schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

November

Maan

Volle Maan                        4 november                      06.23 uur
Laatste Kwartier               10 november                    21.36 uur
Nieuwe Maan                   18 november                    12.42 uur
Eerste Kwartier                26 november                    18.03 uur

Planeten

Mercurius is op 24 november in grootste oostelijke elongatie. Omdat de verbindingslijn zon-Mercurius ’s avonds een kleine hoek met de horizon maakt, verheft de planeet zich echter nauwelijks boven de zuidwestelijke horizon. Ook Saturnus staat in de buurt, maar eind november zijn beide vrijwel niet te zien. Mercurius trekt deze maand door de sterrenbeelden Weegschaal, Schorpioen, Slangendrager en Boogschutter

 

Venus’ zichtbaarheid neemt af. De planeet is ’s ochtends nog korte tijd te zien, laag in het zuidoosten. Eind november komt zij een uur vóór de zon op. Venus passeert op 13 november Jupiter, om zelf vier dagen later gepasseerd te worden door de smalle maansikkel. Venus verplaatst zich van het sterrenbeeld Maagd naar de Weegschaal.

Mars verwijdert zich langzaam van de zon. Eind november bevindt de planeet zich 3° ten noorden van de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Op 15 november is de maan in de buurt.

Jupiter wordt rond 12 november weer zichtbaar in het zuidoosten. Op het eind van de maand komt de planeet al meer dan twee uren voor de zon op. Jupiter wordt op 13 november gepasseerd door Venus, en op 16 november door de maan. De planeet houdt zich op in de sterrenbeelden Maagd (tot en met 14 november) en Weegschaal.

Saturnus gaat kort na de zon onder. Zoek de planeet eventueel in de avondschemering laag in het zuidwesten. Mogelijk is zij nog net te zien op 21 november, als de maan passeert. Daarna staat Saturnus te dicht bij de zon. De planeet is tot en met 18 november in de Slangendrager, daarna in de Boogschutter.

Uranus is een groot deel van de nacht met een verrekijker waarneembaar en wel in het sterrenbeeld Vissen.

Neptunus is ’s avonds met een telescoop te zien. Op het eind van de maand gaat hij kort na middernacht in het westen onder. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Waterman.

Kometen

Kometen

Er worden in november geen kometen verwacht die interessant zijn voor amateurwaarnemers. Raadpleeg voor recent ontdekte waarneembare kometen de website van de Nederlandse Kometen Vereniging http://www.kometen.nl/  

Meteoren

Gedurende de hele maand kan de Tauriden-meteorenzwerm ons verrassen met heldere trage vuurbollen. De oranjekleurige meteoren vertonen soms opvlammingen. De zwerm heeft een noordelijke en een zuidelijke radiant die zich van begin oktober tot eind november vanuit de omgeving van Pegasus en Vissen naar de Stier verplaatsen.

De bekende Leoniden, die rond de eeuwwisseling voor nogal wat flinke uitbarstingen hebben gezorgd, zijn actief van 14 tot en met 21 november. Het maximum valt helaas overdag op 17 november. Kijk daarom de nacht ervóór en erná.

 

 

 

 

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl