schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Maan
Volle Maan 12 maart 15.54 uur
Laatste Kwartier 20 maart 16.58 uur
Nieuwe Maan 28 maart 4.57 uur


Planeten
Mercurius is op 7 maart in bovenconjunctie met de zon. Daarna snelt Mercurius naar het oosten. In de tweede helft van de maand wordt de planeet ’s avonds zichtbaar, boven de westelijke horizon. Van 24 maart tot 9 april gaat de planeet meer dan anderhalf uur na de zon onder. Verwar Mercurius niet met de veel opvallendere planeet Venus die tot 20 maart ook in de buurt staat, nog iets dichter bij de zon. Mercurius staat even links van Venus. Ook Mars staat in deze hemelstreek, rechtsboven Mercurius. De maan passeert die laatste op 29 maart. Mercurius trekt deze maand door de sterrenbeelden Waterman, Vissen en Ram.


Venus prijkt 's avonds in het westen en trekt alle aandacht. Op 12 januari was de planeet in haar grootste elongatie, haar grootste hoekafstand tot de zon. Toen begon Venus de zon weer te naderen, eerst langzaam, maar nu steeds sneller. Begin maart prijkt de ‘Avondster’ nog als het helderste lichtje boven de westelijke horizon. Haar elongatie wordt vlug kleiner, en omstreeks 20 maart verdwijnt de planeet in de zonnegloed. Op 25 maart is de benedenconjunctie met de zon. Venus bevindt zich in het sterrenbeeld Vissen.

Mars komt ook dichter bij de zon, maar de planeet gaat nog altijd meer dan drie uren na de zon onder. Op 1 en 30 maart passeert de maan de planeet. Mars beweegt deze maand door de Vissen en vanaf 7 maart door het sterrenbeeld Ram.

Jupiter komt in de loop van de avond op en is dan de rest van de nacht zichtbaar. Zo’n 4 tot 6° ten zuiden van Jupiter staat Spica, de helderste ster van de Maagd. De maan en Jupiter zijn in de nacht van 14/15 maart in conjunctie.

Saturnus komt in de tweede helft van de nacht op, begin maart rond 5 uur en eind van de maand rond 3 uur. De planeet staat in de Boogschutter. In de ochtendschemering staat zij nabij de oostzuidoostelijke horizon. Op 20 maart krijgt Saturnus gezelschap van de half verlichte maan.

Uranus is alleen de eerste helft van de maand zichtbaar. De planeet is ’s avonds met een verrekijker of telescoop in het westen te vinden in de Vissen, in de buurt van Mars, Venus en Mercurius.

Neptunus is in het sterrenbeeld Waterman, maar op 2 maart is de planeet in conjunctie met de zon en dus is ze niet waarneembaar.

Kometen
Komeet 41p/tuttle-giacobini-kresák komt steeds gunstiger aan de sterrenhemel: hij is tot 5 maart in het grensgebied van de sterrenbeelden
Kreeft en de Leeuw. Vervolgens trekt hij door de
Kleine Leeuw en vanaf 14 maart is hij in de Grote
Beer. Eerst is de komeet vermoedelijk van de achtste 3705 grootte, maar de helderheid neemt toe: eind maart is hij al van de zesde grootte. Verken elke heldere nacht de positie van de komeet op een eventuele 7 jan helderheidsuitbarsting.

Meteoren
Deze maand zijn er weinig zwermen actief. In de tweede helft van maart kan er af en toe rond middernacht een heldere ‘antihelion’-meteoor verschijnen, afkomstig uit het punt recht tegenover
de zon. In maart en april staan deze bekend als τ de Virginiden. Er kunnen heel heldere exemplaren (vuurbollen) tussen zitten. Verder mogen we zoals altijd sporadische meteoren verwachten, met name in de nanacht.

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl