Agenda

Uranologie – Vroeger en nu

PSW Phoenix Wil Tirion TLezing  : Uranologie – Vroeger en nu  
Datum  : Vrijdag  26 mei  
Spreker : Wil Tirion – cartograaf/uranografie  
Aanvang : Zaal open om 19.30 uur Aanvang lezing 20.00 uur        
Astronomisch café geopend na afloop van de lezing  
Locatie : Publiekssterrenwacht Phoenix Lochem  
Entree  : Voor niet-leden  € 5,- p.p.

Zijn leven lang heeft Wil Tirion belangstelling gehad voor de sterrenhemel en met name voor kaarten van de sterrenhemel. In 1977 is hij voor het eerst begonnen aan een sterrenatlas, tot magnitude 6,5 (de hele hemel op 5 grote kaarten), die werd gepubliceerd in het boek Encyclopedia of Astronomy en later als losse set kaarten uitgegeven door the British Astronomical Association onder de titel B.A.A. Star Charts 1950.0. Daarna, nog steeds als hobby, is hij begonnen Sky Atlas 2000.0, met sterren tot magnitude 8,0. Na de publicatie hiervan, in 1981 (door Sky Publishing Corporation en Cambridge University Press), begonnen verzoeken van uitgevers binnen te komen

Lezing in het kort: Aan de hand van een presentie met veel illustraties wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de uranografie (= cartografie van de sterrenhemel). Er wordt gesproken over het ontstaan van de sterrenbeelden, ook die aan de zuidelijke hemel; oude hemelkaarten en hun merkwaardigheden en de veranderingen die de hemelcartografie heeft ondergaan, tot op de dag van vandaag.

Na een korte pauze, volgt nog een tweede presentatie waarin  Wil  vertelt over zijn eigen werk op dit gebied en de veranderingen in het werk door de komst van de computer. Daarna wordt de gelegenheid geboden tot het stellen van vragen.

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl