schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Februari

Maan
Eerste Kwartier       4 februari       5.19 uur
Volle Maan            11 februari       1.33 uur
Laatste Kwartier   18 februari     20.33 uur
Nieuwe Maan       26 februari     15.58 uur

Planeten

Mercurius
komt deze maand kort voor de zon op en is daarom niet te zien. De planeet trekt deze maand door de sterrenbeelden Boogschutter (tot en met 6 februari), Steenbok (7 tot en met 23 februari) en Waterman.


Venus
is veruit het helderste object aan de westelijke avondhemel. Tot 15 februari gaat de ‘Avondster’ meer dan vier uur na de zon onder. Op 28 februari staat de maan in de buurt van de heldere planeet. Ook Mars staat in de buurt. Venus bevindt zich in februari in het sterrenbeeld Vissen.

Mars
bevindt zich de hele maand in de buurt van de meer opvallende planeet Venus. Op 2 februari staan de twee planeten het dichtst bij elkaar. Hun onderlinge afstand bedraagt dan 5°23'. Op 27 februari passeert de ‘rode planeet’ de planeet Uranus aan de hemel, op iets meer dan een halve graad. Mars bevindt zich de hele maand in de Vissen.

Jupiter
/ komt nacht na nacht vroeger op. Aan het eind van de maand komt de ‘reuzenplaneet’ al rond 22 uur boven de horizon. Op 15 februari passeert de maan de planeet. Jupiter staat in het sterrenbeeld Maagd, 4° ten noorden van de ster Spica.

Saturnus
staat ’s morgens laag in het zuidoosten. Op 21 februari krijgt hij gezelschap van de maan. Saturnus trekt deze maan van sterrenbeeld Slangendrager (tot en 23 februari) naar de Boogschutter.

Uranus’
zichtbaarheid neemt af. Op het eind van de maand gaat de planeet om 22 uur onder. Op het eind van de maand kan planeet Mars worden gebruikt om de lichtzwakke Uranus op te sporen in het sterrenbeeld Vissen. In de avonduren van 27 en 28 februari staat Uranus minder dan een graad ten zuiden van Mars.

Neptunus
kan alleen de eerste week van februari nog worden waargenomen in de Waterman, daarna staat de planeet te dicht bij de zon. Kometen
Komeet 2P/Encke staat aan de westelijke avondhemel, in het sterrenbeeld Vissen. In februari neemt de helderheid van de komeet toe, vermoedelijk van de tiende naar de zevende grootte. De coma bereikt een diameter van ca. 3’. Venus staat deze maand op minder dan 10° van de komeet en kan als richtpunt worden gebruikt bij het lokaliseren van de komeet. Aan het eind van de maand verdwijnt de komeet in de avondschemering.

Komeet 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková komt op 2 februari boven onze horizon in sterrenbeeld Arend en beweegt zich deze maand meer dan 125° langs de hemel. Eerst is de komeet alleen aan de ochtendhemel en in de tweede helft van de maand ook aan de avondhemel. Vermoedelijk is de komeet tot halverwege februari van de zevende grootte. Daarna neemt de helderheid af tot de tiende grootte eind van de maand. Op 11 februari bereikt de komeet de kortste afstand tot de aarde van 0,080 AE (12 miljoen kilometer). Hij staat dan in het sterrenbeeld Hercules, met een comadiameter van ongeveer 50’. Dan is de komeet heel diffuus. Helaas zal de Volle Maan flink storen. Een dag later staat de komeet in de Noorderkroon en weer een dag later in Boötes. Op 16 en 17 februari staat de komeet op minder dan 5° van de bolhoop Messier 3. Van 16 tot 22 februari bevindt de komeet zich in het grensgebied van de sterrenbeelden Jachthonden en Haar van Berenice. Aan het eind van de maand verdwijnt hij uit het zicht, inmiddels aangekomen in het grensgebied van de Leeuw en de Grote Beer.

Komeet 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák wordt vanaf half februari voor ons zichtbaar en beweegt zich eerst vrijwel pal noordwaarts in het grensgebied van de sterrenbeelden Leeuw en Kreeft op minder dan 10° ten oosten van de open sterrenhoop M44 (de Kribbe) in de Kreeft. De helderheid neemt in februari toe van de tiende naar de achtste grootte. Verken elke heldere nacht (’s avonds en/of ’ochtends) de positie van de komeet op een eventuele helderheidsuitbarsting.

Meteoren
Deze maand zijn er weinig zwermen actief. Wel kan er af en toe een heldere ‘antihelion’-meteoor verschijnen, dat is een meteoor afkomstig uit het punt recht tegenover de zon. Verder zijn er natuurlijk sporadische meteoren, met name in de nanacht.

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl