astrnieuwsheader

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Nieuwe supernova gespot in NGC 6946

Sn NGC 6945 Gianluca animationPatrick Wiggins, een amateur uit Utah ontdekte een heldere supernova in the spiraalvormige melkweg in Cygnus NGC 6946. Het is de tiende supernova die in de afgelopen eeuw gevonden is in deze explosie-rijke melkweg. Voor Wiggins was dit al de derde ontdekking van een supernova die hij op zijn naam kan schrijven.

Hij vond de supernova door een CCD foto van 14 mei te vergelijken met een foto van jaren geleden en een andere van 12 mei. Om zeker van zijn zaak te zijn volgde hij het nieuwe object meer dan een uur om te kijken of hij beweging waarnam. Astreroïden kunnen ons wel eens voor de gek houden en zich voordoen als supernova, maar deze verroerde zich niet. Een extra check werd gedaan door de Italiaanse astronoom Gianluca Masi, om te zien of in de nabijheid van de supernova asteroïden voorkomen, maar dat bleek niet het geval.

Wiggins vond de ster in een vroege fase van de ontploffing. Hij berekende de omvang op 12.8. Sindsdien is de ontdekking door anderen bevestigd en is de helderheid vastgesteld op 12.6, helder genoeg om de ster waar te nemen met een telescoop.

Hoe lang duurt het voor een waarnemer om een object als een supernova te vinden? Wiggins zocht de hemel af in 292 nachten sinds zijn laatste ontdekking in juni 2015. Elke nacht nam hij meer dan 500 foto’s, die hij daarna bestudeerde, op zoek naar een potentiële ‘nieuwe’ ster. Een mooi voorbeeld van toewijding, geduld en doorzettingsvermogen.

De nieuwe supernova (PSN) is te vinden 61” west en 143” noord van de kern van de melkweg. Alhoewel nog niet duidelijk is of dit een type la (ontplofte witte dwerg) of een type II (massieve ingestorte en geëxplodeerde ster) is, wel weten we dat Wiggins’ vroege ontdekking van de supernova betekent dat AT 2017 bijna zeker zal toenemen in helderheid.

Meer informatie en foto's:

→ Nieuwe supernova gespot in NGC 6946 

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl