Zenit nu ook in België te bestellen Zenit mei 2018 Sterren & planeten 2018 De nieuwe sterrengids 2018

Zenit nu ook in België te bestellen

Bestel Zenit in België

Zenit mei 2018

Bestel de nieuwe Zenit

Sterren & planeten 2018

Bestel hier

De nieuwe sterrengids 2018

Bestel hier
 • Kanonexperimenten laten zien hoe planetoïden water af kunnen leveren

  Screen Shot 2018-04-23 at 12.55.29 PM.png

  Experimenten met een klein, maar krachtig NASA-‘kanon’ hebben laten zien hoe door inslagen van planetoïden verrassend veel water op een planeet kan terechtkomen. Het onderzoek kan helpen verklaren hoe de jonge aarde aan haar water kwam en waarom ook de maan kleine hoeveelheden water bevat (Science Advances, 25 april). Bekend is dat de samenstelling van het aardse water sterke overeenkomsten vertoont met die van het water in koolstofrijke planetoïden. Het ligt dus voor de hand dat zij de bron van ons water zijn. Onduidelijk is echter hoe dat water hier dan is beland. Computersimulaties wijzen er namelijk op dat bij grote inslagen al het water uit het inslaande object simpelweg verdampt. De nieuwe experimenten geven echter een ander beeld. (Schultz Lab / Brown University)

  Lees verder  
 • Oeroude megafusies van sterrenstelsels

  eso1812a.jpgMet behulp van de (radio)telescopen ALMA en APEX hebben astronomen diep de ruimte in gekeken – terug naar het moment waarop het heelal nog maar anderhalf miljard jaar oud was. Daarbij hebben ze twee clusters-in-wording waargenomen, bestaande uit jonge sterrenstelsels die in hoog tempo nieuwe sterren produceren. Dat sterrenstelsels al zo vroeg in de kosmische geschiedenis zo dicht op elkaar zaten komt als een verrassing (Nature 26 april). Het bestaan van de beide clusters-in-wording werd voor het eerst opgemerkt met behulp van de South Pole Telescope en de infraroodsatelliet Herschel, die hen als zwakke lichtvlekjes registreerden. (eso1812nl)

  Lees verder  
 • Data-archief van ontdekkingsmachine Gaia geopend voor de wetenschap

  gaiasbillion.pngVandaag heeft het Europese ruimteagentschap ESA het data-archief van de ‘one billion starmapper’ Gaia geopend voor de sterrenkundige gemeenschap. De dataset (de  tweede na 22 maanden van waarnemingen) die vandaag online is gekomen blijkt een schatkamer voor astronomen te zijn, waarin vele nieuwe ontdekkingen liggen verscholen. De set bevat de 3D-posities, 2D-bewegingen, de helderheid en de kleur van meer dan 1,3 miljard sterren. De Nederlandse astronomen Anthony Brown en Amina Helmi zijn nauw betrokken bij de missie. Brown (Sterrewacht Leiden) is voorzitter van het consortium (DPAC) dat de datacenters van Gaia bestuurt. Helmi (Kapteyn Instituut Rijksuniversiteit Groningen), die met haar groep ook bij DPAC is betrokken, heeft als een van de eerste astronomen al een voorproefje gekregen en in de gegevens diverse nieuwe ontdekkingen gedaan. Deze eerste analyses waren nodig om de dataset van Gaia te testen. Er is immers geen vergelijkingsmateriaal. De resultaten verschijnen vandaag in zes papers in Astronomy and Astrophysics. Gaia is een unieke missie omdat hij alle gebieden van de astrofysica beslaat: van planeten, sterren en sterrenstelsels tot kosmologie. Gaia maakt een 3D-kaart van de Melkweg (ons sterrenstelsel) en de onmiddellijke nabijheid daarvan. Gaia meet onder meer hoe objecten door de ruimte heen bewegen. Het meten van bewegingen is een uitdaging omdat ze maar heel klein zijn, althans als je ze van grote afstand bekijkt. Gaia heeft de gevoeligheid om zelfs de groei van een mensenhaar te meten op de maan. De Gaia-gegevens kunnen veel geheimen die onze Melkweg nog bevat prijsgeven. (Credit: ESA/Gaia/DPAC)

  Lees verder  

zenit nieuwsbrief004u

STGIDSdefZenit.jpg

advertentie september down

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

27
apr

sterrenwachtsaturnus.nl

Uranus en Neptunus.

Sterrenwacht Saturnus | Van Veenweg 98 | 1701 HH Heerhugowaard
sterrenwachtsaturnus.nl | activiteiten | jaarprogramma

27
apr

sterrenwachtvesta.nl

Oostzaan, Stichting Vesta , De hamer van Thor
Publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde 197, Oostzaan, 20.00 uur.
Er is eerst een rondleiding, dan om 21.00 uur de lezing, gevolgd door een film.
sterrenwachtvesta.nl 

27
apr

vaszuiddrenthe.nl

Carlo Jenniskens: Het oog achter een telescoop

De Weideblik | de Ploeger 10 | Hoogeveen  | 19:45
vaszuiddrenthe.nl

 

27
apr

volkssterrenwachtbussloo.nl

Lezing Frans Leerkes: Kijk naar de Sterren

Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur
Entree: volwassenen € 5,00 ; t/m 14 jaar € 2,

volkssterrenwachtbussloo.nl

28
apr

sterrenwachtalmere.nl

10.00 - 17.00 uur.

ATM dag "light"

10:15 Opening
10:30 - 11:15 Arjan te Marvelde: de bouw van een 30 cm Corrected Dall-Kirkham telescoop. Een geheel ander type telescoop dan de Dobsons die door veel zelfbouwers worden gemaakt. Een telescoop waar Arjan ook zelf de spiegelset voor maakte.
11:15 – 12:00 Hugo Batema: de bouw van een 40 cm Dobsontelescoop. Een Dobson telescoop is bij uitstek geschikt om het te laten evolueren ter verdere optimalisatie. Om die reden is voor dit ontwerp de nadruk gelegd op het eenvoudig kunnen uitwisselen van onderdelen om de drempel tot verbetering en/of uitbreiding zo laag mogelijk te houden.
12:00 – 13:00 Middagpauze Tijdens de middagpauze kan men van zelf meegebracht voedsel genieten of kan men beneden in het restaurant of in de omgeving van de sterrenwacht een maaltijd nuttigen. In de nabije omgeving is daar volop gelegenheid voor.
Koffie en thee is de hele dag gratis bij de sterrenwacht.
13:00 – 13:45 Carl Vehmeijer: de bouw van een 17.5 inch compact binoscoop. Een binoscoop bouwen is een hele uitdaging. Carl bouwde een compacte binoscoop. De houten onderdelen verstevigde hij met carbon fiber.
13:45 – 14:30 Hans Dekker: Een telescoop met een 30 cm f/3 spiegel. Een parabolische spiegel maken is al niet gemakkelijk. Het maken van een f/3 spiegel is toch weer van een geheel andere orde. Hans Dekker maakte er een.
14:30 – 15:00 Pauze
15:00 – 15:45 Harro Treur: de bouw van een 22 inch Dobson telescoop. Harro bouwde al een aantal telescopen. Deze creatie is geheel van aluminium, waar heel wat zwaar buigwerk aan te pas kwam.
15:45 – 16:30 Ido Oosterveld: de bouw van een Sudiball telescoop. Een ‘sudiball’ telescoop is afgeleid van de boldobson. Een vereenvoudiging zeg maar. Maar is het wel zo gemakkelijk om zo’n telescoop te bouwen?
16:30 Sluiting en vertrek

donateurs 3,00/niet-donateurs 5,00
Aanmelden via email aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Organisatie: J. v. Gastel, Sprekers: Diverse sprekers , Locatie : Sterrenwacht Almere

Sterrenwacht Almere, Gebouw Corrosia, Markt 29, Almere Have
tipvanderedactie

TIP VAN ONZE REDACTIE!

ATM dag 'light' 28 april 2018

Op zaterdag 28 april 2018 organiseert de Sterrenwacht Almere de 2de ATM dag 'light'.

De Amateur Telescope Making dag is bedoeld voor de amateur die met veel interesse en overgave zelf zijn/haar telescoop wil bouwen. Door middel van een aantal lezingen kan de bezoeker veel kennis opdoen in het zelf slijpen van een spiegel of het bouwen van een telescoop. Naast lezingen zal er voldoende tijd zijn ervaringen met anderen te delen. 

Klik verder voor het programma van de ATM dag.

Toegang: € 5,00 , donateurs € 3,00

Koffie en Thee gratis.

Lees hier verder 

 

April

Maan

Laatste Kwartier 8 april 09.18 uur
Nieuwe Maan 16 april 03.57 uur
Eerste Kwartier 22 april 23.46 uur
Volle maan 30 april 02.58 uur

Planeten

Mercurius bereikt op 29 april zijn grootste westelijke hoekafstand tot de zon. Maar in deze tijd van het jaar maakt de ecliptica ’s morgens een kleine hoek met de horizon. Daarom is Mercurius deze maand niet te zien met het blote oog.

Lees verder
icon-nieuws

STERRENKIDS

Ben je geïnteresseerd in sterrenkunde?

Kijk je wel eens naar de maan, de zon of de sterren? Als je nieuwsgierig bent wil je waarschijnlijk veel weten over de sterren en het heelal. Want hoe ver staat de zon eigenlijk bij ons vandaan en wat is de Melkweg precies?
Lees snel verder, dan ben jij straks misschien wel de slimste van de klas.  

Veel leesplezier bij Sterrenkids!

Lees verder

icon-nieuwesterrengids

HOOGTEPUNTEN UIT HET NIEUWE NUMMER

Klimaatverandering in het verleden

koud.jpg

Klimaatverandering is van alle tijden. Zolang onze planeet bestaat werden perioden van barre kou met ijskappen die soms de gehele planeet omvatten, afgewisseld door warme tijdvakken waarin er bomen groeiden op Antarctica. Sinds het Plioceen, (circa 5 miljoen jaar geleden) doorloopt de aarde min of meer regelmatige cycli waarbij de noordelijke ijskappen zich uitbreiden en weer deels afsmelten. De drijfveer achter de afwisseling van deze glacialen met interglacialen zijn variaties in de aardbaan om de zon en de stand van de aardas, zoals in de jaren 1920 beschreven door de Servische wetenschapper Milutin Milankovitch. Maar nog meer factoren spelen hierin een rol, waaronder veranderingen in het CO2-gehalte in de atmosfeer. Bovenop deze meer gelijkmatige klimaatveranderingen, kan het klimaat ook in betrekkelijk korte tijd omslaan. Iets dergelijks kan in gang worden gezet door een plotselinge emissie van het broeikasgas methaan in de atmosfeer, of door veranderingen in de zeestromen. Dit laatste gebeurde onder andere tijdens het Jonge Dryas, tegen het einde van de laatste ijstijd. Uit die tijd stammen ook de restanten van een oerbos dat recent bij Amersfoort werd gevonden, die eveneens getuigen van de gevolgen van een abrupte klimaatomslag.

NGC 2683, een ‘UFO’ in de Lynx

nevel.jpg

Voor de amateur zijn sterrenstelsels, of melkwegstelsels zoals ik ze liever noem, vaak ‘moeilijke’ want lichtzwakke objecten. Maar het zijn ook boeiende verschijningen: je weet dat je een object op een afstand van miljoenen lichtjaren en dus miljoenen jaren terug in de tijd ziet. Dat blijft indrukwekkend. NGC 2683 is een spiraalstelsel in het sterrenbeeld Lynx van magnitude +9,7, dus relatief helder. Voor de waarnemer is de langgerekte vorm een opvallend kenmerk.

AO en ADC voor maximaal resultaat

zenitwebsite telescoop.JPG

In de titel van deze aflevering van Telescoop in beeld zijn moderne optische hulpmiddelen voor de veeleisende astroamateur en met name de astrofotograaf genoemd. AO staat voor Aktieve Optiek en ADC voor Atmosferische Dispersie Corrector. Zij helpen bij het verbeteren van de beeldkwaliteit die verstoord wordt door de werking van de aardse atmosfeer

 

icon-facebook

LIKE ONS OP FACEBOOK!

Staat jouw foto straks op Zenitonline.nl?

Als amateur-astronoom maak je soms mooie foto’s van het weer of verschijnselen aan de hemel. Zou je het leuk vinden om jouw foto op Zenit online terug te zien? Stuur je foto, voorzien van wat gegevens over de locatie van de foto en uitleg over wat we zien aan info@zenitonline.nl
Het staat de redactie vrij om een foto naar eigen goeddunken te plaatsen en deze weer te verwijderen.
Wij zijn niet aansprakelijk voor de rechten van het geplaatste materiaal.

 

icon-amateurs

AMATEURS ACTIEF

Jellyfish and surroundings Rutger Bus

Amateurs actief
Jellyfish and surroundings Rutger Bus

Jellyfish and surroundings. Technical stuff: - Sony A6000a
- Samyang 135mm f2 @ f2.8
- 120x1min @ ISO400 (no filters used)
- Star Adventurer 
- APP and Photoshop/Lightroom Rutger Bus‎Astroforum
7 februari in de buurt van Roden, Drenthe  

Thor's Helmet door Esther Hanko

Amateurs actief
Thor's Helmet door Esther Hanko

Schets van dinsdagavond 6 feb 2018:
Thor's Helmet. 100x vergroot, UHC, 16" Nichol/Sumerian

The Running Man in Orion

Amateurs actief
The Running Man in Orion

The Running Man in Orion. CFF-185. LRGB = 80:60:60:60 min.   Andre van Zegveld 

icon-nieuws

ZENIT INKIJKEN

ZENIT INKIJKEN blok

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie