Agenda

sterrenwacht-mn.nl

Einstein en de Relativiteitstheorie door Eric Bergshoeff

Het is al meer dan honderd jaar geleden dat Einstein de laatste hand legde aan zijn beroemde Algemene Relativiteitstheorie van de zwaartekracht. Tien jaar eerder had hij zijn Speciale Relativiteitstheorie met de veelbesproken formule E=mc kwadraat geformuleerd. Deze Speciale Relativiteitstheorie kan nog niet gebruikt worden om de zwaartekracht te beschrijven. Einstein had tien jaar nodig om de zwaartekracht onder controle te krijgen en tot de Algemene Relativiteitstheorie te komen.

In deze lezing wordt ingegaan op de moeilijke omstandigheden waarmee Einstein te maken had toen hij aan zijn theorie werkte. Ook wordt nagegaan hoe de theorieën van Einstein er na meer dan honderd jaar voorstaan: zijn de eerste barsten gevonden of kunnen we in de komende jaren nog steeds met Einstein uit de voeten?

Eric Bergshoeff (1955) bekleedt de Willem de Sitter Leerstoel in de Theoretische Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is één van de ontdekkers van de `supermembraan’, een uitbreiding van de snaartheorie die de pretentie heeft het probleem van de kwantumzwaartekracht op te lossen. Hij heeft postdoc posities bekleed in Boston (USA), Trieste (Italie) en CERN (Zwitserland) en werkt sinds 1991 aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 werd Bergshoeff door de KNAW benoemd tot `Akademiehoogleraar’.

De entreeprijs (€7,50) is inclusief een kop koffie of thee. Voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland is de toegang gratis via de kortingscode.

20:00 – 22:00
Het Groene Huis | 21 Schothorsterlaan | 3822 NA Amersfoort
Meer info
sterrenwacht-mn.nl

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl