schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

September

Maan

Volle Maan                        6 aug                    09.03 uur

Laatste Kwartier               13 aug                  08.25 uur

Nieuwe Maan                   20 aug                  07.30 uur

Eerste Kwartier                28 aug                  04.54 uur

Planeten

Mercurius bereikt op 12 september zijn grootste westelijke elongatie. Omdat de planeet ten westen van de zon staat, moeten we haar in de ochtendschemering zoeken boven de oostelijke horizon. Van 9 tot en met 18 september maken we het meeste kans Mercurius te zien, omdat de planeet dan al anderhalf uur vóór de zon opkomt. Op 19 september staat de smalle maansikkel er vlakbij. Verwar Mercurius niet met Mars of met de veel helderdere Venus die ook aan de ochtendhemel te zien zijn. Mercurius is tot en met 26 september in de Leeuw en daarna in het sterrenbeeld Maagd.

Venus blijft een opvallende verschijning aan de oostelijke ochtendhemel ook al neemt de hoekafstand tot de zon af. Op 18 september krijgt Venus gezelschap van de smalle maansikkel, en op 20 september passeert de planeet de ster Regulus. Venus beweegt oostwaarts ten opzichte van de sterren, eerst in de Kreeft en vanaf 11 september in de Leeuw.

Mars wordt weer zichtbaar aan de ochtendhemel, laag boven de oostelijke horizon. Aan het eind van de maand komt de planeet meer dan twee uur vóór de zon op. Op 2 september wordt de Mars gepasseerd door Mercurius en op 18 september door de maan. Mars is in de Leeuw.

Jupiter is alleen begin september nog even waarneembaar. Dan staat de ‘reuzenplaneet’ in de avondschemering laag boven de westzuidwestelijke horizon, vlak bij de ster Spica van de Maagd.

Saturnus is ’s avonds in het zuidwesten te zien, in de Slangendrager. Op 26 september staat de maan in de buurt.

Uranus is met een verrekijker vrijwel de hele nacht zichtbaar in het sterrenbeeld Vissen.

Neptunus is op 5 september in oppositie en is dus ook (met een kleine telescoop) de hele nacht waarneembaar en wel in het sterrenbeeld Waterman. Voor het opzoeken van Uranus en Neptunus kunnen we het zoekkaartje gebruiken in het betreffende hoofdstuk.

 

Kometen

Er worden in september geen kometen verwacht die interessant zijn voor amateurwaarnemers. Raadpleeg voor recent ontdekte waarneembare kometen de website van de Nederlandse Kometen Vereniging http://www.kometen.nl/  

Meteoren

Na de meteoorrijke maand augustus is het in september even rustig. Wel kan er af en toe een zogenaamde heldere antihelion-meteoor verschijnen, afkomstig uit het punt recht tegenover de zon. Verder zijn er gewoonlijk enkele sporadische meteoren, met name in de nanacht.

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie