mrt

Vereniging Werkgroep Astrofotografie

De Vereniging Werkgroep Astrofotografie organiseert ieder voor- en najaar een bijeenkomst vol presentaties van leden en (internationale) gastsprekers. Daarnaast is er volop gelegenheid kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen

Niet-leden kunnen de bijeenkomsten bijwonen tegen betaling van €12,50 en ontvangen dan tevens de laatste uitgave van het verenigingsmagazine AstroBulletin.
Niet-leden dienen zich van te voren aan te melden bij bovengetekende. Een lidmaatschap kost €25,-- per kalenderjaar.

Meer info volgt nog!!!!

Oss (‘t Oude Theater)
Spoorlaan 58, 5348 KC Oss

Vereniging Werkgroep Astrofotografie

31
mrt

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop collimeren SCT

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

05
apr

sterrenwacht-gv.nl

Terugblik op Cassini-Huygens  Dr. H. Olthof

KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert ieder jaar een aantal lezingen en andere activiteiten op het gebied van weer- en sterrenkunde.  De lezingen vinden plaats op donderdag avonden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland.  

Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang €3.

sterrenwacht-gv.nl

05
apr

triangulum.nl

Triangulum Statistische genetica Prof. dr. Lude Franke
Multifunctioneel centrum Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, 19.30 uur.

triangulum.nl

06
apr

desterrenjutters.be

Geert vandenbulcke is reeds heel lang amateur astronoom en astrofotograaf en hij heeft sinds 1979 heel wat eclips reizen ondernomen. De recentste reis was in het kader van “The great American Eclips” in de Verenigde staten op 21 augustus 2017. Aan de hand van foto’s geeft hij een relaas van zijn tot nu toe 13 reizen om een zonsverduistering waar te nemen.

Aanvang: 19u30
Locatie: Duinenhuis Koksijde
Inkom 5 euro. Leden: 4 euro
desterrenjutters.be

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.+32 (0) 475 72 20 49

06
apr

sterrenwacht-mercurius.nl

Op een mooie, heldere avond zie je duizenden sterren. Wat zijn dat eigenlijk? Waarom zijn ze niet allemaal even helder? Waarom is de een rood en de ander blauw of geel? Hoever staan ze van ons vandaan? Waarom ‘branden’ ze? Hoe worden ze ‘geboren’ en ‘sterven’ ze?

Al deze vragen komen in deze lezing aan de orde. Evenals spectraalklassen, het HerzSprung-Russell diagram, de massa van sterren en meer. Er wordt ook aandacht besteed aan de grote verschillen in diameter. Van rode dwergen die slechts iets groter zijn dan Jupiter, tot sterren 1500 maal zo groot als de zon! Een uniek schaalmodel, van bijna tachtig bekende en minder bekende sterren, maakt duidelijk wat met woorden nauwelijks uit te leggen is! Gastspreker Rob Walrecht vertelt er alles over. De Thema avond is geschikt vanaf 16 jaar. De toegangsprijs bedraagt € 5,00 p.p. De aanvang is om 20:15 uur, de sterrenwacht is geopend vanaf 20:00 uur. Reserveren via de website.
Na de presentatie is er gelegenheid om bij helder weer door de telescoop te kijken.

20:15 tot 23:00
Sterrenwacht Mercurius
Baanhoekweg 75, 3313 LP Dordrecht
sterrenwacht-mercurius.nl

06
apr

verenigingchristiaanhuygens.nl

Lezing Dingeman Goos: De ontwikkeling van het standaardmodel vanaf Pythagoras tot Higgs en verder 

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

07
apr

nationaalruimtevaartmuseum.nl

BepiColombo ESA's missie naar Mercurius- de hel van het zonnestelsel

Door: Jan van Casteren (ESA)

BepiColombo is een hoeksteen missie van Cosmic Vision, het wetenschappelijk programma van de Europese ruimtevaart organisatie ESA. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Japanse ruimtevaart organisatie JAXA. Na de scheervluchten van Mariner 10 in de zeventiger jaren van de vorige eeuw en MESSENGER, is BepiColombo de eerste missie waarbij tegelijkertijd 2 satellieten in een lage baan rond Mercurius zullen worden gebracht om een globaal en gedetailleerd onderzoek naar de planeetsamenstelling, zijn omgeving en ontstaansgeschiedenis te doen. Vanwege de zeer agressieve thermische omstandigheden in de nabijheid van de zon, waar temperaturen tot 450ºC worden verwacht, is deze missie technologisch zeer uitdagend. Voorheen ongebruikte materialen en speciale oplossingen worden toegepast en uitgebreid getest om deze missie mogelijk te maken. De vlucht modules van BepiColombo zijn gebouwd en hebben de noodzakelijke beproevingen doorstaan, op tijd voor de geplande lancering in oktober 2018. De lezing geeft een overzicht van de missie, de vele technologische uitdagingen en het test programma voor een reis naar de hel van het zonnestelsel.

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

07
apr

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop "Foucault en Ronchi"

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

07
apr

volksuniversiteit-breda.nl

Welke middelen en trucs gebruiken astronomen

Alles wat wij kennen en zien (de sterren, de planeten en wijzelf) vormt maar 20 procent van de materie in het heelal. De resterende 80 procent bestaat uit zogenaamde donkere materie. Deze donkere materie kunnen we niet zien maar wel op andere manieren vaststellen. En we weten inmiddels dat deze merkwaardige vorm van materie ons heelal regeert. Hoe weten we dat? Waar bestaat dit mysterieuze spul uit? En wat doen we om op die vragen antwoord te krijgen?

Tevens bekijken we welke apparatuur, technieken en "trucjes" astronomen gebruiken om het heelal goed te kunnen bestuderen. Welke zijn dat? En hoe werken ze? Er wordt vooral gebruik gemaakt van beelden en video's zodat deze ingewikkelde materie voor iedereen leuk en begrijpelijk wordt.

1 les van 3 uur aanvangstijd 10:00
Totaal euro; 29
Docent: T.P.M van Es

Locatie:
Dorpshuis t Klooster
Jack van Gilseplein 1
4854CB Bavel
Voor meer info of inschrijven.

09
apr

astraalteria.nl

sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Het Universum is rond”. De lezing wordt verzorgd door de heer Rob Roodenburg. 

Einstein noemde de kosmologische constante zijn grootste blunder. Onder een andere naam is deze later in het gangbare kosmologische model weer opgevoerd als “donkere energie”.Natuurkundige Emmy Noether heeft echter in haar theorema (1919) bewezen dat er voorwaarden zijn verbonden aan impuls- en energiebehoud. Einstein vond haar briljant maar negeerde het toen zij dat aan hem vertelde.Rob Roodenburg en zijn coauteurs hebben Noethers theorema toegepast om de oplossing van Einsteins relativiteit voor het universum (Robertson-Walker) te repareren. Dit leidt tot een rond universum zonder donkere energie, een model dat niet veel afwijkt van Einsteins eerste model!

De presentator Rob Roodenburg (1952) heeft meettechniek en relativiteit gestudeerd aan de TU Delft. Samen met Oscar van Duijn en Frans de Winter schrijft hij boeken voor www.loop-doctor.nl een onafhankelijke denktank voor meet- en regeltechniek en astronomie. Zij behoren tot de zeer weinigen die systematisch alle benodigde berekeningen over relativiteit uitplozen en waar nodig op aannames en mystiek corrigeerden.Na 15 jaren noeste arbeid leidt dit tot een kosmologisch model zonder “donkere energie”. Het model is puur gebaseerd op Einsteins relativiteit, beperkt door Noether theorema.

We starten om 20.00 uur in het ScienceCafe in Ede, Red’s Tapas Grill & Bar-Museumplein 3. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. 

astraalteria.nl

13
apr

jcvandermeulen.org

Spreker: Marlies van de Weijgaert-Spijkman: Pluto en de New Horizons missie.
De “New Horizons” ruimtesonde scheerde na een reis van 9 jaar en meer dan 5 miljard kilometer langs dwergplaneet Pluto. Sterrenkundige Marlies van de Weijgaert neemt het publiek mee op de reis die New Horizons heeft afgelegd door het zonnestelsel. De foto’s van Pluto en zijn vijf maantjes zijn geweldig mooi en hebben een ware schat aan nieuwe gegevens opgeleverd.
Toegang voor donateurs van Stichting J.C. van der Meulen is gratis.
Niet-donateurs betalen € 3,50 entree. Zaal is open om 19:30 uur. Aanvang lezing 20:00 uur.
Niet-donateurs a.u.b. telefonisch aanmelden via Jaap Boers 06-54314930
of Piet Vriend - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
jcvandermeulen.org

 

14
apr

Sterrenkundeclub Radboud

Het Multiversum en de oneindigheid.

Voor het een na laatste jongerencollege op 14 april komt Emeritus Prof. Dr. John Heise ons vertellen over het Multiversum. Dit is een theorie dat er naast het universum, waar wij in leven, nog andere paralelle universums zijn. Sterker nog, volgens sommigen is er zelfs een oneindig aantal universums. Dit onderwerp past wederom in de lijn met colleges over kosmologie die we ingezet zijn: zwarte gaten, relativiteitstheorie, kwantummechanica, donkere materie en donkere energie, exoplaneten, anti- materie en het Higgsdeeltje. Immers, natuurkundigen zochten pakweg 60 jaren geleden naar een theorie om moeilijke zaken uit de kwantummechanica te verklaren en bedachten het multiversum.
John Heise gaat in op de eeuwige vraag die hij krijgt als hij vertelt over het ontstaan van het heelal: wat was er dan vóór de oerknal? De theorie van parallelle universums is populair bij het publiek en in tv-series en films, maar wordt gewantrouwd door de meeste astronomen en natuurkundigen en stuit op flinke kritiek. In de natuurkunde houdt niemand van oneindigheid en John Heise kan perfect uitleggen of er oneindigheid bestaat of niet. Kun je bijvoorbeeld oneindig doortellen?
Prof. Dr. John Heise is emeritus hoogleraar natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en senior onderzoeker binnen de divisie hoge-energieastrofysica van SRON. Indertijd promoveerde hij op het onderwerp van hete witte dwergen en röntgenstraling is sindsdien zijn specialisme. Hij komt met ontzettend veel plezier vertellen over dit interessante onderwerp.

Een interessante vraag voor jullie is: wat betekent 'emeritus' en 'emeritaat gaan

Heyendaalseweg 135, 6525 AJ Nijmegen, Nederland
Sterrenkundeclub Radboud

17
apr

lwsk.nl

Spreker: Drs. R.M. (Rob) Groenland

Rob Groenland studeerde Meteorologie en fysische Oceanografie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en was vervolgens werkzaam als o.a. maritiem meteoroloog bij het particulier weerbureau Meteo Consult in Wageningen. Sinds 2005 is hij luchtvaartmeteoroloog en vakdocent meteorologie bij het KNMI in De Bilt. Tevens is hij nauw betrokken bij het onderzoek van mesoschaal-modellen in het veld van zware onweersbuien.

Onderwerp: Het geheim achter El Niño
In het begin van de vorige eeuw waren de wetenschappers aan het kijken naar een periodiek terugkerende schommeling in het weer boven Indonesië en Australië. Uit het onderzoek in die tijd ontdekte men dat er een duidelijke samenhang aanwezig is tussen beide gebieden die men kan verklaren door de wisselwerking tussen oceaan en atmosfeer te bestuderen. In deze lezing wordt eerst uitgelegd hoe de normale wereldcirculatie werkt. Deze kennis is nodig om El Niño te kunnen begrijpen. Aan de hand van beeldmateriaal en animaties wordt de wisselwerking tussen oceaan en atmosfeer getoond. Zowel El Niño als zijn tegenhanger, La Niña, kunnen we nu verklaren. Ook wordt aandacht besteed aan de verwachtingen a.d.h.v. wiskundige modellen. Natuurlijk mag de zeer sterke El Niño uit 2016 niet ontbreken, wat was de impact, en had dit ook invloed op ons weer in West-Europa?

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

lwsk.nl

 

18
apr

galaxis-sterrenkunde.nl

Dr. Marcel Vonk: Zwarte gaten, gevangen in ruimte en tijd
De Biechten, Vincent van Goghlaan 1, Hintham, 20.00 uur.
Niet-leden betalen € 7,50 voor het bijwonen van de lezingen en de jeugd € 3,-.

galaxis-sterrenkunde.nl

19
apr

triangulum.nl

Triangulum De New Horizons-missie naar Pluto Marlies van de Weijgaert MSc
Locatie het Hart  19.30 uur.

triangulum.nl

20
apr

eurosterrdam

Galactische botsingen

Prof. Henny J.G.L.M. Lamers zal ons deze avond vertellen en tonen hoe en wat er is waar te nemen van botsende melkwegstelsels. Een duizelingwekkende hoeveelheid galactische stelsels tonen zich als spiraal of enigszins bolvorminge objecten. Hoewel miljarden lichtjaren verwijderd van onze aardse observatiepost, zijn botsingen en interacties tussen melkwegstelsel waar te nemen en te interpreteren middels astronomie. Zo krijgen we niet alleen meer inzicht in de krachten en afmetingen in het universum maar ook een totaal nieuwe kijk op onze eigen nietige waarnemingsplaats vanuit ons eigen melkwegstelsel.
Prof. Henny Lamers isverbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is erelid van het Astronomical Instituut Anton Pannekoek
hennylamers.nl
20:00 tot 22:00 Bentincklaan 40, 3039 KK Rotterdam
eurosterrdam

20
apr

verenigingchristiaanhuygens.nl

Lezing dr. Marcel Vonk: Emergente Zwaartekracht en het Donkere Heelal

Marcel Vonk is als theoretisch natuurkundige werkzaam aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam. Naast onderzoeker is hij ook enthousiast wetenschapspopularisator en niet onverdienstelijk toernooipokerspeler. Hij is de auteur van de populairwetenschappelijke boeken ‘Snaartheorie’ (2010) en ‘Zwarte Gaten - Gevangen in Ruimte en Tijd’ (2017).

In november 2016 wist het nieuws zelfs tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog de kranten te halen: theoretisch fysicus Erik Verlinde had na zes jaar werken eindelijk zijn nieuwe ideeën over de zwaartekracht gepubliceerd. In 2010 beschreef Verlinde al hoe volgens hem de zwaartekracht een "emergent verschijnsel" is; in zijn nieuwe artikel past hij zijn ideeën ook toe op ons heelal, en dan in het bijzonder op de donkere energie en de donkere materie daarin. De donkere materie, waarnaar astronomen al jaren zoeken, bestaat volgens hem zelfs helemaal niet! In deze lezing bespreek ik de details van Verlindes ideeën over het heelal, de argumenten ervoor en ertegen, en wat er moet gebeuren om ze te testen.

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

21
apr

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Spectroscopie

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

25
apr

knvws-west-brabant.nl

De Gasreuzen van ons Zonnestelsel • Marco van der List
20:00 – 22:30
Ballemanseweg 8 4855 AP Galder
knvws-west-brabant.nl

 

28
apr

sterrenwachtalmere.nl

10.00 - 17.00 uur.

ATM dag "light"

Organisatie: J. v. Gastel, Sprekers: Diverse sprekers , Locatie : Sterrenwacht Almere

Sterrenwacht Almere, Gebouw Corrosia, Markt 29, Almere Have
30
apr

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

04
mei

desterrenjutters.be

Binnen de islamwereld nam de astronomie een bijzondere plaats in onder de wetenschappen. Heel wat wetenschappelijke en filosofische werken uit de antieke wereld werden bestudeerd en becommentarieerd. Hiermee werd de grondslag gelegd voor innovatief onderzoek zodat nieuwe ideeën geïntroduceerd werden en een reeks van technologische doorbraken volgde. Vele van deze vernieuwingen zouden later Europa bereiken, waar ze opnieuw dienden als startpunt voor verdere ontwikkelingen

Stijn Vannieuwenhuyse is licentiaat in de Arabistiek en Islamkunde aan KU Leuven.

Aanvang: 19u30
Locatie: Duinenhuis Koksijde
Inkom 5 euro. Leden: 4 euro
desterrenjutters.be

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.+32 (0) 475 72 20 49

05
mei

att-essen.de

ATT – Europa’s grootste Astronomiebeurs | Essen Duitsland

Beste vrienden van de astronomie,

De ATT is een beurs speciaal bedoeld voor amateurastronomen. Het is de grootste beurs in zijn soort in heel Europa. Hier kunt u de nieuwste telescopen en bijbehorende accessoires alsook tweedehands- en zelfbouwinstrumenten aanschouwen. Ook kunt u ervaringen met fabrikanten of geroutineerde amateurs uitwisselen. De ATT biedt ook een platform waarop sterrenwachten en verenigingen zich aan het publiek voor kunnen stellen. Kortom, diegene die zich voor de astronomie interesseert komt hier ruimschoots aan zijn trekken! Neemt u de proef op de som en wij kijken ernaar uit u op de volgende ATT te Essen te mogen verwelkomen.

Onze nieuwe website is sedert begin 2010 online. Hier vindt u actuele informatie en vele wetenswaardigheden rondom de ATT. Na afloop van de ATT zullen wij in het archief van onze site foto’s en artikelen betreffende deze beurs publiceren.

Het ATT-team Walter-Hohmann-Sternwarte Essen e.V.

att-essen.de

 

05
mei

nationaalruimtevaartmuseum.nl

 

Ruimtevaart en Duurzaamheid?

Presentator:   André Kuipers!!

Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

12
mei

sterrenwachtalmere.nl

College 1

Geschiedenis van Astronomie   10:00 t/m 13:00 

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

18
mei

sterrenwachtalmere.nl

Lezingen

Astrofotgrafie, met telefoon en spiegelreflex

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

19
mei

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Waarnemen van de Zon

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

19
mei

sterrenwachtalmere.nl

College 2

Zonnestelsel en planeetvorming    10:00 t/m 13:00 

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

22
mei

lwsk.nl

Spreker: Prof. dr. K.H. (Koen) Kuijken

Koen Kuijken is hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Van 2007 tot 2012 was hij directeur van Sterrewacht Leiden. Zijn onderzoek richt zich op het bestuderen van de verdeling van donkere materie in het heelal, waarvoor hij gebruik heeft gemaakt van sterrenwachten in Chili, La Palma, Hawaii, Arizona, Australië en de ruimte.

Onderwerp: Zwaartekrachtlenzen en Donkere Materie in het Heelal
Uit allerhande waarnemingen blijkt dat het overgrote deel van ons heelal bestaat uit onzichtbare, transparante zgn. “donkere” materie. Het is zelfs zo dat deze donkere materie een essentieel ingrediënt is in de evolutie van het heelal: zonder donkere materie is de zwaartekracht niet sterk genoeg om sterrenstelsels zoals in onze eigen Melkweg te doen ontstaan. Na een overzicht van de verschillende manifestaties van donkere materie zal deze lezing gaan over hoe de afbuiging van lichtstralen door de zwaartekracht, de zgn. gravitatielenzen, gebruikt wordt om de verdeling en aard van donkere materie te bestuderen, o.a. met de “Kilo-Degree Survey”, een nieuwe hemelkaart die door Leidse astronomen gemaakt wordt met de Very Large Telescope Survey Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili. 

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

lwsk.nl

 

25
mei

verenigingchristiaanhuygens.nl

Lezing prof. dr. Edward van den Heuvel: Leven na de dood van sterren - neutronensterren, witte dwergen en zwarte gaten

Edward van den Heuvel is emeritus hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. 
Van den Heuvel vervulde onder meer bestuursfuncties bij de KNAW, de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland en de stichting ASTRON en bij Diergaarde Artis, waar hij een van de oprichters was van het planetarium. Hij werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van vorming en evolutie van compacte objecten (neutronensterren, zwarte gaten en witte dwergen) in dubbelsterren en op het gebied van de studie van gammaflitsen. Onlangs is de nieuwe editie van zijn boek ‘De Wonderbaarlijke Eenheid van het Heelal’ uitgekomen.

Sterren hebben een eindige levensduur, omdat ze hun eigen materiaal als brandstof gebruiken om hun licht mee op te wekken. Sterren zoals de zon leven heel lang, ca 10 miljard jaar. Zwaardere sterren leven veel korter. Een ster, die 8 maal zwaarder is dan de zon, leeft maar 20 miljoen jaar en een ster, 25 maal zo zwaar als de zon, slechts 5 miljoen jaar.
Na hun dood blijft er nog een object over dat nog veel activiteit kan vertonen. Lichte sterren, tot 8 maal de massa van de zon, overlijden rustig en laten een "witte dwerg" achter, een zwak lichtend object dat afkoelt en langzaam onzichtbaar wordt. Sterren zwaarder dan 8 maal de zon eindigen hun leven met een explosie, en laten een neutronenster of een zwart gat achter. Deze objecten zijn in alle opzichten extreem. Een neutronenster heeft 400 000 maal de massa van de Aarde maar is niet groter dan Amsterdam (20 km). Een neutronenster is in feite één grote atoomkern, bijeen gehouden door de zwaartekracht. Sterren zwaarder dan ongeveer 20 tot 25 maal de zon laten een zwart gat achter: sterren waaruit zelfs geen licht meer kan ontsnappen. We kennen thans duizenden neutronensterren en tientallen zwarte gaten in ons Melkwegstelsel, die nog veel activiteit vertonen, en ik vertel over hoe deze activiteit kan worden waargenomen.
Recentelijk zijn zwaartekrachtsgolven van met elkaar versmeltende dubbele zwarte gaten en neutronensterren waargenomen. Deze waarnemingen en hun belang zal worden besproken.

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

28
mei

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

02
juni

nationaalruimtevaartmuseum.nl

Schuldwoestijn: De eerste ontwikkelingen van Europese ruimtevaart in Australië?

Door: Anneke van den Berg

In het boek “Schuldwoestijn” vertelt Anneke van den Berg hoe het stenen tijdperk en het atoomtijdperk langs elkaar schampten in het Australië van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Aboriginals, die in de voetsporen van hun voorouders door de woestijn trokken, kregen te maken met de atoombommen en de raketten van Europeanen. In de geschiedenis van de mensheid hoort dit ogenschijnlijke anachronisme misschien wel tot de meest spraakmakende confrontaties ooit.

In het hart van de woestijn wordt in die tijd gewerkt aan ELDO, het Ruimtevaartprogramma waarmee Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, België en Nederland hun aandeel nemen in de Space Race.

 Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

02
juni

sterrenwachtalmere.nl

College 3

Sterevolutie; introductie spectroscopie    10:00 t/m 13:00 

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

09
juni

sterrenwachtalmere.nl

College 4

Cosmologie: voortgezette spectroscopie    10:00 t/m 13:00 

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

16
juni

sterrenwachtalmere.nl

College 5

Exoplaneten    10:00 t/m 13:00 

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

19
juni

lwsk.nl

Spreker: Jaap van ‘t Leven

Jaap van ‘t Leven kwam als vrijwilliger van Volkssterrenwacht Bussloo in de jaren 80 in aanraking met het visueel en fotografisch waarnemen van kometen en meteoren. Sindsdien heeft hij deelgenomen aan talloze expedities en waarnemingsacties over de hele wereld al dan niet in samenwerking met organisaties als NASA en de KNAW.

Onderwerp: Amateurs en komeetwaarnemingen en de Nederlandse Kometenvereniging
In de 21e eeuw lijkt de rol van de amateur op het gebied van komeetwaarnemingen uitgespeeld.
Ontdekkingen vinden bijna alleen nog plaats met geautomatiseerde zoeksystemen en helderheidsbepalingen worden vooral met grote instrumenten uitgevoerd. Jaap van ‘t Leven, voorzitter van de Nederlandse Kometenvereniging, laat zien dat amateurs nog steeds kunnen bijdragen aan het onderzoek naar kometen.

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

lwsk.nl

 

25
juni

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

25
juni

Bovenkarspel, Volkssterrenwacht Orion

 25 juni, Zonnekijkmiddag, 13 t/m 17 uur. Veilingweg 21, 1611 BN Bovenkarspel www.volkssterrenwachtorion.nl

26
juni

sterrenwachtalmere.nl

Lezingen

Sterrenkunde met de verrekijker

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

28
juni

verenigingchristiaanhuygens.nl

Thema-avond door Paul Bakker: ’Astrofotografie zonder poespas’. Oftewel astrofotografie zonder stacken, darks, flats, volgcorrecties en ander moeilijk gedoe.

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

30
juli

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

17
aug

starnights.be

Het blijft een jaarlijkse traditie, StarNights komt er weer aan in augustus 2018!
Een niet te missen evenement dat zoals steeds plaatsvind rondom volkssterrenwacht Astrolab Iris.
Meer info in de loop van 2018 op www.starnights.be maar noteer alvast de data in jullie agenda en hopelijk tot StarNights!

17 augustus om 18:00 tot 19 augustus om 12:00

Verbrandemolenstraat 5, 8902 Ieper, België

starnights.be

18
aug

starnights.be

Het blijft een jaarlijkse traditie, StarNights komt er weer aan in augustus 2018!
Een niet te missen evenement dat zoals steeds plaatsvind rondom volkssterrenwacht Astrolab Iris.
Meer info in de loop van 2018 op www.starnights.be maar noteer alvast de data in jullie agenda en hopelijk tot StarNights!

17 augustus om 18:00 tot 19 augustus om 12:00

Verbrandemolenstraat 5, 8902 Ieper, België

starnights.be

19
aug

starnights.be

Het blijft een jaarlijkse traditie, StarNights komt er weer aan in augustus 2018!
Een niet te missen evenement dat zoals steeds plaatsvind rondom volkssterrenwacht Astrolab Iris.
Meer info in de loop van 2018 op www.starnights.be maar noteer alvast de data in jullie agenda en hopelijk tot StarNights!

17 augustus om 18:00 tot 19 augustus om 12:00

Verbrandemolenstraat 5, 8902 Ieper, België

starnights.be

27
aug

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

01
sept

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Bouw je eigen Powerbox1

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

08
sept

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Sketchup1

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

15
sept

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Sketchup2

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

22
sept

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Bouw je eigen Powerbox2

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

24
sept

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap. 

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
 
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom - passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

29
sept

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Bouw je eigen Kunstster

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

06
okt

sterrenwachtalmere.nl

WORKSHOP  

Workshop Mechanische constructies

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie