unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

5387599761_1cff8912e5_z.jpg

Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde

Speciale sterrenkijkavond voor kinderen

Heb je altijd al eens naar de sterren willen kijken door een echte telescoop? Bij het Anton Pannekoek Instituut voor Astronomie kan dat!

Op vrijdag 26 januari organiseren we een sterrenkijkavond speciaal voor kinderen! Er is een lezing door Dr. Jason Hessels over radiotelescopen. Daarna gaan we in groepjes leuke sterren-dingen doen, waaronder waarnemen door onze eigen telescoop!

Dat laatste kan alleen bij mooi weer, natuurlijk. Bij slecht weer wordt het waarnemen vervangen door een rondleiding in de sterrenkoepels.

De sterrenkijkavonden zijn gratis, maar aanmelden is verplicht en kan alleen via het aanmeldformulier op deze site. De inschrijvingen starten een week voor de betreffende sterrenkijkavond.

26 januari 2018  19.00 - 22.00 

Voor meer informatie 

22
jan

armandpien.be

Inleiding sterrenkunde

Tijdens deze achtdelige lessenreeks krijgt u een basiskennis over de sterrenkunde.

Een aantal onderwerpen die aan bod komen: de nachtelijke sterrenhemel, oriëntatie aan de hemel, de Zon, kenmerken van sterren, het zonnestelsel, verder dan de sterren, computerastronomie.

8 maandagavonden (20u-22u), van 22 januari tot en met 19 maart 2018

Deelnemen kost €44,00 (inclusief 1 jaar lidmaatschap VSRUG)

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien
Rozier 44, 9000 Gent
Ingang via Gezusters Lovelingstraat 1
+ 32 09 264 36 74
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

armandpien.be

23
jan

volkssterrenwachtamsterdam.nl

Amsterdam
23 januari, Wil Tirion: Cartografie van de Sterrenhemel.

De laatste jaren is er heel wat veranderd in het vervaardigen van sterrenkaarten en atlassen Aan de hand van een presentie met veel illustraties wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de uranografie (ofwel cartografie van de sterrenhemel). Er wordt gesproken over het ontstaan van de sterrenbeelden, ook die aan de zuidelijke hemel; oude hemelkaarten en hun merkwaardigheden en de veranderingen die de hemelcartografie heeft ondergaan, tot op de dag van vandaag.

Na een korte pauze, volgt nog een tweede presentatie waarin de spreker vertelt over zijn eigen werk op dit gebied en de veranderingen in het werk door de komst van de computer. Daarna wordt de gelegenheid geboden tot het stellen van vragen.

Wil Tirion heeft zijn leven lang belangstelling gehad voor de sterrenhemel en met name voor kaarten van de sterrenhemel. In 1977 is hij voor het eerst begonnen aan een sterrenatlas, tot magnitude 6,5 (de hele hemel op 5 grote kaarten), die werd gepubliceerd in het boek Encyclopedia of Astronomy en later als losse set kaarten uitgegeven door the British Astronomical Association onder de titel B.A.A. Star Charts 1950.0. Daarna, nog steeds als hobby, is hij begonnen Sky Atlas 2000.0, met sterren tot magnitude 8,0.

Na de publicatie hiervan, in 1981 (door Sky Publishing Corporation en Cambridge University Press), begonnen verzoeken van uitgevers binnen te komen. Een en ander resulteerde in het opzeggen van zijn baan als grafisch tekenaar en vanaf 1983 is hij fulltime, zelfstandig uranograaf (hemelcartograaf). Sindsdien heeft hij sterrenkaarten gemaakt voor verschillende sterrenatlassen en een groot aantal boeken en tijdschriften.

Op 7 november 1987 ontving Wil Tirion de 'Dr. J. van der Bilt-prijs'; een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde en op 1 september 1993 werd door de Internationale Astronomische Unie een planetoïde naar hem vernoemd.

Weth. Verheijhal, Polderweg 300, Amsterdam, 20.00 uur.

volkssterrenwachtamsterdam.nl

23
jan

vu-eindhoven.nl

23 januari t/m 6 maart 2018 - 6 lessen

Een verkenning van de natuur buiten onze Aarde. Wat vinden we daar en hoe is de samenhang? U wordt deelgenoot gemaakt van een speciale buitenaardse ontdekkingsreis. Daarin maken we kennis met sterren en hun evolutie, planeten en hun manen en ringen en de onderlinge interacties, met geweldadige processen en hun vaak indrukwekkende natuurverschijnselen. Bestaan er echt andere planeten waar leven mogelijk is?

Deze cursus vereist geen voorkennis noch lectuur. Hopelijk wilt u ook deelnemen aan enkele (vrijblijvende) waarnemingssessies.

De docent stuurt enkele dagen voor elke les een hand-out van de komende les. Dit zijn zes zwart-wit presentatieplaatjes per blad. Hier kunnen de cursisten hun eigen aantekeningen bij schrijven tijdens de les. Na de les wordt de presentatie zelf aan de cursisten toegestuurd en als het kan een toelichting bij de meeste plaatjes. Anders wordt die na de cursus alsnog toegestuurd.

Docent : De Heer Bram Dorreman
Inlichtingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

dinsdag 19:30-21:30 uur 
plaats:Van Maerlantlyceum Jacob van Maerlantlaan 11 EINDHOVEN
Prijs € 87,-

vu-eindhoven.nl

25
jan

Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek

Zaanstreek
prof. dr. Michiel Hogerheijde: De ALMA-telescoop onthult het ontstaan van planeten.

In 2012 werden de eerste waarnemingen verricht met de Atacama Large Millimeter Array (ALMA). Deze telescoop staat op 5 km hoogte in de Chileens Andes, en bestaat uit 66 parabool-antennes met elk een doorsnee van 12 meter. ALMA is een van de grootste internationale sterrenkundige projecten.  Met dit instrument kunnen sterrenkundigen speuren naar gas en stof in het universum, van de randen van het zichtbare heelal tot in de schijven rond jonge sterren waar nieuwe planeten ontstaan. Nu, bijna zes jaar later, heeft ALMA een hele reeks ontdekkingen opgeleverd. In deze lezing wordt een simpele uitleg gegeven over de werking van ALMA, en voorbeelden gegeven van de meest spectaculaire ontdekkingen die ALMA heeft gedaan. Hierbij wordt speciaal aandacht besteed aan de fascinerende afbeeldingen die ALMA heeft gemaakt van planeetvorming. ALMA staat op het punt om in detail te onthullen hoe planeten ontstaan, en in deze lezing zal worden belicht wat we in de afgelopen jaren geleerd hebben, en wat we in de komende paar jaar nog meer verwachten te ontdekken.
Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 19.45 uur.
Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek

25
jan

triangulum.nl

Triangulum
drs. Jean-Paul Keulen: Verstoppertje spelen met aliens.
Zalencentrum Het Hart, Jolinkweg 2, Eefde, 19.30 uur.
triangulum.nl

25
jan

vws-thales.nl

Zwolle, Thales
dr. Jelle de Plaa: Het heelal in röntgenstraling.
Stichting Milieuraad Zwolle, Campherbeeklaan 82A, Zwolle - Berkum, 19.30 uur.
vws-thales.nl

 

25
jan

werkgroepleidsesterrewacht.nl

Werkgroep Leidse Sterrewacht
drs. Johan van Kuilenburg: Kosmologie: het heelal in het groot.

Tot het midden van de vorige eeuw was de studie van het heelal vooral een theoretische (en filosofische) aangelegenheid. Met de stormachtige ontwikkeling van reuze telescopen, en die van ruimte telescopen, is de kosmos een volwaardig gebied geworden van wetenschappelijke onderzoek. We kunnen nu waarnemingen doen die reiken tot aan het ontstaan van het heelal.

Na een korte inleiding over de historische wereldbeelden, gaat de spreker in op wat er nu direct te zien is van de structuur van het heelal. Bij voorbeeld: alle objecten in het heelal bewegen van ons af, er is meer beweging in melkwegen dan we direct kunnen verklaren, zwarte gaten, enorme uitbarstingen in (verre) melkweg centra, het nagloeien van de “big Bang” (waar het allemaal mee begon). We gaan in deze lezing niet alle theorieën af lopen, maar bekijken de waarnemingen die in elke theorie een plaats zal moeten hebben.

Oude Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11, Leiden, 20.00 uur.
werkgroepleidsesterrewacht.nl

 

26
jan

astrovenlo.nl

Venlo, Jean Delsing
dr. ir. Wamelink: Moestuintjes op mars.
Het Nieuwe Baken, Grote Kerkstraat 17, Venlo, 19.30 uur.
astrovenlo.nl

26
jan

gvws.info

Groningen
Ad van den Berg: Hoog-energetische kosmische straling, extreme boodschappers uit het heelal.
Het Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen, 19.45 uur.
gvws.info

26
jan

metius.nl

Alkmaar, AWSV Metius
dr. Anthony Brown: De eerste resultaten van de GAIA-missie.
Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’, Van Maerlantstraat 10, Alkmaar, 20.00 uur.
Niet-leden € 5,-.
metius.nl

26
jan

sterrenwachtalmere.nl

Vrijdag 26 jan 2018, 20.00 - 22.30 uur.
Workshop: Astrofoto's bewerken met Photoshop
Spreker: Dick van Tatenhove, Locatie : Sterrenwacht Almere

Sterrenwacht Almere, Gebouw Corrosia, Markt 29, Almere Have
26
jan

sterrenwachthellendoorn.nl

Sterrenkijken: (Presentatie, planetarium, telescopen)

Presentatie van Hennie Stemerding over

Alles Draait!

Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

sterrenwachthellendoorn.nl

26
jan

sterrenwachtsaturnus.nl

Ruimtevaart voor alledag

In het begin was vliegen een dure hobby, maar inmiddels kunnen we voor relatief weinig geld de hele wereld over vliegen. Vanavond gaan we een kijkje nemen in de toekomst en we zullen zien of het mogelijk is dat ook ruimtevaart net zo gewoon wordt als vliegen. Bedrijven als SpaceX en Virgin Galactic proberen een tripje naar de ruimte betaalbaar te maken, maar of ze dat ook zal lukken…..

Van Veenweg 98
1701 HH Heerhugowaard
Tel: 072-5745057

sterrenwachtsaturnus.nl

26
jan

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting

VestaPubliekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197
Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.

26 januari, Reis door de ruimte V.
sterrenwachtvesta.nl

 

26
jan

verenigingchristiaanhuygens.nl

Deze vrijdag geeft dr. ir. David ter Weel een lezing over spectroscopie in de astronomie. David ter Weele is natuurkundig ingenieur en werkzaam als o.a. stralingsdeskundige binnen de afdeling Klinisch Fysica in het Zuyderland MC in Heerlen.


Spectroscopie is een belangrijke techniek in de sterrenkunde en levert een schat aan informatie op over het universum. Vanwege de enorme omvang van het heelal zijn hemellichamen buiten het zonnestelsel alleen van grote afstand te bestuderen. Er kan nauwelijks iets gezegd worden over de chemische samenstelling van de diverse objecten in het heelal door er alleen naar te kijken. Dit gebeurt door middel van spectroscopie. Ook afstanden schatten tot zeer ver verwijderde sterrenstelsels gebeurt met deze techniek, waardoor het mogelijk wordt de evolutie en de structuur van het heelal te bepalen. Tegenwoordig is spectroscopie ook toegankelijk voor amateurastronomen. Indrukwekkende resultaten worden behaald vanuit de achtertuin. Zo is het mogelijk om met relatief goedkope apparatuur de spectraalklasse van sterren te bepalen of de afstand tot een quasar vast te stellen. Met iets duurdere apparatuur zijn er allerlei andere mogelijkheden, zoals het achterhalen hoe snel planeten als Jupiter en Saturnus om hun as heen draaien en het aantonen van methaan en ammoniak op Uranus. Dit vereist wel enige natuurkundige voorkennis. In deze lezing zal de nadruk liggen op de theorie achter spectroscopie.
De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

26
jan

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing Opportunity: 14 jaar op Mars

Al sinds het begin van het ruimtevaarttijdperk is Mars een interessant doel geweest voor talrijke ruimtemissies.
De robotwagen Opportunity rijdt nu al 14 jaar rond op deze rode planeet.
Alex Scholten geeft een overzicht van het fascinerende landschap en de resultaten van deze missie.

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

26
jan

wegaastro.nl

Tilburg, Wega
bijeenkomst jongerenwerkgroep, met resultaten van de solargraph.
Sterrenwacht de Tiendesprong, Gen. de Wetstraat 31, Tilburg, 19.30 uur.
wegaastro.nl

27
jan

Scott Kelly bij Space Expo

Scott Kelly bij Space Expo

340 dagen zonder gewicht, 400 experimenten in het ISS, 10.880 zonsopkomsten, 231.498.542 afgelegde kilometers... Aan boord van het ISS (International Space Station) maakte NASAastronaut Scott Kelly dingen mee die bijna niemand van ons ooit mee zal maken.

Hij vertelt over zijn ervaringen en over zijn boek Een jaar in de ruimte - Een leven lang astronaut bij Space Expo.

Op vertoon van het boek geldt een speciale toegangsprijs voor ruimtevaartmuseum Space Expo.

Inloop 13.30 uur/aanvang 14 uur, toegang vrij, graag reserveren
13:00 tot 16:00
van der Meer Libris
De Keuvel 1, 2201 MB Noordwijk-Binnen, Zuid-Holland

Voor meer info..

27
jan

astrofotografiedag 2018

Net zoals in 2017 zal er ook in 2018 een nieuwe astrofotografiedag doorgaan bij Urania in Hove.
Als gastspreker nodigden we Lorenzo Comolli uit, met zijn prachtige time-lapsen kan hij ons zeker inspireren!
astrodag 2018 17 januari.jpgVerder hebben we al enkele lezingen binnen van o.a. Guido Gubbels en Janos Barabas, maar er is nog ruimte voor uw bijdrage.
Traditiegetrouw sluiten we de dag af met "Meegebrachte opnames", deze kan je al opsturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven kan op http://www.vvs.be/astrofotografiedag-2018

astrofotografiedag 2018

 Klik voor grotere afbeelding 

 

27
jan

sterrenkunde.nl/knvws-friesland

Friesland, Gemma Frisius
voorprogramma, Albert van der Sluis: Astrodynamica.
Hoofdlezing, Mark Bentum: OLFAR, de nieuwe radiotelescoop in de ruimte.
Eden Oranje Hotel, Stationsweg 4, Leeuwarden, 14.00 uur.
sterrenkunde.nl/knvws-friesland

27
jan

volksuniversiteit-breda.nl

De wereld van Albert Einstein: waarom tijd en zwaartekracht eigenlijk niet bestaan | Volksuniversiteit Breda

Einstein leerde ons 100 jaar geleden dat tijd relatief is en zwaartekracht eigenlijk niet bestaat. In deze lezing wordt dit uitgelegd, zonder gebruik te maken van wiskunde. Ook het mysterieuze zwarte gat komt aan bod. Er wordt vooral gebruik gemaakt van beelden en video's zodat deze ingewikkelde materie voor iedereen leuk en begrijpelijk wordt.

1 lezing van 3 uur aanvangstijd 10:00 UUR Totaal €29
Voor meer info of inschrijven klik. HIER

Dorpshuis 't Klooster
Jack van Gilsplein 1
4854 CB Bavel
Lokaal: Lokaal 0.5
Docent Theo van Es
volksuniversiteit-breda.nl

29
jan

astraalteria.nl

Sterrenvereniging Astra Alteria lezing ‘De snaartheorie: consistent raamwerk voor de relativiteitstheorie en de kwantummechanica?’ 

De twee belangrijkste pijlers van de moderne natuurkunde - de kwantummechanica en de relativiteitstheorie - blijken in extreme situaties niet goed samen te gaan. Zodra we proberen met deze modellen zwarte gaten of de oerknal te beschrijven, stuiten we op allerlei vreemde tegenspraken. Ten minste één van beide theorieën - en mogelijk allebei - is in dergelijke extreme omstandigheden dus niet exact geldig. De snaartheorie is een succesvolle poging om beide ideeën in één breder, consistent raamwerk te vatten.

In deze lezing bespreek ik wat de snaartheorie inhoudt, en waarom die de bestaande problemen oplost. Tegelijkertijd zullen we zien dat dit nieuwe model ook allerlei nieuwe problemen met zich meebrengt, en bespreek ik hoe natuurkundigen proberen ook deze problemen op te lossen. Uiteindelijk komen we terug bij de sterrenkunde: wat leert de snaartheorie ons nu over het heelal, de oerknal en zwarte gaten? Is het mogelijk het model te testen met astronomische waarnemingen? Ook de ideeën van de Nederlandse fysicus Erik Verlinde, recent uitgebreid in het nieuws, komen hierbij ter sprake.

Marcel Vonk is mathematisch fysicus, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek behelst onder meer de snaartheorie, een theorie die allerlei toepassingen vindt in de kosmologie en de studie van zwarte gaten. Naast onderzoeker is hij ook enthousiast popularisator. In 2011 publiceerde hij het populairwetenschappelijke boek "Snaartheorie"; in november 2017 verscheen zijn nieuwe boek "Zwarte gaten - Gevangen in ruimte en tijd". Ook op de populairwetenschappelijke websitewww.quantumuniverse.nl zijn veel bijdragen van zijn hand te lezen.

De lezing wordt verzorgd door de heer Marvel Vonk. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

astraalteria.nl

29
jan

astronomyontap.nl

Astronomy on Tap: Black Holes!

20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer! In this occasion, Sera Markoff and Remo Tilanus will tell us about black holes and how they help us understand the Universe.

Sera Mankoff is a professor at the Anton Pannekoek Institute for Astronomy at University of Amsterdam. She works at the interface of Astrophysics and Astroparticle Physics, and is interested in a variety of problems relating to the accretion process especially around black holes, both big and small.

Remo Tilanus is the Program Manager of ALLEGRO, the European ALMA Regional Center node at the Leiden Observatory, and the Scientific Program Manager of the Event Horizon mmVLBI camera: the first project to directly observe a black hole.

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden
astronomyontap.nl

30
jan

kringminnaert.nl

Utrecht, Kring Minnaert
dr. Rob van Gent: Arabische sterrenkunde
Sonnenborgh, Zonnenburg 2, Utrecht, 20.00 uur.

kringminnaert.nl

 

02
feb

sterrenwacht-mercurius.nl

Foto's uit 'eigen keuken'

Vrijwilliger Jan Brandt maakt op relatief eenvoudige wijze met een 'simpele huis, tuin en keuken 20cm Newton telescoop' waanzinnige foto's van sterren en sterrenstelsels. Hiervoor gebruikt hij een gewone digitale spiegelreflexcamera zonder veel toeters en bellen. Vrij eenvoudige apparatuur die voor bijna iedereen financieel zeer binnen bereik is!

Uiteraard komen diverse zelf gemaakte foto's op deze avond voorbij met een korte uitleg over hoe de foto tot stand is gekomen. Hij wil hiermee aangeven dat je niet duur uit hoeft te zijn om zelf een mooie foto van het heelal te maken. Niet zo mooi en groot als met de telescopen die vanuit de ruimte foto's maken maar zeker de moeite waard!

De Thema avond is geschikt vanaf 16 jaar. De toegangsprijs bedraagt € 5,00. De aanvang is om 20:15 uur. De sterrenwacht is geopend vanaf 20:00 uur. Voor een thema avond moet u reserveren want vol is vol, er kunnen namelijk maar maximaal 38 personen in de zaal.
Na de presentatie is er gelegenheid om bij helder weer door de telescoop te kijken.

Sterrenwacht Mercurius
Baanhoekweg 75
3313 LP Dordrecht
sterrenwacht-mercurius.nl

02
feb

sterrenwachthalley.nl

Oost-Brabant, Sterrenwacht Halley
2 en 16 februari, publieksavond met het waarnemen van de sterrenhemel door de telescopen, publiekslezing en planetariumvoorstelling over uiteenlopende (actuele) sterrenkundige onderwerpen.
Entree: € 5,- (tot 12 jaar: € 3,-). Van 20 – 22 uur.
Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel, 20.00 uur.
sterrenwachthalley.nl

 

02
feb

sterrenwachthellendoorn.nl

Sterrenkijken: (Presentatie, planetarium, telescopen)

Presentatie van Martend Polman over

Kometen en Meteoren.

Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

sterrenwachthellendoorn.nl

02
feb

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting

Hubble s kosmische reis 

VestaPubliekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197
Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.

sterrenwachtvesta.nl

 

02
feb

vaszuiddrenthe.nl

Zuid-Drenthe, VAS
Jelle de Plaa: Het heelal in röntgenstraling.
De Weideblik, de Ploeger 10, Hoogeveen, 19.45 uur.
vaszuiddrenthe.nl

 

02
feb

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing Extreem weer - gastspreker Jacob Kuiper (KNMI)

Als we het hebben over tornado’s, extreme regenval en grote overstromingen dan denken we vaak aan verre landen waar men gebukt gaat onder het natuurgeweld.
Jacob Kuiper laat het publiek echter zien dat we ook in Nederland met extreme weersomstandigheden te maken kunnen hebben!

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

02
feb

vwsnoorddrenthe.nl

Noord-Drenthe
Gerard van den Braak/Bob Hogeveen: De verrekijker, een volwaardig waarneeminstrument?
Het Duurzaamheidscentrum, Bosrand 2, Assen, 20.00 uur.
vwsnoorddrenthe.nl

03
feb

nationaalruimtevaartmuseum.nl

Is het Universum rond? 

Zaterdag 3 februari 2018 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport,  Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)

Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.

Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.

Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

nationaalruimtevaartmuseum.nl

Titel:

Is het Universum rond?

Door: Rob Roodenburg (TUD)

Einstein noemde de kosmologische constante zijn grootste blunder. Onder een andere naam is deze later in het gangbare kosmologische model weer opgevoerd als “donkere energie”.

Natuurkundige Emmy Noether heeft echter in haar theorema (1919) bewezen dat er voorwaarden zijn verbonden aan energiebehoud. Einstein vond haar briljant, maar negeerde het toen zij dat aan hem vertelde.

Rob Roodenburg en zij coauteurs hebben Noethers theorema toegepast om de oplossing van Einsteins relativiteit voor het universum (Robertson-Walker)  te repareren voor energiebehoud. Dit leidt tot een rond universum zonder donkere energie, een model dat niet veel afwijkt van Einsteins eerste model.

Presentator: Rob Roodenburg (1952) heeft meettechniek en relativiteit gestudeerd aan de TU Delft. Samen met zijn twee coauteurs (Frans en Oscar) schrijft hij boeken voor www.loop-doctor.nl een onafhankelijke denktank voor meet- en regeltechniek en astronomie. Zij behoren tot de zeer weinigen die systematisch alle benodigde berekeningen over relativiteit uitplozen en waar nodig op aannames en mystiek corrigeerden.

Na 15 jaren noeste arbeid leidt dit tot een kosmologisch model zonder “donkere energie”. Het model is puur gebaseerd op Einsteins relativiteit, is rond zoals Einstein dat voorstelde, maar is beperkt door Noethers theorema.

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

04
feb

sonnenborgh.nl

Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
4 februari: Sonnenborgh's Super Sunday Solar Science Show
Elke eerste zondag van de maand: Super Sunday Solar Science Show op Sonnenborgh! In deze zonneshow kom je alles te weten over onze eigen ster: de zon. Experimenten, proefjes en foto's laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Entreeprijs zit bij de museumtoegang in.
Elke vrijdag- (van 20.00 tot 21.30 uur voor volwassenen en 12+) en zaterdagavond (van 19.30 tot 21.00 uur voor 6 tot 12 jaar en ouders/begeleiders) is er een sterrenkijkavond. Entree: €11,50.
sonnenborgh.nl

06
feb

wegaastro.nl

Tilburg, Wega
Jeroen Meidam: Gravitatie, gravitatiegolven en kosmologie.
Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg, 20.00 uur.
wegaastro.nl

07
feb

kijkeensomhoog.nl

prof. dr. R.G.Strom: Radiosterrenkunde, een serendipiteuze wetenschap.
Restaurant Nefertari, Wijkstraat 68, Appingedam, 19.30 uur.
kijkeensomhoog.nl

08
feb

sterrenwacht-gv.nl

Neutronensterren & zwarte gaten  Dr. P.G. Jonker, SRON

KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert ieder jaar een aantal lezingen en andere activiteiten op het gebied van weer- en sterrenkunde.  De lezingen vinden plaats op donderdag avonden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland.  

Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang €3.

sterrenwacht-gv.nl

09
feb

jcvandermeulen.org

Meteorieten, klimaatverandering en de krijt-Paleogeen-grens.
Wat deed de dinosauriërs de das om?
Spreker: Johan Vellekoop
Wijkcentrum de Grote Waal. Grote Beer 3 1622 ES Hoorn
Toegang voor donateurs van Stichting J.C. van der Meulen is gratis.
Niet-donateurs betalen € 3,50 entree. Zaal is open om 19:30 uur. Aanvang lezing 20:00 uur.
Niet-donateurs a.u.b. telefonisch aanmelden via Jaap Boers 06-54314930
of Piet Vriend - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
jcvandermeulen.org

09
feb

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting

Kamerling Onnes - en anderen 

VestaPubliekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197
Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.

sterrenwachtvesta.nl

09
feb

verenigingchristiaanhuygens.nl

 

Publiekslezing Arno Hol: De belangrijkste astronomische gebeurtenissen van 2017

Arno Hol (68) is als amateur astronoom al ruim 35 jaar lid van de vereniging van weer- en sterrenkunde Christiaan Huygens in Papendrecht. Hij geeft regelmatig lezingen over sterrenkunde aan leden van deze, maar ook van andere verenigingen en instellingen in het land.

Wij maken deel uit van een natuur, die veel groter is en verder gaat dan alleen de natuur op aarde, namelijk het heelal. In alles op aarde, in ons lichaam, maar ook overal om ons heen, vinden we restanten die afkomstig zijn van gigantische ontplofte 1e generatie sterren. Uit de restanten van die ontplofte sterren zijn 2e generatie sterren zoals onze Zon, ons zonnestelsel, alles op aarde en uiteindelijk ook de mens gevormd. Overal in het heelal gelden dezelfde natuurwetten en vinden dezelfde processen plaats. Het waarnemen van de zwaartekrachtsgolven van botsende neutronensterren in 2017 geldt als een doorbraak. Dit zijn sterren met de massa van de Zon, maar met de grootte van de Maan. Einsteins theorie dat deze ook echt plaatsvonden en -vinden werd met de waarneming bewezen. Daaruit bleek ook dat edelmetalen als goud en zilver niet afkomstig zijn van supernovae, zoals eerder werd aangenomen, maar van botsende neutronensterren.
Tijdens de lezing van vanavond, vertelt Arno over de gebeurtenissen en ontwikkelingen van het afgelopen jaar en toont daar beelden bij.

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

09
feb

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing De geschiedenis van ons zonnestelsel

Alex Scholten legt uit hoe men denkt dat de planeten bij onze Zon zijn ontstaan.
Heeft het zonnestelsel er altijd zo uitgezien als vandaag?
En hoe verklaren we de grote variatie in de planeten, manen, kometen, planetoïden waarmee het zonnestelsel is samengesteld?

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

10
feb

Sterrenkundeclub Radboud

College 5: Exoplaneten / zoektocht naar een 2e Aarde)

51 Pegasi b, Proxima Centauri b, Trappist-1e. Zomaar wat namen van populaire exoplaneten en op 10 februari 2018 komt dr. Michiel Min hierover vertellen. Hij is professioneel astronoom en afgestudeerd en gepromoveerd aan de UvA. Momenteel is hij hoofd van de wetenschapsgroep Exoplaneten bij het Nederlandse expertisecentrum voor wetenschappelijk ruimteonderzoek SRON.

Michiel Min heeft veel onderzoek gedaan en gepubliceerd over o.a. wolkenvorming en microfysica in planetaire atmosferen en de evolutie van planeet-vormende schijven rond jonge sterren. Verder managet hij de Nederlandse bijdrage aan exoplaneetmissies van ESA.

Dr. Min komt ons vertellen of wij alleen zijn in het heelal en hoe wij zoeken naar een tweede Aarde. Hij weet precies hoe een exoplaneet bij een andere ster te herkennen is en waar een planeet aan moet voldoen om leefbaar te zijn.

Tot slot komt hij een tipje van de sluier oplichten over de missies van ESA in de zoektocht naar exoplaneten: PLATO en ARIEL (verwachte lancering in 2025) en de bijdrage van zijn team. Tegen die tijd zijn jullie overigens al lang zelf Natuur-/Sterrenkunde aan het studeren of net afgestudeerd. Kom je nu alvast verbazen over het mooie verhaal van Michiel Min.
Van 13:30 tot 15:30
Heyendaalseweg 135, 6525 AJ Nijmegen, Nederland
Sterrenkundeclub Radboud

10
feb

staatsbosbeheer.nl | workshop-nightscape-fotografie

Workshop nightscape-fotografie Drents-Friese Wold  €80,-

Leer de basistechnieken van landschapsfotografie bij nacht op één van Nederlands donkerste plekken op het vaste land: het Aekingerzand bij Appelscha. Fotograaf Rutger Bus laat je in deze workshop, gebaseerd op astrofotografie, de donkerste uren na zonsondergang beleven. Een kraakheldere hemel en de afwezigheid van de maan zijn een vereiste. Rutger neemt je mee op ontdekkingsreis langs de nachtelijke hemel en vertelt je over de hemelobjecten die op dat moment te zien zijn. Intussen heb je voor het maken van de nightscapes uitgebreid de mogelijkheid om de korte theoretische inleiding in de praktijk te brengen.

Let op: uitwijkdata
Omdat een heldere hemel van belang is bij het maken van geslaagde nightscapes, is de boswachter in staat om de workshop te verzetten. Houd daarmee rekening bij je reservering, de boswachter neemt tijdig contact met je op.
19:00 uurtot:22:00 uu

Meer informatie: tijdens kantooruren via Staatsbosbeheer 0516-464020 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

staatsbosbeheer.nl | workshop-nightscape-fotografie

10
feb

volksuniversiteitalphenadrijn.nl

Bijpraten over het Universum 
De zoveelst bijeenkomst van een groep mensen die gefascineerd is door ons wonderlijke heelal. En iedereen kan aansluiten! Naast zijn jaarlijkse lezingenreeks praat Theo van ES elk jaar de "die hards" bij over recente ontdekkingen omtrent het heelal.

Wij leven in een tijd van grote ontwikkelingen en mogelijke doorbraken:

- De nieuwe James Webb-telescoop wordt volgend jaar gelanceerd; 80 maal krachtiger dan zijn voorganger, de Hubble-telescoop.

- De theorie van onze beroemde wetenschapper Verlinde: "Bestaat zwaartekracht eigenlijk wel?" Hebben we een nieuwe Einstein in Nederland?

- Staan we op het punt een planeet te ontdekken die leven herbergt? En wat zou dat betekenen voor ons beeld van de wereld?

- Russen en Amerikanen zijn een programma gestart om vijandige meteorieten van ons af te houden. Hoe werkt dat? En is het echt nodig?

- enzovoorts.....

Meer informatie: 
Deze activiteit is gepland, u kunt zich inschrijven.
Op zaterdag 10 februari 2018 van 10:00 uur tot 16:00 uur
1 lezing van 6 uur
Prijs: € 75,00
Docent: Dhr. T.P.M. (Theo) van Es 
Prijs is incl. 7,50 euro voor koffie en lunch
Locatie: Goede Herderkerk 
Voor meer informatie 

volksuniversiteitalphenadrijn.nl 

13
feb

knvws-twente.nl

Twente
dr. A.G.A. Brown: De Gaia missie - Een 3D kaart van de Melkweg.
TwentseWelle, Het Rozendaal 11, Enschede, 19.30 uur.
knvws-twente.nl

13
feb

vuhetgroenehart.nl

Eerste cursusdag dinsdag 13 februari 2018

Samen met docent Theo van Es maken we een denkbeeldige reis door het heelal. Planeten, sterren, melkwegstelsels, supernova's, kometen, zwarte gaten; we komen ze allemaal tegen. Dan stellen we onszelf de vraag: is er leven buiten de aarde? Ook wordt het begin van het heelal behandeld: de oerknal. Tenslotte bespreken we de bekende Relativiteitstheorie van Einstein, maar daarnaast ook de Kwantummechanica en de chaostheorie. 

Meer informatie: 
 • Deze activiteit is gepland, u kunt zich inschrijven.
 • Vanaf dinsdag 13 februari 2018 van 19:30 uur tot 22:00 uur
 • 5 lessen van 2,5 uur 
 • Prijs: € 95,00
 • Docent: Dhr. T.P.M. (Theo) van Es 
 • MBO Rijnland/ID college, Woerden
 • Polanerbaan 15
  3447 GN Woerden
  Lokaal: 1.19 theorie

vuhetgroenehart.nl

15
feb

Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert lezingen voor iedereen met interesse in de natuurwetenschappen.

Professor Ignas Snellen is hoogleraar Observationele astrofysica aan de Universiteit Leiden. Na het afsluiten van zijn promotieonderzoek in Leiden in 1997, werkte hij drie jaar als postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Astronomie in Cambridge, waarna hij een astronomie docent werd aan de Universiteit van Edinburgh. Hij keerde terug naar de Universiteit Leiden in 2004.

19:30 tot 21:00  Gratis Toegang
Faculty of Science - Universiteit Leiden
Einsteinweg 55, 2333CC Leiden 
Schrijf hier in

15
feb

sterrenwachtcopernicus.nl

Volkssterrenwacht Copernicus
dr. Henk Olthof: ESA’s komeetonderzoek, van Giotto naar Rosetta.
Bezoekerscentrum de Kennemerduinen, Zeeweg 12, Overveen. Aanvang lezing 20.00 uur. Toegang is gratis.
sterrenwachtcopernicus.nl

15
feb

triangulum.nl

Triangulum
Chaokang Tai MSc: Anton Pannekoek.
Multifunctioneel centrum Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, 19.30 uur.
triangulum.nl

15
feb

vws-thales.nl

Zwolle, Thales
dr. M. van de Broeke: Antarctica, Groenland, klimaat van de poolgebieden.
Stichting Milieuraad Zwolle, Campherbeeklaan 82A, Zwolle - Berkum, 19.30 uur.
vws-thales.nl

16
feb

sterrenwachtdenhelder.nl

Den Helder, Zenit
dr. C. Dijkstra: Stof en gas rondom en tussen de sterren.
Sterrenwacht, Perenhout 12, Den Helder, 20.00 uur.
sterrenwachtdenhelder.nl

16
feb

sterrenwachthellendoorn.nl

Sterrenkijken: (Presentatie, planetarium, telescopen)

Presentatie van Wim Baanover

de Maan

Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

sterrenwachthellendoorn.nl

16
feb

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting

De zijderen eeuw!

VestaPubliekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197
Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.

sterrenwachtvesta.nl

16
feb

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing Sterren kijken vanaf La Palma

Wie eens een heldere donkere sterrenhemel wil waarnemen moet hiervoor meestal op reis.
VSB-vrijwilligers en astro-fotografen Jaap van’t Leven en Hendrik Beijeman reisden afgelopen december af naar La Palma, één van de Canarische Eilanden voor een ‘astro-expeditie’. Een verslag.

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

17
feb

knvws-west-brabant.nl

Exoplaneten en Buitenaards Leven • Dirk Flies
20:00 – 22:30
Ballemanseweg 8 4855 AP Galder
knvws-west-brabant.nl

 

20
feb

kringminnaert.nl

Utrecht, Kring Minnaert
dr. ir. Wieger Wamelink: Moestuintjes op Mars.
Sonnenborgh, Zonnenburg 2, Utrecht, 20.00 uur.
kringminnaert.nl

20
feb

lwsk.nl

Spreker: Prof. Dr. Ronald Kleiss

Ronald Kleiss is hoogleraar theoretische elementairedeeltjesfysica op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn aandachtsgebied is het voorspellen van resultaten aan grote bestaande en toekomstige versnellers, zoals de LHC, Large Hadron Collider bij CERN in Genève. Hierin speelt onder andere de Monte Carlotechniek een belangrijke rol. Het optimaliseren hiervan is een van zijn speciale interesses. Kleiss wordt veel gevraagd voor publieksoptredens vanwege zijn vermogen zijn abstracte vakgebied eenvoudig en aansprekend uit te leggen.

Onderwerp: Het conflict tussen de Algemene Relativiteitstheorie en de Quantummechanica (ART vs QED)
De Relativiteitstheorie en de Kwantummechanica zijn het op een aantal wezenlijke punten niet met elkaar eens! Voorbeelden: de fluctuaties op kleine schaal vanwege het onzekerheidsprincipe passen niet binnen de “gladde” eigenschappen van de ruimte in Einsteins Algemene relativiteitstheorie en de kwantumverstrengeling spot blijkbaar/schijnbaar met de lichtsnelheid als limiet. Professor Kleiss zal in deze lezing nader ingaan op deze saillante tegenstrijdigheden en aangeven in welke richtingen oplossingen gezocht en mogelijk gevonden kunnen worden.

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

lwsk.nl 

20
feb

nvws-delft.nl

dr. Sebastiaan de Vet: De geologie van het zonnestelsel.
Gebouw voor Lucht- en Ruimtevaart, Kluyverweg 1, Delft, 19.30 uur.
nvws-delft.nl

20
feb

volkssterrenwachtamsterdam.nl

Jubileum AWSK

Op dinsdagavond 20 februari 2018, van 20:00 tot 23:00 viert de Amsterdamse Weer- en Sterrenkundige Kring haar 100-jarig jubileum in het Zeiss-planetarium in Amsterdam. Hierbij zal kort worden teruggeblikt op de geschiedenis van onze vereniging. Als hoofdspreker zal Prof. dr. E. van den Heuvel ingaan op enkele sterrenkundige ontdekkingen die in onze stad gedaan zijn. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de originele Zeiss-projector van het planetarium. De avond wordt afgesloten met een receptie.

Wij nodigen een ieder uit hierbij aanwezig te zijn. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom dient u zich aan te melden op het mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
volkssterrenwachtamsterdam.nl

21
feb

galaxis-sterrenkunde.nl

drs. Gerard Cornet: Ruimteonderzoek in Nederland.
De Biechten, Vincent van Goghlaan 1, Hintham, 20.00 uur.
Niet-leden betalen € 7,50 voor het bijwonen van de lezingen en de jeugd € 3,-.
galaxis-sterrenkunde.nl

22
feb

Publiekssterrenwacht Vesta

Zaanstreek
Prof. dr. John Heise: Het Multiversum, is ons Universum er een uit vele?
Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 19.45 uur.
Publiekssterrenwacht Vesta

22
feb

sterrenwachthalley.nl

Lezing Zwarte gaten (Marcel Vonk)

Entree bedraagt voor Halleyleden € 5,– (voor niet-leden € 10,–).

Theorie en experiment gaan in de natuurwetenschappen normaal gesproken hand in hand. Zwarte gaten lijken een uitzondering op die regel te vormen. Dat zwarte gaten in theorie kunnen bestaan, is al een eeuw bekend, maar het waarnemen van deze mysterieuze objecten, die immers zwart zijn, valt niet mee.

Wat dat betreft leven we in een interessante tijd, waarin het waarnemen van zwarte gaten eindelijk binnen de technische mogelijkheden begint te komen. Denk aan de recente waarnemingen van zwaartekrachtgolven van twee samensmeltende zwarte gaten. Toch loopt de theorie nog altijd ver voor op de waarnemingen, zeker als we ook de quantummechanica in het verhaal meenemen. We komen dan in de wondere wereld van de Hawkingstraling, het al dan niet vernietigen van informatie door zwarte gaten, de vraag of zwarte gaten omgeven worden door “muren van vuur”, en nog vele andere interessante open vragen. Uiteindelijk werpen zwarte gaten zo nieuw licht op een van de grootste vragen uit de moderne natuurkunde: hoe verenigen we Einsteins relativiteitstheorie met de quantumfysica?

In de lezing Marcel Vonk bespreekt de laatste ontwikkelingen in de theorie van zwarte gaten, en vragen we ons af of en hoe huidige en toekomstige experimenten en waarnemingen de vele open vragen kunnen beantwoorden.

SterrenwachtHalley Halleyweg 1
5383 KT Vinkel Noord-Brabant
sterrenwachthalley.nl  

22
feb

werkgroepleidsesterrewacht.nl

Werkgroep Leidse Sterrewacht
drs. Marjan Benninck: Sterren en planeten.
Oude Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11, Leiden, 20.00 uur.
werkgroepleidsesterrewacht.nl

23
feb

metius.nl

Alkmaar, AWSV Metius
prof. dr. Jo van den Brand: Waargenomen gravitatiegolven.
Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’, Van Maerlantstraat 10, Alkmaar, 20.00 uur.
Niet-leden € 5,-.
metius.nl

23
feb

sterrenwachthalley.nl

In het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen vrijdag 23 februari en ook op zaterdag 24 februari een publieksavond, en ’s middag van 14 tot 16 uur een jeugdmiddag ( 7 t/m 12 jaar).
Entree: € 5,- (tot 12 jaar: € 3,-). Van 20 – 22 uur.
Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel, 20.00 uur.
sterrenwachthalley.nl

23
feb

sterrenwachthellendoorn.nl

Sterrenkijken: (Presentatie, planetarium, telescopen)

Presentatie van Gerard Nijen Twilhaar over 

Toekomst van Bemande Ruimtevaart.

Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

sterrenwachthellendoorn.nl

23
feb

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting

Sterrenkijkdagen 23 & 24 febrauari

Doorbraak bij de decodering van ons brein
Algemeen Sterrenkundige rondleiding

VestaPubliekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197
Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.

sterrenwachtvesta.nl

23
feb

volkssterrenwachtbussloo.nl

23 en 24 februari, speciale openstelling vanaf 19.30 uur in verband met de Landelijke Sterrenkijkdagen.

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

24
feb

kijkerbouw.be

Kutterdag op Volkssterrenwacht MIRA

Voorlopig programma: (wordt nog aangepast)
KIJKERBOUW VSRUG: restauratiewerken telescopen Anton Kutter: stand van zaken.

IDO OOSTERVELD wil het graag hierover hebben:' iets vertellen over de diverse ontwerpen die in Amerika zijn gemaakt.
Onder leiding van Richard Buchroeder werden in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw diverse ontwerpen gerealiseerd van de "klassieke" Kutter " telescopen maar ook van trischiefsieglers en diverse andere ontwerpen. Zie foto van een 30cm tri-schiefspiegler op een trailer.' zie bijlage

PHILIP DOUTRELIGNE: er werd door Ralph Ottow en Philip simultaan waargenomen met de Kutter van Philip en de zelfbouw SCT van Ralph; een verslag.

PHILIP DOUTRELIGNE: een uitgebreide vergelijking maken tussen een 20 cm Kutter en een 20 cm achromaat...optische prestaties, kleurafwijking, beeldveldafwijkingen, seeing gevoeligheid...

KIJKERBOUW VSRUG: bezoeken aan de familie Kutter en uiteraard vooruitblik op ' BIBERACH 2018 in juni 2018

MIRA: Over hun relatie tot Anton Kutter

kijkerbouw.be

Volkssterrenwacht Mira
Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen

 

24
feb

sterrenkunde.nl/knvws-friesland

Friesland, Gemma Frisius
voorprogramma: algemene ledenvergadering.
Hoofdlezing, Richard Strom: Gamma-stralers, geschiedenis en de stand van zaken.

Eden Oranje Hotel, Stationsweg 4, Leeuwarden, 13.30 uur.
sterrenkunde.nl/knvws-friesland

24
feb

sterrenwachtalmere.nl

10.00 - 17.00 uur.

Deepskydag

Organisatie: J. v. Gastel, Sprekers: Diverse sprekers , Locatie : Sterrenwacht Almere

Sterrenwacht Almere, Gebouw Corrosia, Markt 29, Almere Have
24
feb

sterrenwachthalley.nl

In het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen vrijdag 23 februari en ook op zaterdag 24 februari een publieksavond, en ’s middag van 14 tot 16 uur een jeugdmiddag ( 7 t/m 12 jaar).
Entree: € 5,- (tot 12 jaar: € 3,-). Van 20 – 22 uur.
Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel, 20.00 uur.
sterrenwachthalley.nl

24
feb

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting

Sterrenkijkdagen 23 & 24 febrauari

Doorbraak bij de decodering van ons brein
Algemeen Sterrenkundige rondleiding

VestaPubliekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197
Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.

sterrenwachtvesta.nl

26
feb

astraalteria.nl

Gelderse Vallei, Astra Alteria
Kees Veth: De 'lopende band' van de oceaancirculatie.
Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, Putten, 20.00 uur.
astraalteria.nl

01
mrt

vvscapella.be
Lezing "Instrumenten bouwen voor grote telescopen" 
door Bart Vandenbussche (KU Leuven Belgie) 
Start om 20u 
toegang vrij 
 "Astronomen blijven alsmaar grotere telescopen bouwen, zowel op de grond als in de Ruimte.  In deze lezing bekijken we hoe we deze telescopen scherp kunnen laten zien en hoe we de instrumenten bouwen die het verzamelde licht analyseren.  We hebben het over adaptieve optiek, interferometrie, camera's, spectrometers, en coronografen.  We kijken niet alleen naar telescopen die bij zichtbaar licht werken: met de juiste telescoop of antenne, en aangepaste detectoren kunnen we het Heelal waarnemen bij andere golflengten, van het ultra-violet tot radiogolven.
JH 't Paenhuys, Stoopkensstraat 80 3320 Hoegaarden, Belgie. 
02
mrt

sterrenwacht-mercurius.nl

Deep Space communicatie door vrijwilliger Arjan Kievits.
Hierin komt onder ander aan bod hoe New Horizons zijn foto’s naar Aarde heeft kunnen sturen. Maar ook hoe we nog steeds wat van de Voyagers horen.
Hoe kan dat nu? Om dat te begrijpen worden de basisbegrippen van radio-communicatie kort toegelicht, samen met een stukje digitale communicatie.
Om het leuk te houden wordt het niet heel diep technisch, maar een beetje rekenen gaan we wel. 
Geen zorgen, meer dan wat optellen of delen wordt het niet hoor. En met een beetje geluk kunnen we nog ‘live’ meekijken.
Hopelijk tot dan! Reserveren voor deze thema avond kan via de website. Van 20:15 tot 23:15

Sterrenwacht Mercurius
Baanhoekweg 75
3313 LP Dordrecht
sterrenwacht-mercurius.nl

02
mrt

sterrenwachthellendoorn.nl

Sterrenkijken: (Presentatie, planetarium, telescopen)

Presentatie van Cor Kolthof over

Ruimtetelescopen.

Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

sterrenwachthellendoorn.nl

02
mrt

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing Reis door het zonnestelsel

Astrid Eeuwes neemt de bezoeker mee op een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel.
Schitterende opnamen van talrijke ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.
Bij helder weer kan met de telescopen naar de Maan worden gekeken.

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

03
mrt

Oudesterrewacht.nl

Prof. dr. Malcolm Fridlund (Leiden University,Onsala Space Observatory

Launching into the night — a brief history of space exploration  

Space research did not begin with the launch of Sputnik 1 on the 4th of October 1957. Its history goes back more than one thousand years. Using early military rockets, a Chinese man named Wan-Hu — according to the legend — strapped himself to a chair to which 47 rockets were fastened. This was fine in order to “study the heavens”. After ignition Wan-Hu has never been seen again.

It was in the early parts of the 20th century that space research was starting of – first theoretically and then with the efforts of Goddard in the USA and von Braun in Germany in the 1930ties. After WWII, using captured military V2 rockets The Americans began the first scientific launches into space, studying the UV light from the Sun.

In this talk I will outline what happened next, the formation of NASA and ESA, and talk about the high points of space research like the Hubble telescope. I will also talk briefly about where it may lead us in the next few decades.

N.b.: Deze lezing is in het Engels / This lecture will be in English.

Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden
Oudesterrewacht.nl

03
mrt

nationaalruimtevaartmuseum.nl

De oerknal en het uitdijend heelal: op zoek naar de oorsprong

Door: Prof. Henny J.G.L.M. Lamers (Universiteit van Amsterdam) 

Iedereen heeft wel eens gehoord over het “Uitdijend Heelal” en de “Oerknal”. Maar wat is die uitdijing nou eigenlijk? Worden de sterren steeds groter? Of neemt de afstand van de sterren onderling steeds toe? Komt daardoor ook de aarde steeds verder van de zon af? En dan die Oerknal: Wat knalde er nou eigenlijk uit elkaar? Waarom, waar en wanneer? Wat was er dan voor de oerknal? Minstens even zo interessant is de vraag: Hoe weten astronomen dat? Wie heeft dat ontdekt? Hoe kun je dat meten?
In deze lezing maken we met grote telescopen een zoektocht door het heelal.
We beginnen met aarde en kijken dan steeds verder. We komen de zon en sterren tegen, melkwegstelsels (dat zijn verzamelingen van miljarden sterren) en groepen van melkwegstelsels. Naarmate we verder weg kijken, kijken we ook steeds verder terug in de tijd omdat het licht er steeds langer over heeft gedaan om ons te bereiken. Zo kunnen we vele miljarden jaren in het verleden kijken. Tot we uiteindelijk aankomen bij de oerknal waarmee het allemaal begon.

De spreker zal op een eenvoudige manier met veel mooie opnamen laten zien en uitleggen wat er gebeurt in het heelal en hoe we daarachter zijn gekomen. Er blijken veel vragen en misverstanden over de oerknal te zijn. Hij zal die bespreken en proberen die op te lossen.

Zoals Einstein ooit zei: “Het meest onbegrijpelijke van het heelal is dat we het kunnen begrijpen!”.

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

03
mrt

volksuniversiteit-breda.nl

Kwantummechanica: het bizarre gedrag van atomen | Volksuniversiteit Breda

Om het heelal te doorgronden moeten we de wereld van het kleine begrijpen: het bizarre gedrag van materie- en energiedeeltjes, kleiner dan atomen.
Er wordt vooral gebruik gemaakt van beelden en video's zodat deze ingewikkelde materie voor iedereen leuk en begrijpelijk wordt, o.a. van de Large Hadron Collider in Zwitserland.

Zaterdag 10:00 - 13:00
Dorpshuis 't Klooster
Jack van Gilsplein 1
4854 CB BavelLokaal: Lokaal 0.5
Docent: Dhr. T.P.M. (Theo) van Es
Prijs: €29,-

volksuniversiteit-breda.nl

08
mrt

staatsbosbeheer.nl

Cursus Sterrenkunde Schoorlse Duinen
Altijd al meer willen weten van sterren, spectra, lichtjaren, neutronensterren, supernovae, zwarte gaten, de Hubble constante en het uitdijend heelal? Grijp dan nu je kans! In een interessante cursus van 9 avonden, ga je van alles leren over sterrenstelsels, planeten en de Oerknal. Deze begrippen kom je vaak tegen in kranten en tijdschriften. Wanneer je deze cursus volgt kun je de discussies in de artikelen begrijpen. Maar deze cursus kan ook de start zijn van een fijne hobby. Het docententeam van AWSV Metius, de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging is verantwoordelijk voor deze cursus in Buitencentrum Schoorlse Duinen. En voorkennis is niet nodig

Start donderdag 8 maart 9:30 uurtot:22:00 uur Voor meer informatie: 072-5093352

 • de prijs van € 130,- voor 9 avonden is incl. koffie en thee
 • de activiteit is geschikt voor mindervaliden
 • aanmelden kan uitsluitend via deze site, meld je aan vóór 26 februari!
 • minimaal aantal deelnemers 9 (indien er niet voldoende deelnemers zijn, wordt de cursus geannuleerd en volgt restitutie van het cursusgeld)

Voor meer info en inschrijven staatsbosbeheer.nl | cursus-sterrenkunde | schoorlse-duinen

08
mrt

sterrenwacht-gv.nl

Black Hole Hunters (Voortgang van het in 2015 gepresenteerde “Blackhole Cam” project)

drs. Thomas Bronzwaer (PhD kandidaat, RU)

KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert ieder jaar een aantal lezingen en andere activiteiten op het gebied van weer- en sterrenkunde.  De lezingen vinden plaats op donderdag avonden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland.  

Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang €3.

sterrenwacht-gv.nl

08
mrt

triangulum.nl

Triangulum Organische en hybride zonnecellen  Prof. dr. René Janssen
Multifunctioneel centrum Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, 19.30 uur.

triangulum.nl

09
mrt

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing onze Melkweg

Onze Zon is één van de meer dan 100 miljard sterren van onze Melkweg.
Wat is die Melkweg en hoe kunnen we een beeld hiervan krijgen terwijl we er zelf binnenin zitten?
Hendrik Beijeman geeft antwoord op deze en andere vragen over ons eigen sterreneiland.

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

10
mrt

Oudesterrewacht.nl

Ontmoetingen met een Komeet  

Dr. Fred Jansen (ESA/ESTEC)

Na een 10 jaar durende reis kwam de Rosetta missie in 2014 aan bij de komeet 67P – Churyumov-Gerasimenko. Een volslagen onbekend hemellichaam dat in zeer korte tijd in alle opzichten gekarakteriseerd diende te worden om het veilig te kunnen escorteren, de Philae lander er op neer te zetten, en vanaf zeer geringe afstand de eigenschappen en samenstelling van zo’n primitief hemellichaam in kaart te brengen.

In deze lezing beschrijf ik hoe de technische uitdagingen van dit project (meestal) overwonnen werden, wat de voornaamste wetenschappelijke resultaten tot nu toe zijn, en hoe deze het inzicht in de onstaansgeschiedenis van ons zonnestelsel en onze aarde veranderd hebben.

Sterrenwachtlaan 11 2311 GW Leiden 

Oudesterrewacht.nl

10
mrt

Sterrenkundeclub Radboud

De raadselachtige antimaterie en het Higgsdeeltje.

Op 10 maart is Prof. Dr. Marcel Merk de gastdocent van het 6e Jongerencollege Sterrkunde. Hij werkt voor het Nederlands Instituut voor subatomaire fysica (Nikhef). Hier doet men onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, de onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd. Het onderzoek van Marcel richt zich op de vraag waarom er bijna geen antimaterie aanwezig is in ons universum. Daarnaast is hij professor aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn college worden deze drie onderdelen behandeld: 1. Massa, bosonen en het Higgsdeeltje of Higgsboson - wat zijn dat voor dingen? 2. Materie en antimaterie, elk deeltje heeft een deeltje met tegenovergestelde lading - hoe zit dat precies? 3. Zijn werk met de deeltjesversneller bij het CERN in Genève, met 27 km lengte de grootste machine ter wereld.

Marcel Merk studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (ja, die heet pas sinds 2004 Radboud Universiteit) en zijn specialisatie was de deeltjesfysica. Na zijn promotie werkte hij bij het CERN in Zwitserland. Sinds 1995 is hij als onderzoeker betrokken bij het antimaterieonderzoek en op dit moment is hij programmaleider LHCb bij het Nikhef-instituut Ook dit college past in de lijn waarbij er verklaring worden gezocht naar fenomenen uit het universum. Na zwarte gaten, relativiteitstheorie, kwantummechanica, donkere materie en donkere energie en exoplaneten leren jullie weer meer over nieuwe deeltjes.

Heyendaalseweg 135, 6525 AJ Nijmegen, Nederland
Sterrenkundeclub Radboud

10
mrt

staatsbosbeheer.nl | workshop-nightscape-fotografie

Workshop nightscape-fotografie Drents-Friese Wold  €80,-

Leer de basistechnieken van landschapsfotografie bij nacht op één van Nederlands donkerste plekken op het vaste land: het Aekingerzand bij Appelscha. Fotograaf Rutger Bus laat je in deze workshop, gebaseerd op astrofotografie, de donkerste uren na zonsondergang beleven. Een kraakheldere hemel en de afwezigheid van de maan zijn een vereiste. Rutger neemt je mee op ontdekkingsreis langs de nachtelijke hemel en vertelt je over de hemelobjecten die op dat moment te zien zijn. Intussen heb je voor het maken van de nightscapes uitgebreid de mogelijkheid om de korte theoretische inleiding in de praktijk te brengen.

Let op: uitwijkdata
Omdat een heldere hemel van belang is bij het maken van geslaagde nightscapes, is de boswachter in staat om de workshop te verzetten. Houd daarmee rekening bij je reservering, de boswachter neemt tijdig contact met je op.
19:00 uurtot:22:00 uu

Meer informatie: tijdens kantooruren via Staatsbosbeheer 0516-464020 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

staatsbosbeheer.nl | workshop-nightscape-fotografie

10
mrt

sterrenwachtalmere.nl

10.00 - 12.00 uur.

Workshop: Collimeren van een Newton telescoop.

Organisatie: J. v. Gastel, Locatie : Sterrenwacht Almere

Sterrenwacht Almere, Gebouw Corrosia, Markt 29, Almere Have
13
mrt

sterrenwachthalley.nl

Lezing van Niels Nelson over Mercurius, een wereld van warm en koud.

De entree bedraagt voor Halleyleden € 5,– (niet-leden: € 10,–).

Bij helder weer wordt aan het begin van de lezing Mercurius waargenomen; die staat nog tot 20.30 uur boven de kim. Mercurius is door zijn nabije ligging bij de zon altijd maar korte tijd zichtbaar. Midden maart 2018 vinden we hem meteen na zonsondergang aan de westelijke avondhemel. Mercurius wordt al sinds de oudheid geobserveerd, maar hij is altijd moeilijk te zien. In leesstof over de planeten wordt hij meestal op slechts een halve bladzijde besproken. Het is dit jaar echter 75 jaar geleden dat de Frans-Griekse astronoom Antoniadi stierf. Hij was de eerste die een boek schreef dat alleen aan Mercurius was gewijd.
In 2018 is het 45 jaar geleden dat Mariner-10 werd gelanceerd. Deze ruimtesonde vloog in 1974 en 1975 drie maal vlak langs Mercurius.
In oktober 2018 vertrekt de Europese sonde BepiColombo naar Mercurius. Zo kan men opnieuw deze wereld met zijn zeer warme dagkant en een koude nachtkant bestuderen

SterrenwachtHalley Halleyweg 1
5383 KT Vinkel Noord-Brabant
sterrenwachthalley.nl  

16
mrt

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing De Mens in de Ruimte - gastspreker prof. dr. Eric Groen

Wat is ruimteziekte? Waar hebben astronauten allemaal mee te maken als ze langere tijd in de ruimte zijn?
Eric Groen is medisch onderzoeker bij het TNO en heeft – samen met ruimtevaarders als Wubbo Ockels en André Kuipers – geprobeerd om meer inzicht te krijgen in de effecten van gewichtsloosheid op het menselijke lichaam dankzij diverse experimenten aan boord van bijvoorbeeld Spacelab en het International Space Station

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

17
mrt

volksuniversiteitleiderdorp.nl

Alles over het Heelal in 1 dag

U krijgt in een wervelende show een beeld van wat wij op dit moment over het heelal weten. Met fascinerende beelden en video’s. Voorkennis is niet nodig, wel het vermogen om “out of the box” te denken.
We beginnen met een reis door het heelal. Wat voor bizarre objecten komen we daar allemaal tegen? Planeten, melkwegstelsels, zwarte gaten… Het komt allemaal langs. Daarna ontdekken we wat Albert Einstein bedoelde toen hij ons leerde dat de tijd niet voor iedereen even snel loopt en dat zwaartekracht eigenlijk een menselijke illusie is.
Ook de vraag of er leven is buiten onze aard komt aan de orde. Hoe groot is dan de kans dat het bestaat? Tot slot staan we stil bij die eeuwige vraag: Hoe is ons heelal ontstaan? Is het wel ontstaan, of is het er altijd geweest? En komt het ooit tot een einde?
Deze dag wordt een combinatie van wetenschap en entertainment. U komt verbaasd thuis, met nieuwe inzichten. 

Zaterdag 17 maart 2018
1 lezing van 6 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 65,00
Docent: Dhr. RI Th.P.M. (Theo) van Es
10:00 - 16:00
Locatie: 'De Sterrentuin.
De Sterrentuin'
Van Diepeningenlaan 110
2352KA Leiderdorp
20
mrt

sterrenwachthalley.nl

Maart en april 2018 – Cursus ‘Sterrenkunde voor iedereen’ (20, 27 maart, 10,17,en 24 april) 

De eerstvolgende Cursus ‘Sterrenkunde voor Iedereen’ omvat zes lessen op de volgende dinsdagavonden, telkens van 20.00-22.30 uur: 20 en 27 maart, 2, 10, 17 en 24 april 2018.
Het cursusgeld bedraagt € 60,– (voor Halleyleden € 55,—).
Bij de prijs is inbegrepen een mooi beginnersboek over het waarnemen van de sterrenhemel, geschreven door onder meer de bekende Belgische weerman Frank Deboosere.
Voor meer informatie en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of tel. (0412) 453737.
De cursus wordt verzorgd door Niels Nelson, Wim Waegemakers, Bareld Muurling en enkele andere Halleyleden. Belangstelling voor sterrenkunde is voldoende om aan deze cursus mee te doen; speciale kennis is niet vereist.
In de cursus Sterrenkunde voor Iedereen wordt onder andere aandacht besteed aan het waarnemen van de sterrenhemel, de planeten, de maan, meteoren, meteorieten, planetoïden en kometen, de zon en de sterren, melkwegen en het heelal. Bij helder weer wordt waargenomen met de C14-telescoop in de grote koepel, en de werking van draaibare sterrenkaarten wordt gedemonstreerd. Ook wordt natuurlijk gebruikgemaakt van het digitale planetarium.

Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1, 5383 KT, Heesch/Vinkel, 20.00 uur.
sterrenwachthalley.nl 

22
mrt

triangulum.nl

Triangulum De ontginning van het Noorderkwartier ca. 1000-1650 Dr. Bastiaan Kwast
Locatie Het Hart  19.30 uur.

triangulum.nl

23
mrt

verenigingchristiaanhuygens.nl

 Lezing Carlo Jenniskens: World Wide Telescope

Carlo Jenniskens (1958 ) studeerde Optometrie aan de Faculteit gezondheidszorg te Utrecht en pedagogiek aan de Hogeschool van Breda. Werkt als paramedisch optometrist in diverse oogartspraktijken in West-Brabant en Zeeland. Is tevens jarenlang Voorzitter van de NVWS afdeling West-Brabant (Breda ) geweest en verbonden als vrijwilliger en rondleider van volkssterrenwacht Tivoli te Oudenbosch en een gedreven Amateur.

Carlo Jenniskens zal de toehoorders meenemen op een digitale reis door ons universum. Met de huidige informatietechnologie is er een groot aantal zeer uitgebreide simulatie- en planetariumprogramma’s beschikbaar voor de computer. De spreker zal een aantal van deze programma’s zoals World Wide Telescope, Stellarium, Celestia en Space Engine etc. demonstreren in een multimediapresentatie. Aan de sterrenhemel kennen we prachtige nevels zoals: Reflectienevels en Gasnevels. Reflectienevels zien we bij pasgeboren sterren. De Plejaden is een voorbeeld. Gasnevels, dat zijn de mooie waterstofnevels, de H-Alpha gebieden. We gaan in deze presentatie kijken waar bevinden die zich aan de hemel. Wat zijn hun namen en in welk sterrenbeelden staan zij en wat kunnen we ervan vertellen. Verder ga ik ook een uitstapje maken buiten ons eigen melkwegstelsel. We kijken naar de spiraalstelsels, de groepen Galaxy’s. Waar bevinden zij zich, in welke sterrenbeelden staan de meeste clusters. We gebruiken bij deze presentatie verschillende programma’s, zoals Stellarium, WWT, Celestia en Space Engine en nog meer. Tevens maken we kennis met bijzondere digitale planetariumprogramma’s. We gaan een reis maken rond de gasnevels en sterrenstelsels. We maken een interstellaire en een intergalaxyreis door de kosmos. Dus we verlaten eventjes met een hyperlichtsnelheid ons eigen zonnestelsel. Reizen naar de Hyaden en verder naar de Plejaden. Daarna reizen we naar enkele exoplaneten in hun zonnestelsel. En we reizen door naar de grens van ons eigen melkwegstelsel. Daarna stomen we met een nog grotere snelheid de kosmos in. We reizen naar de Virgo cluster en bezoeken de Laniakea. Om daarna weer terug te keren naar onze eigen vertrouwde aardse planeet..

 

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

23
mrt

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing De sterrenhemel in het voorjaar

De dagen worden al weer langer, maar aan het einde van de avond schitteren sterrenbeelden als Leeuw, Maagd, Boötes en de Grote Beer hoog aan de hemel.
Sterrenbeelden met vele interessante objecten voor verrekijker of telescoop.
Ook de planeten Venus en Jupiter zijn ‘s avonds fraai zichtbaar. Jaap van’t Leven laat het publiek – eventueel onder een heldere hemel - kennis maken met de voorjaarsheme

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

26
mrt

astraalteria.nl

26 maart 2018 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Radio astronomie op lage waarneem frequenties'.
De lezing wordt verzorgd door de heer prof.dr.ir. M.J. (Mark) Bentum.
De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

Voor de radio-astronomie is het gebied beneden de 30 MHz één van de laatste onbekende frequentiebanden. Wetenschappelijk gezien is dat een bijzonder interessant frequentiegebied. Daarbij kunnen we denken aan het bestuderen van rood verschoven radiogolven afkomstig van waterstof uit het vroegste Heelal, het ontdekken van planeten en zon uitbarstingen in andere zonnestelsels en het bestuderen van ruimteweer. 

De heer Mark Bentum is hoogleraar Radio Science aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij werkzaam bij ASTRON in Dwingeloo. Hij werkt aan nieuwe technieken en nieuwe radio telescopen op lage waarneem frequenties.

Hof van Putten
Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten (gemeente
astraalteria.nl

 
29
mrt

JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde (JWG)

De JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde (JWG) organiseert zoals elk jaar tijdens Pasen een leuk kamp voor kinderen van 8 t/m 13 jaar. Paaskamp zal dit jaar plaatsvinden van donderdagavond 29 maart t/m maandagochtend 2 April 2018.

Het thema van dit jaar is nog een verrassing, dus daar kunnen we nog niets over vertellen.

Wat we je al wel kunnen vertellen is dat we zoals altijd spetterende spelletjes gaan doen, coole knutsels zullen fabriceren, superspannende speurtochten gaan lopen en overheerlijk zullen ontbijten, lunchen en dineren! Daarnaast organiseren we ook praatjes, een soort lesjes over allerlei sterrenkundige onderwerpen; en cursusjes, waarbij je in een klein groepje lekker diep in gaat op een ingewikkeld onderwerp, of gewoon lekker gaat leren waarnemen. Kortom: als je er achter wilt komen wat we gaan doen, geef je dan op; vroeg(er) is beter dan te laat!

Meld je nu aan, of maak eerst kennis met de leiding!

Als je nog vragen hebt kun je mailen of bellen naar: 
Ilva Noa Stellingwerf
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
06-13407283 

Tot op Paaskamp!
JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde (JWG)

 

30
mrt

volkssterrenwachtbussloo.nl
Lezing Tijdrekening vroeger en nu

In ons dagelijks leven zijn we geheel gewend geraakt aan het gebruik van termen als uur, dag, maand en jaar.
Maar waar komen deze definities vandaan?
Alex Scholten geeft een historisch overzicht van onze tijdrekening en kalender.
Waarom is het eigenlijk op 1 april Pasen?

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,
volkssterrenwachtbussloo.nl

31
mrt

Vereniging Werkgroep Astrofotografie

De Vereniging Werkgroep Astrofotografie organiseert ieder voor- en najaar een bijeenkomst vol presentaties van leden en (internationale) gastsprekers. Daarnaast is er volop gelegenheid kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen

Niet-leden kunnen de bijeenkomsten bijwonen tegen betaling van €12,50 en ontvangen dan tevens de laatste uitgave van het verenigingsmagazine AstroBulletin.
Niet-leden dienen zich van te voren aan te melden bij bovengetekende. Een lidmaatschap kost €25,-- per kalenderjaar.

Meer info volgt nog!!!!

Oss (‘t Oude Theater)
Spoorlaan 58, 5348 KC Oss

Vereniging Werkgroep Astrofotografie

05
apr

sterrenwacht-gv.nl

Terugblik op Cassini-Huygens  Dr. H. Olthof

KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert ieder jaar een aantal lezingen en andere activiteiten op het gebied van weer- en sterrenkunde.  De lezingen vinden plaats op donderdag avonden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland.  

Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang €3.

sterrenwacht-gv.nl

05
apr

triangulum.nl

Triangulum Statistische genetica Prof. dr. Lude Franke
Multifunctioneel centrum Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, 19.30 uur.

triangulum.nl

06
apr

sterrenwacht-mercurius.nl

Op een mooie, heldere avond zie je duizenden sterren. Wat zijn dat eigenlijk? Waarom zijn ze niet allemaal even helder? Waarom is de een rood en de ander blauw of geel? Hoever staan ze van ons vandaan? Waarom ‘branden’ ze? Hoe worden ze ‘geboren’ en ‘sterven’ ze?

Al deze vragen komen in deze lezing aan de orde. Evenals spectraalklassen, het HerzSprung-Russell diagram, de massa van sterren en meer. Er wordt ook aandacht besteed aan de grote verschillen in diameter. Van rode dwergen die slechts iets groter zijn dan Jupiter, tot sterren 1500 maal zo groot als de zon! Een uniek schaalmodel, van bijna tachtig bekende en minder bekende sterren, maakt duidelijk wat met woorden nauwelijks uit te leggen is! Gastspreker Rob Walrecht vertelt er alles over. De Thema avond is geschikt vanaf 16 jaar. De toegangsprijs bedraagt € 5,00 p.p. De aanvang is om 20:15 uur, de sterrenwacht is geopend vanaf 20:00 uur. Reserveren via de website.
Na de presentatie is er gelegenheid om bij helder weer door de telescoop te kijken.

20:15 tot 23:00
Sterrenwacht Mercurius
Baanhoekweg 75, 3313 LP Dordrecht
sterrenwacht-mercurius.nl

06
apr

verenigingchristiaanhuygens.nl

Lezing Dingeman Goos: De ontwikkeling van het standaardmodel vanaf Pythagoras tot Higgs en verder 

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

07
apr

nationaalruimtevaartmuseum.nl

BepiColombo ESA's missie naar Mercurius- de hel van het zonnestelsel

Door: Jan van Casteren (ESA)

BepiColombo is een hoeksteen missie van Cosmic Vision, het wetenschappelijk programma van de Europese ruimtevaart organisatie ESA. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Japanse ruimtevaart organisatie JAXA. Na de scheervluchten van Mariner 10 in de zeventiger jaren van de vorige eeuw en MESSENGER, is BepiColombo de eerste missie waarbij tegelijkertijd 2 satellieten in een lage baan rond Mercurius zullen worden gebracht om een globaal en gedetailleerd onderzoek naar de planeetsamenstelling, zijn omgeving en ontstaansgeschiedenis te doen. Vanwege de zeer agressieve thermische omstandigheden in de nabijheid van de zon, waar temperaturen tot 450ºC worden verwacht, is deze missie technologisch zeer uitdagend. Voorheen ongebruikte materialen en speciale oplossingen worden toegepast en uitgebreid getest om deze missie mogelijk te maken. De vlucht modules van BepiColombo zijn gebouwd en hebben de noodzakelijke beproevingen doorstaan, op tijd voor de geplande lancering in oktober 2018. De lezing geeft een overzicht van de missie, de vele technologische uitdagingen en het test programma voor een reis naar de hel van het zonnestelsel.

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

07
apr

volksuniversiteit-breda.nl

Welke middelen en trucs gebruiken astronomen

Alles wat wij kennen en zien (de sterren, de planeten en wijzelf) vormt maar 20 procent van de materie in het heelal. De resterende 80 procent bestaat uit zogenaamde donkere materie. Deze donkere materie kunnen we niet zien maar wel op andere manieren vaststellen. En we weten inmiddels dat deze merkwaardige vorm van materie ons heelal regeert. Hoe weten we dat? Waar bestaat dit mysterieuze spul uit? En wat doen we om op die vragen antwoord te krijgen?

Tevens bekijken we welke apparatuur, technieken en "trucjes" astronomen gebruiken om het heelal goed te kunnen bestuderen. Welke zijn dat? En hoe werken ze? Er wordt vooral gebruik gemaakt van beelden en video's zodat deze ingewikkelde materie voor iedereen leuk en begrijpelijk wordt.

1 les van 3 uur aanvangstijd 10:00
Totaal euro; 29
Docent: T.P.M van Es

Locatie:
Dorpshuis t Klooster
Jack van Gilseplein 1
4854CB Bavel
Voor meer info of inschrijven.

09
apr

astraalteria.nl

sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Het Universum is rond”. De lezing wordt verzorgd door de heer Rob Roodenburg. 

Einstein noemde de kosmologische constante zijn grootste blunder. Onder een andere naam is deze later in het gangbare kosmologische model weer opgevoerd als “donkere energie”.Natuurkundige Emmy Noether heeft echter in haar theorema (1919) bewezen dat er voorwaarden zijn verbonden aan impuls- en energiebehoud. Einstein vond haar briljant maar negeerde het toen zij dat aan hem vertelde.Rob Roodenburg en zijn coauteurs hebben Noethers theorema toegepast om de oplossing van Einsteins relativiteit voor het universum (Robertson-Walker) te repareren. Dit leidt tot een rond universum zonder donkere energie, een model dat niet veel afwijkt van Einsteins eerste model!

De presentator Rob Roodenburg (1952) heeft meettechniek en relativiteit gestudeerd aan de TU Delft. Samen met Oscar van Duijn en Frans de Winter schrijft hij boeken voor www.loop-doctor.nl een onafhankelijke denktank voor meet- en regeltechniek en astronomie. Zij behoren tot de zeer weinigen die systematisch alle benodigde berekeningen over relativiteit uitplozen en waar nodig op aannames en mystiek corrigeerden.Na 15 jaren noeste arbeid leidt dit tot een kosmologisch model zonder “donkere energie”. Het model is puur gebaseerd op Einsteins relativiteit, beperkt door Noether theorema.

We starten om 20.00 uur in het ScienceCafe in Ede, Red’s Tapas Grill & Bar-Museumplein 3. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. 

astraalteria.nl

13
apr

jcvandermeulen.org

Spreker: Marlies van de Weijgaert-Spijkman: Pluto en de New Horizons missie.
De “New Horizons” ruimtesonde scheerde na een reis van 9 jaar en meer dan 5 miljard kilometer langs dwergplaneet Pluto. Sterrenkundige Marlies van de Weijgaert neemt het publiek mee op de reis die New Horizons heeft afgelegd door het zonnestelsel. De foto’s van Pluto en zijn vijf maantjes zijn geweldig mooi en hebben een ware schat aan nieuwe gegevens opgeleverd.
Toegang voor donateurs van Stichting J.C. van der Meulen is gratis.
Niet-donateurs betalen € 3,50 entree. Zaal is open om 19:30 uur. Aanvang lezing 20:00 uur.
Niet-donateurs a.u.b. telefonisch aanmelden via Jaap Boers 06-54314930
of Piet Vriend - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
jcvandermeulen.org

 

14
apr

Sterrenkundeclub Radboud

Het Multiversum en de oneindigheid.

Voor het een na laatste jongerencollege op 14 april komt Emeritus Prof. Dr. John Heise ons vertellen over het Multiversum. Dit is een theorie dat er naast het universum, waar wij in leven, nog andere paralelle universums zijn. Sterker nog, volgens sommigen is er zelfs een oneindig aantal universums. Dit onderwerp past wederom in de lijn met colleges over kosmologie die we ingezet zijn: zwarte gaten, relativiteitstheorie, kwantummechanica, donkere materie en donkere energie, exoplaneten, anti- materie en het Higgsdeeltje. Immers, natuurkundigen zochten pakweg 60 jaren geleden naar een theorie om moeilijke zaken uit de kwantummechanica te verklaren en bedachten het multiversum.
John Heise gaat in op de eeuwige vraag die hij krijgt als hij vertelt over het ontstaan van het heelal: wat was er dan vóór de oerknal? De theorie van parallelle universums is populair bij het publiek en in tv-series en films, maar wordt gewantrouwd door de meeste astronomen en natuurkundigen en stuit op flinke kritiek. In de natuurkunde houdt niemand van oneindigheid en John Heise kan perfect uitleggen of er oneindigheid bestaat of niet. Kun je bijvoorbeeld oneindig doortellen?
Prof. Dr. John Heise is emeritus hoogleraar natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en senior onderzoeker binnen de divisie hoge-energieastrofysica van SRON. Indertijd promoveerde hij op het onderwerp van hete witte dwergen en röntgenstraling is sindsdien zijn specialisme. Hij komt met ontzettend veel plezier vertellen over dit interessante onderwerp.

Een interessante vraag voor jullie is: wat betekent 'emeritus' en 'emeritaat gaan

Heyendaalseweg 135, 6525 AJ Nijmegen, Nederland
Sterrenkundeclub Radboud

17
apr

lwsk.nl

Spreker: Drs. R.M. (Rob) Groenland

Rob Groenland studeerde Meteorologie en fysische Oceanografie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en was vervolgens werkzaam als o.a. maritiem meteoroloog bij het particulier weerbureau Meteo Consult in Wageningen. Sinds 2005 is hij luchtvaartmeteoroloog en vakdocent meteorologie bij het KNMI in De Bilt. Tevens is hij nauw betrokken bij het onderzoek van mesoschaal-modellen in het veld van zware onweersbuien.

Onderwerp: Het geheim achter El Niño
In het begin van de vorige eeuw waren de wetenschappers aan het kijken naar een periodiek terugkerende schommeling in het weer boven Indonesië en Australië. Uit het onderzoek in die tijd ontdekte men dat er een duidelijke samenhang aanwezig is tussen beide gebieden die men kan verklaren door de wisselwerking tussen oceaan en atmosfeer te bestuderen. In deze lezing wordt eerst uitgelegd hoe de normale wereldcirculatie werkt. Deze kennis is nodig om El Niño te kunnen begrijpen. Aan de hand van beeldmateriaal en animaties wordt de wisselwerking tussen oceaan en atmosfeer getoond. Zowel El Niño als zijn tegenhanger, La Niña, kunnen we nu verklaren. Ook wordt aandacht besteed aan de verwachtingen a.d.h.v. wiskundige modellen. Natuurlijk mag de zeer sterke El Niño uit 2016 niet ontbreken, wat was de impact, en had dit ook invloed op ons weer in West-Europa?

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

lwsk.nl

 

18
apr

galaxis-sterrenkunde.nl

Dr. Marcel Vonk: Zwarte gaten, gevangen in ruimte en tijd
De Biechten, Vincent van Goghlaan 1, Hintham, 20.00 uur.
Niet-leden betalen € 7,50 voor het bijwonen van de lezingen en de jeugd € 3,-.

galaxis-sterrenkunde.nl

19
apr

triangulum.nl

Triangulum De New Horizons-missie naar Pluto Marlies van de Weijgaert MSc
Locatie het Hart  19.30 uur.

triangulum.nl

20
apr

verenigingchristiaanhuygens.nl

Lezing dr. Marcel Vonk: Emergente Zwaartekracht en het Donkere Heelal

Marcel Vonk is als theoretisch natuurkundige werkzaam aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam. Naast onderzoeker is hij ook enthousiast wetenschapspopularisator en niet onverdienstelijk toernooipokerspeler. Hij is de auteur van de populairwetenschappelijke boeken ‘Snaartheorie’ (2010) en ‘Zwarte Gaten - Gevangen in Ruimte en Tijd’ (2017).

In november 2016 wist het nieuws zelfs tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog de kranten te halen: theoretisch fysicus Erik Verlinde had na zes jaar werken eindelijk zijn nieuwe ideeën over de zwaartekracht gepubliceerd. In 2010 beschreef Verlinde al hoe volgens hem de zwaartekracht een "emergent verschijnsel" is; in zijn nieuwe artikel past hij zijn ideeën ook toe op ons heelal, en dan in het bijzonder op de donkere energie en de donkere materie daarin. De donkere materie, waarnaar astronomen al jaren zoeken, bestaat volgens hem zelfs helemaal niet! In deze lezing bespreek ik de details van Verlindes ideeën over het heelal, de argumenten ervoor en ertegen, en wat er moet gebeuren om ze te testen.

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

25
apr

knvws-west-brabant.nl

De Gasreuzen van ons Zonnestelsel • Marco van der List
20:00 – 22:30
Ballemanseweg 8 4855 AP Galder
knvws-west-brabant.nl

 

28
apr

sterrenwachtalmere.nl

10.00 - 17.00 uur.

ATM dag "light"

Organisatie: J. v. Gastel, Sprekers: Diverse sprekers , Locatie : Sterrenwacht Almere

Sterrenwacht Almere, Gebouw Corrosia, Markt 29, Almere Have
05
mei

att-essen.de

ATT – Europa’s grootste Astronomiebeurs | Essen Duitsland

Beste vrienden van de astronomie,

De ATT is een beurs speciaal bedoeld voor amateurastronomen. Het is de grootste beurs in zijn soort in heel Europa. Hier kunt u de nieuwste telescopen en bijbehorende accessoires alsook tweedehands- en zelfbouwinstrumenten aanschouwen. Ook kunt u ervaringen met fabrikanten of geroutineerde amateurs uitwisselen. De ATT biedt ook een platform waarop sterrenwachten en verenigingen zich aan het publiek voor kunnen stellen. Kortom, diegene die zich voor de astronomie interesseert komt hier ruimschoots aan zijn trekken! Neemt u de proef op de som en wij kijken ernaar uit u op de volgende ATT te Essen te mogen verwelkomen.

Onze nieuwe website is sedert begin 2010 online. Hier vindt u actuele informatie en vele wetenswaardigheden rondom de ATT. Na afloop van de ATT zullen wij in het archief van onze site foto’s en artikelen betreffende deze beurs publiceren.

Het ATT-team Walter-Hohmann-Sternwarte Essen e.V.

att-essen.de

 

05
mei

nationaalruimtevaartmuseum.nl

 

Ruimtevaart en Duurzaamheid?

Presentator:   André Kuipers!!

Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

22
mei

lwsk.nl

Spreker: Prof. dr. K.H. (Koen) Kuijken

Koen Kuijken is hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Van 2007 tot 2012 was hij directeur van Sterrewacht Leiden. Zijn onderzoek richt zich op het bestuderen van de verdeling van donkere materie in het heelal, waarvoor hij gebruik heeft gemaakt van sterrenwachten in Chili, La Palma, Hawaii, Arizona, Australië en de ruimte.

Onderwerp: Zwaartekrachtlenzen en Donkere Materie in het Heelal
Uit allerhande waarnemingen blijkt dat het overgrote deel van ons heelal bestaat uit onzichtbare, transparante zgn. “donkere” materie. Het is zelfs zo dat deze donkere materie een essentieel ingrediënt is in de evolutie van het heelal: zonder donkere materie is de zwaartekracht niet sterk genoeg om sterrenstelsels zoals in onze eigen Melkweg te doen ontstaan. Na een overzicht van de verschillende manifestaties van donkere materie zal deze lezing gaan over hoe de afbuiging van lichtstralen door de zwaartekracht, de zgn. gravitatielenzen, gebruikt wordt om de verdeling en aard van donkere materie te bestuderen, o.a. met de “Kilo-Degree Survey”, een nieuwe hemelkaart die door Leidse astronomen gemaakt wordt met de Very Large Telescope Survey Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili. 

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

lwsk.nl

 

25
mei

verenigingchristiaanhuygens.nl

Lezing prof. dr. Edward van den Heuvel: Leven na de dood van sterren - neutronensterren, witte dwergen en zwarte gaten

Edward van den Heuvel is emeritus hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. 
Van den Heuvel vervulde onder meer bestuursfuncties bij de KNAW, de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland en de stichting ASTRON en bij Diergaarde Artis, waar hij een van de oprichters was van het planetarium. Hij werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van vorming en evolutie van compacte objecten (neutronensterren, zwarte gaten en witte dwergen) in dubbelsterren en op het gebied van de studie van gammaflitsen. Onlangs is de nieuwe editie van zijn boek ‘De Wonderbaarlijke Eenheid van het Heelal’ uitgekomen.

Sterren hebben een eindige levensduur, omdat ze hun eigen materiaal als brandstof gebruiken om hun licht mee op te wekken. Sterren zoals de zon leven heel lang, ca 10 miljard jaar. Zwaardere sterren leven veel korter. Een ster, die 8 maal zwaarder is dan de zon, leeft maar 20 miljoen jaar en een ster, 25 maal zo zwaar als de zon, slechts 5 miljoen jaar.
Na hun dood blijft er nog een object over dat nog veel activiteit kan vertonen. Lichte sterren, tot 8 maal de massa van de zon, overlijden rustig en laten een "witte dwerg" achter, een zwak lichtend object dat afkoelt en langzaam onzichtbaar wordt. Sterren zwaarder dan 8 maal de zon eindigen hun leven met een explosie, en laten een neutronenster of een zwart gat achter. Deze objecten zijn in alle opzichten extreem. Een neutronenster heeft 400 000 maal de massa van de Aarde maar is niet groter dan Amsterdam (20 km). Een neutronenster is in feite één grote atoomkern, bijeen gehouden door de zwaartekracht. Sterren zwaarder dan ongeveer 20 tot 25 maal de zon laten een zwart gat achter: sterren waaruit zelfs geen licht meer kan ontsnappen. We kennen thans duizenden neutronensterren en tientallen zwarte gaten in ons Melkwegstelsel, die nog veel activiteit vertonen, en ik vertel over hoe deze activiteit kan worden waargenomen.
Recentelijk zijn zwaartekrachtsgolven van met elkaar versmeltende dubbele zwarte gaten en neutronensterren waargenomen. Deze waarnemingen en hun belang zal worden besproken.

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

02
juni

nationaalruimtevaartmuseum.nl

Schuldwoestijn: De eerste ontwikkelingen van Europese ruimtevaart in Australië?

Door: Anneke van den Berg

In het boek “Schuldwoestijn” vertelt Anneke van den Berg hoe het stenen tijdperk en het atoomtijdperk langs elkaar schampten in het Australië van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Aboriginals, die in de voetsporen van hun voorouders door de woestijn trokken, kregen te maken met de atoombommen en de raketten van Europeanen. In de geschiedenis van de mensheid hoort dit ogenschijnlijke anachronisme misschien wel tot de meest spraakmakende confrontaties ooit.

In het hart van de woestijn wordt in die tijd gewerkt aan ELDO, het Ruimtevaartprogramma waarmee Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, België en Nederland hun aandeel nemen in de Space Race.

 Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

19
juni

lwsk.nl

Spreker: Jaap van ‘t Leven

Jaap van ‘t Leven kwam als vrijwilliger van Volkssterrenwacht Bussloo in de jaren 80 in aanraking met het visueel en fotografisch waarnemen van kometen en meteoren. Sindsdien heeft hij deelgenomen aan talloze expedities en waarnemingsacties over de hele wereld al dan niet in samenwerking met organisaties als NASA en de KNAW.

Onderwerp: Amateurs en komeetwaarnemingen en de Nederlandse Kometenvereniging
In de 21e eeuw lijkt de rol van de amateur op het gebied van komeetwaarnemingen uitgespeeld.
Ontdekkingen vinden bijna alleen nog plaats met geautomatiseerde zoeksystemen en helderheidsbepalingen worden vooral met grote instrumenten uitgevoerd. Jaap van ‘t Leven, voorzitter van de Nederlandse Kometenvereniging, laat zien dat amateurs nog steeds kunnen bijdragen aan het onderzoek naar kometen.

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

lwsk.nl

 

25
juni

Bovenkarspel, Volkssterrenwacht Orion

 25 juni, Zonnekijkmiddag, 13 t/m 17 uur. Veilingweg 21, 1611 BN Bovenkarspel www.volkssterrenwachtorion.nl

28
juni

verenigingchristiaanhuygens.nl

Thema-avond door Paul Bakker: ’Astrofotografie zonder poespas’. Oftewel astrofotografie zonder stacken, darks, flats, volgcorrecties en ander moeilijk gedoe.

De zaal is open om 20.00 uur en de lezing start 20.30 uur.

verenigingchristiaanhuygens.nl

17
aug

starnights.be

Het blijft een jaarlijkse traditie, StarNights komt er weer aan in augustus 2018!
Een niet te missen evenement dat zoals steeds plaatsvind rondom volkssterrenwacht Astrolab Iris.
Meer info in de loop van 2018 op www.starnights.be maar noteer alvast de data in jullie agenda en hopelijk tot StarNights!

17 augustus om 18:00 tot 19 augustus om 12:00

Verbrandemolenstraat 5, 8902 Ieper, België

starnights.be

18
aug

starnights.be

Het blijft een jaarlijkse traditie, StarNights komt er weer aan in augustus 2018!
Een niet te missen evenement dat zoals steeds plaatsvind rondom volkssterrenwacht Astrolab Iris.
Meer info in de loop van 2018 op www.starnights.be maar noteer alvast de data in jullie agenda en hopelijk tot StarNights!

17 augustus om 18:00 tot 19 augustus om 12:00

Verbrandemolenstraat 5, 8902 Ieper, België

starnights.be

19
aug

starnights.be

Het blijft een jaarlijkse traditie, StarNights komt er weer aan in augustus 2018!
Een niet te missen evenement dat zoals steeds plaatsvind rondom volkssterrenwacht Astrolab Iris.
Meer info in de loop van 2018 op www.starnights.be maar noteer alvast de data in jullie agenda en hopelijk tot StarNights!

17 augustus om 18:00 tot 19 augustus om 12:00

Verbrandemolenstraat 5, 8902 Ieper, België

starnights.be

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie