Agenda

cosmossterrenwacht.nl

Woensdagavond 13 december veel vallende sterren te zien!

De mooiste vallende sterren zwerm van het jaar zijn de Geminiden. Ze zijn zelfs talrijker dan de beroemde Perseïden zwerm in augustus. Toch zijn ze bij het grote publiek minder bekend dan de Perseïden. Dat is wel logisch. In augustus is het weer nu eenmaal aangenamer om vallende sterren te kijken dan in december als de Geminiden te zien zijn. Is het in december helder, dan is het vaak ook koud. Maar dat willen we toch! Helder, koud vriezend weer en veel Geminiden. Dit jaar is een top jaar voor de Geminiden. De Maan stoort amper, het wordt dus extra donker.

De Sterrenwacht is op woensdagavond 13 december geopend om dit spektakel te zien. De sterrenwacht is geopend vanaf 19.00 uur. Er is een speciale lezing over de vallende sterren. U leert wat het is, waar komen ze weg en hoe u ze het beste kunt bekijken.

Ook het planetarium is geopend. Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien.

Tenslotte gaan we omhoog naar het observatorium en dakterras waar we proberen de vallende sterren te zien. Ook buiten in de sterrentuin van de sterrenwacht is genoeg plek.

Hoeveel meteoren kun je zien?
We beginnen met de belangrijkste vraag “hoeveel meteoren kun je zien?”. Het antwoord is simpel, tientallen meteoren per uur. De aantallen kunnen oplopen tot wel 80 á 90 per uur voor geoefende waarnemers. Ben je geen geoefend waarnemer, geen probleem. Ook dan kun je er tientallen per uur zien. Genieten dus! Kleed je dus warm aan, neem eventueel een slaapzak mee en een ligstoel of matrasje en kom vallende sterren kijken!

De sterrenwacht is om 19.00 uur geopend. Het programma begint om 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.
cosmossterrenwacht.nl woensdagavond 13-december-vallende-sterren-zien

 

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl