schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Maan
Eerste Kwartier     3 april    20.39 uur
Volle Maan          11 april     8.08 uur
Laatste Kwartier 19 april    11.57 uur
Nieuwe Maan     26 april    14.16 uur

Planeten
Mercurius bereikt op 1 april zijn grootste oostelijke elongatie. De planeet is nog een aantal dagen in de avondschemering te zien laag boven de westnoordwestelijke horizon. De hoekafstand tussen Mercurius en de zon neemt snel af. Vanaf ongeveer 10 april is de planeet vanaf onze breedtegraad niet meer zichtbaar. Op 20 april is Mercurius in benedenconjunctie met de zon. De planeet trekt door het sterrenbeeld Ram (tot en met 20 april) en vervolgens door de Vissen.Venus komt deze maand ruim een uur vóór de zon op. We zien de ‘Morgenster’ in de ochtendschemering, laag in het oosten. Op 23 april is er een conjunctie met de maan. Venus bevindt zich deze maand in de Vissen.

Mars
beweegt zich deze maand ongeveer even snel oostwaarts tussen de sterren, als de sterren westwaarts richting de zon trekken. Daardoor gaat de planeet de hele maand rond 23.30 uur onder en wel in het noordwesten. Mars verplaatst zich in april van de Ram naar de Stier. Op 28 april krijgt hij gezelschap van de maan. Jupiter is op 7 april in oppositie met de zon, en de planeet staat dus vrijwel de hele nacht boven de horizon. Jupiter is in sterrenbeeld Maagd niet ver van de ster Spica. In de nacht van 10/11 april staat de Volle Maan net ten noorden van de planeet.

Saturnus komt in de tweede helft van de nacht op: begin april rond 2 uur, eind april al twee uur eerder. Hij staat in de Boogschutter. Tegen de ochtend staat Saturnus op circa 16° hoogte richting het zuiden. De maan passeert Saturnus op 16 april.

Uranus is in de Vissen en op 14 april in conjunctie met de zon. Hij is daarom deze maand niet waarneembaar.

Neptunus is – met een kijker – vanaf eind april tijdens de ochtendschemering laag boven de oostzuidoostelijke horizon te zien, in het sterrenbeeld Waterman. Hij staat een eind (17°) rechts van Venus.

Kometen
In de eerste helft van deze maand is komeet c/2015 V2 (johnson) te zien als een neveltje van ongeveer de negende grootte op 10° ten noordoosten van bolvormige sterrenhoop M92 (een object van de zesde grootte). Ook de rest van de maand is de komeet in het sterrenbeeld Hercules. De komeet wordt in de loop van de maand iets helderder.
Op 5 april bereikt de komeet 41p/tuttle-gia- cobini-kresák de kleinste afstand tot de aarde van 0,148 AE (22 miljoen kilometer). De komeet is dan zichtbaar in het sterrenbeeld Draak tussen de Grote Beer en de Kleine Beer; naar verwachting eerst als een object van de zesde, later van de zevende grootte. De comadiameter zal groot zijn, dus het uiterlijk van de komeet is vermoedelijk diffuus. In de periode 21–29 april staat de komeet bij de kop van de Draak en op 29 en 30 april op circa 6° van de bolhoop M92 in Hercules. Verken elke heldere nacht de positie van de komeet op een eventuele helderheidsuitbarsting.

Meteoren
Half april worden de lyriden actief, maar dan is de maan nog bijna vol verlicht. In de dagen erna zal de maan minder storen. Tijdens het maximum op 22 april is de maan vrijwel afwezig. In de eerste helft van april mogen we af en toe ook een heldere Virginide verwachten.

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl