Thema: Zware sterren Nog geen kunstmatige buitenaardse signalen opgepikt met ‘Breakthrough Listen’ Wachten op de eerste foto van het zwarte gat

Thema: Zware sterren

Bestel nu het meinummer van Zenit.

Bestel

Nog geen kunstmatige buitenaardse signalen opgepikt met ‘Breakthrough Listen’

Lees verder

Wachten op de eerste foto van het zwarte gat

lees verder

Bestel de Sterrengids 2017 direct in de webshop

Bezoek ook sterrengids.nl voor de gratis aanvullende informatie.

Klik hier
 • Viervoudige afbeelding van een en dezelfde supernova-explosie waargenomen

  nieuws 39503Een astronomische onderzoeksteam onder Zweedse leiding heeft met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop gekeken naar een supernova-explosie die door een natuurlijk lenseffect viervoudig is afgebeeld. De vier afzonderlijke beelden van de ontploffende ster zullen worden gebruikt om de uitdijingssnelheid van het heelal te meten (Science, 21 april). Het licht van de supernova, die de aanduiding iPTF16geu heeft gekregen, heeft er 4,3 miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken.

  Lees verder  
 • Nog geen kunstmatige buitenaardse signalen opgepikt met ‘Breakthrough Listen’

  nieuws 39506Breakthrough Listen – een initiatief van internet-investeerder Yuri Milner, gericht op het zoeken naar kunstmatige radiosignalen uit de ruimte – heeft de eerste oogst aan meetgegevens gepubliceerd. Tijdens het eerste jaar zijn 692 sterren ‘afgeluisterd’ met de grote Green Bank-radiotelescoop in West Virginia (VS). Daarbij zijn elf opvallende signalen opgepikt, maar nader onderzoek heeft uitgewezen dat het waarschijnlijk niet om kunstmatige signalen van buitenaardse oorsprong gaat.

  Lees verder  
 • Hubble-ruimtelescoop wordt 27

  nieuws 39505Op 24 april a.s. is het 27 jaar geleden dat de Hubble-ruimtetelescoop uit het laadruim van de spaceshuttle Discovery werd gezet. De ruimteagentschappen ESA (Europa) en NASA (VS) vieren dat feit elk jaar met de presentatie van een spectaculaire nieuwe opname. Op de foto van dit jaar staan twee zeer verschillende spiraalstelsels die buren van elkaar zijn: NGC 4302 en NGC 4298. NGC 4302, die we van opzij zien, en NGC 4298 staan beide op een afstand van ongeveer 55 miljoen lichtjaar in het noordelijke sterrenbeeld Haar van Berenice.

  Lees verder  

zenit nieuwsbrief004n

bnster up jan

advertentie

24
apr

Klimaatverandering

Gelderland, Astra Altaria 24 april, A. Kloosterman: Klimaatverandering. Hof van Putten, Harderwijkerstraat Putten, 20:00 uur.

24
apr

Klimaatverandering: Natuurlijke oorzaken en antropogene oorzaken

Op maandagavond 24 april a.s. organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing

“Klimaatverandering, natuurlijke oorzaken en antropogene (menselijke) oorzaken”. De lezing wordt

gepresenteerd door de heer Ing. A. Cloosterman, chemicus. De lezing wordt gehouden in Hotel Hof

van Putten, Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten. Aanvang 20.00 uur. De lezing is gratis voor leden

van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

tipvanderedactie

TIP VAN ONZE REDACTIE!

ZenitMPC 587 587 sterrenwacht

De pittoreske MPC 587-sterrenwacht op de 1128 meter hoog gelegen Colma di Sormano nabij het Comomeer, op 40 km ten noorden van Milaan. (Philip Corneille)

In 1987 realiseerde een groep Italiaanse amateurastronomen een klein observatorium in de Lombardische Alpen nabij het Comomeer. Dertig jaar later is de Sormano-sterrenwacht een belangrijke speler binnen het Minor Planet Center (MPC)-netwerk van de Internationale Astronomische Unie.

Door Philip Corneille

I n 1981 richtte een tiental amateurastronomen de GAB-vereniging (Gruppo Astrofili Brianza) op om een betere samenwerking tot stand te brengen tussen gelijkgezinden in Noord-Italië. De groep beschikte over een 30 cm Newtonreflector, een grote telescoop voor die tijd, voor het observeren van objecten binnen ons zonnestelsel.  

Lees verder

Maan
Eerste Kwartier     3 april    20.39 uur
Volle Maan          11 april     8.08 uur
Laatste Kwartier 19 april    11.57 uur
Nieuwe Maan     26 april    14.16 uur

Planeten
Mercurius bereikt op 1 april zijn grootste oostelijke elongatie. De planeet is nog een aantal dagen in de avondschemering te zien laag boven de westnoordwestelijke horizon. De hoekafstand tussen Mercurius en de zon neemt snel af. Vanaf ongeveer 10 april is de planeet vanaf onze breedtegraad niet meer zichtbaar. Op 20 april is Mercurius in benedenconjunctie met de zon. De planeet trekt door het sterrenbeeld Ram (tot en met 20 april) en vervolgens door de Vissen.

Lees verder
icon-nieuws

STERRENKIDS

Ben je geïnteresseerd in sterrenkunde?

Kijk je wel eens naar de maan, de zon of de sterren? Als je nieuwsgierig bent wil je waarschijnlijk veel weten over de sterren en het heelal. Want hoe ver staat de zon eigenlijk bij ons vandaan en wat is de Melkweg precies?
Lees snel verder, dan ben jij straks misschien wel de slimste van de klas.  

Veel leesplezier bij Sterrenkids!

Lees verder

icon-nieuwesterrengids

HOOGTEPUNTEN UIT HET NIEUWE NUMMER

Supernova 1987A, dertig jaar later

001Op 23 februari 1987 verscheen in de Grote Magelhaense Wolk een ‘nieuwe ster’, een supernova. Het was de eerste supernova – kosmisch gezien - dicht bij ons in bijna vier eeuwen. Dertig jaar later heeft SN 1987A nog steeds niet al zijn geheimen prijsgegeven. 

Lees verder
De zwaarste sterren

002Rode superreuzen en hyperreuzen zijn sterren die tientallen keren zwaarder zijn dan de zon. Maar hoe zwaar kunnen de allerzwaarste sterren zijn, hoe ziet hun levensloop er uit en hoe komen ze aan hun einde?

Lees verder
Super- en hyperreuzen onder de sterren

003Het is alom bekend dat sterren zoals de zon tegen het einde van hun leven evolueren naar het reuzenstadium. Maar naast ‘gewone’ reuzensterren zijn er nog grotere en lichtkrachtigere sterren, de super- en hyperreuzen. Hun eigenschappen laten zich alleen in superlatieven beschrijven, en zij werpen een heel eigen licht op de evolutie van de allerzwaarste sterren.

Lees verder
 

icon-facebook

LIKE ONS OP FACEBOOK!

Staat jouw foto straks op Zenitonline.nl?

Als amateur-astronoom maak je soms mooie foto’s van het weer of verschijnselen aan de hemel. Zou je het leuk vinden om jouw foto op Zenit online terug te zien? Stuur je foto, voorzien van wat gegevens over de locatie van de foto en uitleg over wat we zien aan info@zenitonline.nl
Het staat de redactie vrij om een foto naar eigen goeddunken te plaatsen en deze weer te verwijderen.
Wij zijn niet aansprakelijk voor de rechten van het geplaatste materiaal.

 

icon-amateurs

AMATEURS ACTIEF

Staf Geens

Amateurs actief
Staf Geens

Staf Geens nam ruim de tijd om deze fraaie opname van de gas- en stofrijke omgeving van Antares, de hoofdster van de Schorpioen, te maken. Zij kwam tot stand gedurende drie opeenvolgende vakanties op La Palma door een Canon EOS 60Da met een EF 70-300 f/4-5.6L, stand 70 f/5 en ISO 3200. Om de nevels er goed op te krijgen gebruikte Stan een Astronomik CLS-CCD filter. De verschillende beelden werden in Photoshop bewerkt en tot één opname samengevoegd.

De Rosettenevel van Ferry Zijp en Teus Tukker

Amateurs actief
De Rosettenevel van Ferry Zijp en Teus Tukker

Deze prachtige opname van de Rosettenevel is van Ferry Zijp en Teus Tukker, gemaakt op 19 en 21 januari 2017. Locatie was de achtertuin van Ferry in Nuenen, onder de lichtvervuiling van Eindhoven. Zij gebruikten een 80 mm f/6 WO Megrez Apo-refractor met field flattener en een SBIG8300 monochrome camera met smalbandfilters voor H-alfa, OIII en SII. De beelden zijn daarna samengevoegd in de ‘Hubble-palet’-kleurstelling. De totale belichting door de drie filters was 6 uur en 40 minuten!

De Rosettenevel Hans Goertz

Amateurs actief
De Rosettenevel Hans Goertz

Ook Hans Goertz nam de Rosettenevel onder de loep, met eenvoudigere apparatuur maar wel onder de donkere hemel op de Gornergrat in Zwitserland, op 30 september 2016. Gegevens: Canon EOS 60D, f/2, 135 mm. 30 seconden belicht bij ISO 800. Op deze opname is goed te zien dat de Rosettenevel midden in de (winter)Melkweg ligt.

De gordel van Orion van Hans Goertz

Amateurs actief
De gordel van Orion van Hans Goertz

Fraaie overzichtsopname van Hans Goertz van de gordel van Orion met omgeving. De gegevens zijn hetzelfde als die van de Rosettenevel. De grote en kleine Orionnevel (onderaan) en de Paardenkopnevel nabij Zeta Orionis (Alnitak, de ster linksonder in de gordel van Orion) staan er mooi op. Meteen links van Alnitak de Vlamnevel.

De Lagunenevel van Marco Langbroek

Amateurs actief
De Lagunenevel van Marco Langbroek

Marco Langbroek reisde begin mei 2016 af naar Boénat in de Auvergne, Frankrijk, waar de hemel ook op lagere hoogte nog mooi donker is. Mee in de reisbagage ging de 15 cm Celestron C6 Schmidt-Cassegrain. Deze opname van de Lagunenevel (M8) in de Boogschutter, gemaakt in de nacht van 4 op 5 mei 2016, is een stack van 77 opnamen, ieder 15 seconden belicht bij ISO 3200. Omdat de opstelling van Marco geen autoguider heeft, hield hij de belichtingen per opname relatief kort. Verder gebruikte hij een Canon EOS 60D en een F/6,3 reducer.

icon-nieuws

ZENIT INKIJKEN

ZENIT INKIJKEN blok

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie