sumerian

Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch had een leuk en goed bezocht programma tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen. Ondanks de slechte weersvoorspellingen ontvingen zij zo’n 60 bezoekers. Dit is wat Sterrenwacht Tivoli organiseerde:

We hadden een hele spectroscopie opstelling gemaakt, met tralie folie en verschillende lampen, zodat we bezoekers en vooral kinderen zelf kennis konden laten maken met de basis van Astrofysica, namelijk het ontleden van licht. Ondanks dat het overwegend bewolkt was, hebben we elke keer op het einde van de avond gaten in het wolkendek ontdekt, waardoor onze bezoekers toch een glimp van de maan op konden vangen. Het is geweldig om mensen door onze grote Maksutov te laten kijken, en ze te zien verbazen. We hebben heel wat complimenten gehad!

Als klap op de vuurpijl onthulden we op zaterdagmiddag een nieuwe Telescoop: een 40cm F4.5 Dobson van Sumerian Optics. Deze kijker is belangeloos gebouwd door Michael Kalshoven van Sumerian Optics, en de Spiegel is beschikbaar gesteld door Jean Pierre Grootaerd van de afdeling kijkerbouw van de Universiteit van Gent. We hebben nu naast de Maksutov, wat echt een planeten- en maankijker is, nu ook een echte "Deepsky kijker". Het is hartverwarmend om te zien hoe iedereen bezig is om ons te helpen onze sterrenwacht nog attractiever te maken voor onze bezoekers.

 

 

Ook dit jaar was het weer een feestje om tijdens de 41ste Landelijke Sterrenkijkdagen publiek te ontvangen bij Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel; ook bij collega-sterrenwachten kon publiek weer gluren door de telescopen. Helaas  waren de weergoden ons minder goed gestemd dan vorig jaar, vrijdag en de zaterdagavond was het bewolkt. Zondagmiddag was het  gelukkig mooi zonnig en helder weer, zodat er met de zonnetelescoop naar de zonnevlekken en zonnevlammen gekeken kon worden. Hier kwamen bezoekers en heel veel jeugd op af.

Op de vrijdagavond waren er twee optreden van de muziekgroep Ursae Minoris met muziek en lichtkunst van de Nachtelijke hemel met composities van de sterrenhemel, ‘Hoe klinkt een sterrenbeeld?’ ‘Hoe veranderen waarnemingen de realiteit?’ Dit was  iets heel nieuws dat gebracht werd en heel bijzonder.

Kijken door de telescopen is natuurlijk altijd een hoogtepunt, maar gelukkig was er meer te beleven. Zaterdagavond en zondagmiddag waren er doorlopend  presentaties in het planetarium en in de expositieruimte werden er allerlei natuurkundige proefjes gedaan zoals  proefjes met licht, over zwaartekracht en magnetisme.
Al met al  kunnen we tevreden zijn met een bezoekersaantal van zo’n klein 400 man, de sterrenkijkdagen zijn met de landelijke insteek altijd weer leuk om te organiseren.

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie