schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Juni

Maan

 

Planeten

Mercurius laat zich deze maand niet zien. Op 21 juni is de planeet in bovenconjunctie met de zon. Mercurius trekt in juni door de sterrenbeelden Ram, Stier en Tweelingen.


Venus wordt steeds beter zichtbaar aan de oostelijke ochtendhemel. De lijn Venus-zon maakt geleidelijk een steeds grotere hoek met de horizon, en daardoor komt de planeet hoger aan de hemel. Op 3 juni bereikt de planeet haar grootste westelijke elongatie. Vanaf 19 juni komt de planeet meer dan twee uren vóór de zon op. Op 20 en 21 juni is de ‘Morgenster’ in gezelschap van de smalle maansikkel. Venus trekt deze maand door de sterrenbeelden Vissen, Walvis, Ram en Stier.


Mars gaat kort na de zon onder en is daarom niet waarneembaar. De planeet verplaatst zich van de Stier naar de Tweelingen.


Jupiter is de hele avond mooi te zien; hij gaat ruim
na middernacht onder. Spica, de helderste ster van de Maagd, maar een stuk lichtzwakker dan de planeet, staat circa 11° ten zuidoosten van Jupiter. Op 4 juni is Jupiter in gezelschap van de maan.


Saturnus is op 15 juni in oppositie en staat dus de hele (korte) nacht boven de horizon. Op 9 juni passeert de maan. Saturnus staat in het sterrenbeeld Slangendrager, Ophiuchus in het latijn.


Uranus wordt steeds beter zichtbaar boven de oostelijke horizon, althans met een verrekijker. Aan het eind van de maand komt de planeet bijna vier uren vóór de zon op. Hij bevindt zich in sterrenbeeld Vissen. Op 2 juni is er een conjunctie met Venus. Op 19 en 20 juni staat de maan in de buurt.


Neptunus wordt eveneens steeds beter waarneembaar. De planeet komt in de tweede helft van de nacht op en is
– met een telescoop – in het zuidoosten te zien tot in het ochtendgloren. Hij staat in het sterrenbeeld Waterman. Op 16 en 17 juni staat de maan bij de planeet.

Kometen

In de periode 4 tot en met 7 juni is komeet C/2015 V2 (Johnson) te zien ruim 5° ten oosten van Arcturus. De komeet is vermoedelijk van de achtste grootte. Na de dichtste nadering tot de aarde op 4 juni 2017, op 0,81 AE (121 miljoen kilometer) zal de komeet in de tweede helft van de maand – dan in sterrenbeeld Maagd – uit het zicht verdwijnen.
Komeet 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák verlaat het sterrenbeeld Hercules. De komeet is nu een object van de negende of tiende grootte. Vanaf 4 juni is hij in de Slangendrager. Vanaf 12 juni verdwijnt hij langzaam uit het zicht. Verken tot die tijd nog af en toe de positie van de komeet en wees alert op een eventuele helderheidsuitbarsting.

Meteoren

Eind juni zijn de Juni-Boötiden actief: een kleine maar grillige zwerm. In het verleden zijn er jaren geweest waarin uitbarstingen plaatsvonden met uurfrequenties tot maar liefst 100, maar in de meeste jaren viel er weinig te zien. De laatste uitbarstingen dateren van 1998 en 2004. Het is in elk geval een zwerm om in de gaten te houden. De maan zal rond het maximum (27 juni) niet storen.

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl